Θεατρο - Οπερα

Θέατρο Τζένη Καρέζη: Τι θα δούμε τη σεζόν 2023-2024

Μια παράσταση που αγαπήθηκε, δύο κωμωδίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα και ένα θεατρικό έργο για όλη την οικογένεια

A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 890
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Θέατρο Τζένη Καρέζη: Οι παραστάσεις που θα δούμε τη σεζόν 2023-2024

November
Το «November» του David Mamet έρχεται στο θέατρο Τζένη Καρέζη από 10 Νοεμβρίου σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μιχάλη Σιώνα. Μία πολιτική σάτιρα που ξεμπροστιάζει τις οικονομικές συμφωνίες μεγάλων λόμπι, τη διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news) από κυβερνήσεις προς στον λαό και την πλήρη αδιαφορία των ανθρώπων που κάνουν κουμάντο απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα. Λευκός Οίκος, μήνας Νοέμβριος, προεκλογική περίοδος. Ο καταφανώς αποτυχημένος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ Τσαρλς Π. Σμιθ θέλει να επανεκλεγεί. Κατά τη διάρκεια της πλοκής τα εγχειρήματα του προέδρου διογκώνονται με κωμικό τρόπο μέσα από διαρκείς ανατροπές για να καταλήξουμε σε ένα εκρηκτικό απρόβλεπτο φινάλε με όλους τους χαρακτήρες πάνω στη σκηνή εκτός εαυτού. Πρωταγωνιστούν: Σταύρος Σβήγκος, Μαρία Χάνου, Κώστας Καζανάς, Νίκος Τουρνάκης και Δημήτρης Ραφαήλος.

Ο αμπιγιέρ
«Ο αμπιγιέρ» του Ρόναλντ Χάργουντ, ένα από τα σημαντικότερα θεατρικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, μετά από μία εξαιρετικά επιτυχημένη πορεία, έρχεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη από 21 Οκτωβρίου, σε σκηνοθεσία Κώστα Γάκη. Ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης στον ρόλο του Σερ, ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης στον ρόλο του πιστού Νόρμαν και η Ναταλία Δραγούμη στον ρόλο της Λαίδης, συναντώνται στη σκηνή με τους Δάφνη Λιανάκη, Απόστολο Πελεκάνο, Αντριάνα Ανδρέοβιτς, Άγγελο Νεράντζη, Γιώργο Γιατζιτζάκη, Ορφέα Τσαρέκα. Στη σκιά του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στα παρασκήνια ενός ετοιμόρροπου θεάτρου της αγγλικής επαρχίας, η σχέση ενός μεγάλου ηθοποιού με τον αμπιγιέρ του και των υπόλοιπων μελών του θιάσου, δημιουργούν ένα παιχνίδι ανάμεσα σε εξουσιαστή και εξουσιαζόμενο.

© Πάτροκλος Σκαφίδας, Μάνος Γεωργίου

Τo δεντρόπαιδο
Με ένα σύγχρονο θεατρικό έργο για παιδιά και νέους θα υποδεχθεί τη θεατρική περίοδο 2023-2024 η Παιδική-Εφηβική σκηνή του θεάτρου Τζένη Καρέζη. «Το δεντρόπαιδο» της βραβευμένης θεατρικής συγγραφέως Μισέλ Ριμλ, σε σκηνοθεσία Τζένης Κόλλια και Μιχάλη Σιώνα, μιλά για την προστασία του περιβάλλοντος, την κλιματική αλλαγή, την αξία της φιλίας και την αντιμετώπιση των προσωπικών μας φόβων. Ο Έιβερι, ένα δεκάχρονο αγόρι, προσπαθεί να πείσει τον πατέρα του να μην κόψει το δέντρο στην πίσω αυλή του σπιτιού τους. Πείθει την καλύτερή του φίλη (Σαμ) να τον συντροφεύσει στον αγώνα του, κι έτσι τα δυο παιδιά χτίζουν ένα οχυρό στο δέντρο και ξεκινούν τη διαμαρτυρία τους. Θα τα καταφέρουν; Παίζουν: Ηλέκτρα Καζάκου, Αργύρης Λάμπρου, Θανάσης Λανάρης, Αναστασία Μοναστηρίδου, Καλύδημη Μούρτζη, Χρήστος Παπαδόπουλος.

Τα 39 σκαλοπάτια
Βασισμένη στο μυθιστόρημα του Τζον Μπιούκαν και την ταινία του 1935 του Άλφρεντ Χίτσκοκ, «Τα 39 σκαλοπάτια», η κατασκοπική κωμωδία σε διασκευή Patrick Barlow, ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Μάκη Παπαδημητρίου, από 30 Οκτωβρίου κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Τζένη Καρέζη, προφέροντας στο κοινό μια συναρπαστική κωμική περιπέτεια. Ο Ρίτσαρντ Χάνεϋ, ένας άνδρας με μια μάλλον βαρετή ζωή, βρίσκεται ξαφνικά μπλεγμένος σε ένα πολύπλοκο σχέδιο κατασκοπείας, ρομαντισμού και θανατηφόρων μυστικών. Με πλήθος διαφορετικών χαρακτήρων που παρουσιάζονται στο κοινό από ένα ταλαντούχο καστ μόλις τεσσάρων ηθοποιών (Μάκης Παπαδημητρίου, Γρηγορία Μεθενίτη, Γιάννης Λατουσάκης, Παναγιώτης Γουρζουλίδης), η παράσταση προσφέρει μια γρήγορη, απολαυστική θεατρική εμπειρία ανεπανάληπτης σκηνικής δημιουργικότητας.

© Πάτροκλος Σκαφίδας