Θεατρο - Οπερα

Αφιέρωμα Εθνική Λυρική Σκηνή: Νύχτες στο Ηρώδειο με «Μαντάμα Μπαττερφλάι» και «Ναμπούκο»

Οι παραγωγές της ΕΛΣ που θα δούμε στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

53155-117261.jpg
Λένα Ιωαννίδου
ΤΕΥΧΟΣ 864
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ωδείο Ηρώδου του Αττικού
© Dimitris Sakalakis

Εθνική Λυρική Σκηνή: Συμμετοχή στις παραστάσεις Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με δύο παραγωγές: «Μαντάμα Μπαττερφλάι» και «Ναμπούκο»

Η Εθνική Λυρική Σκηνή συμμετέχει στις παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου με μια νέα παραγωγή της «Μαντάμα Μπαττερφλάι» του Τζάκομο Πουτσίνι που μας επιφυλάσσει εκπλήξεις, καθώς και με την αναβίωση της επιτυχημένης παραγωγής του «Ναμπούκο» του Τζουζέππε Βέρντι, με ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών.

Μαντάμα Μπαττερφλάι: Η επιστροφή του Ολιβιέ Πυ

Θυμόμαστε ακόμα τον καθηλωτικό «Βότσεκ» του, την όπερα του Άλμαν Μπεργκ που σκηνοθέτησε το 2020 στην πρώτη συνεργασία του με την Εθνική Λυρική Σκηνή. Ο Ολιβιέ Πυ, ο αιρετικός γαλλοαλγερινός θεατρικός σκηνοθέτης και περφόρμερ, πρώην διευθυντής της Αβινιόν και νυν διευθυντής του Théâtre du Châtelet στο Παρίσι, επιστρέφει αυτή τη φορά στη σκηνή του Ηρωδείου για να ντύσει με τη δική του μινιμαλιστική αισθητική τη «γιαπωνέζικη τραγωδία» της «Μαντάμα Μπαττερφλάι», ένα από τα δημοφιλέστερα αριστουργήματα του Τζάκομο Πουτσίνι. Μαζί του, ο σταθερός συνοδοιπόρος του στα σκηνικά και τα κοστούμια Πιερ-Αντρέ Βάιτς.

Ο Ολιβιέ Πυ.
Ο Ολιβιέ Πυ. © Christophe Raynaud de Lage

Ο Ολιβιέ Πυ έχει σκηνοθετήσει πάνω από σαράντα έργα όπερας σε όλο τον κόσμο, αλλά για πρώτη φορά θα αναμετρηθεί με τη «Μαντάμα Μπαττερφλάι» και μάλιστα στον «δύστροπο» χώρο του ρωμαϊκού ωδείου. Η καλλιτεχνική του ταυτότητα είναι σαφώς αναγνωρίσιμη, όπως και η πολιτική διάσταση της δουλειάς του. Το πώς θα επιλέξει να αφηγηθεί την τραγική ιστορία  της «δεσποινίδας Πεταλούδας» μας είναι ακόμα άγνωστο. Αλλά το ότι σχεδιάζει να ανεβάσει την Ορχήστρα στη σκηνή του Ηρωδείου –η μόνη μέχρι στιγμής αποκάλυψη– είναι σίγουρα μια πρόγευση των εκπλήξεων που μας περιμένουν!

Την ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο διακεκριμένος αρχιμουσικός Βασίλης Χριστόπουλος, ενώ η Τσέλια Κοστέα, η αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού, επιστρέφει κι αυτή στον ρόλο που έχει σφραγίσει με τη σπαρακτική ερμηνεία της, αυτόν της νεαρής γκέισας Τσο-Τσο-Σαν. 

Ωδείο Ηρώδειο του Αττικού.
© Dimitris Sakalakis

«Ναμπούκκο» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού

«Vapensiero» ξανά. Το περίφημο χορωδιακό «Πέτα σκέψη» των Εβραίων σκλάβων, από τον Ναμπούκκο, μία από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι, θα ακουστεί τον Ιούλιο από τη σκηνή του Ηρωδείου, μαζί το σιγομουρμούρισμα του φιλόμουσου κοινού, σκορπίζοντας και πάλι ρίγη συγκίνησης. Η επιτυχημένη παραγωγή του 2018 αναβιώνει φέτος για τέσσερις παραστάσεις με ένα λαμπερό καστ πρωταγωνιστών. Ανάμεσά τους, οι διεθνείς μας Δημήτρης Πλατανιάς και Τάσης Χριστογιαννόπουλος μοιράζονται τον ρόλο του αυθάδη βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, ενώ οι σπουδαίες Ekaterina Semenchuk και Maria Jose Siri ερμηνεύουν τη σφετερίστρια Άμπιγκαϊλ. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Ιταλός Λέο Μουσκάτο, ο οποίος επιλέγει να μεταφέρει τη δράση πιο κοντά στις μέρες μας, σε ένα περιβάλλον πιο ωμό, πιο δραματικό. «Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και εξαναγκάστηκαν σε καταναγκαστικά έργα  θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων...» εξηγεί και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία». Την ορχήστρα τέλος θα διευθύνει, στην πρώτη του συνεργασία με την ΕΛΣ, ο επίσης Ιταλός Πάολο Καρινιάνι, ένας από τους σημαντικότερους αρχιμουσικούς της όπερας παγκοσμίως.

Nabucco στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού.
© Aris Messinis

Περισσότερες πληροφορίες για την «Μαντάµα Μπαττερφλάι» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο City Guide της Athens Voice
Περισσότερες πληροφορίες για τo «Ναμπούκκο» στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ