Θεατρο - Οπερα

12 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 16 - 22 Φεβρουαρίου 2023

Μαρία Ζοάο Πίρες στο Μέγαρο, αφιέρωμα στον Σατγιαζίτ Ρέι στην Ταινιοθήκη, Μπέκετ και χοροθέατρο για βρέφη στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, πρεμιέρες σε Σφενδόνη, Αμφιθέατρο, Προσκήνιο κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 859
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Η αφιέρωση" σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη
"Η αφιέρωση" σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη © Αλέξανδρος Πάπα

12 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 16-22 Φεβρουαρίου 2023. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, παραστάσεις, εκθέσεις

Η Μαρία Ζοάο Πίρες ερμηνεύει Μπετόβεν
Μετά το ρεσιτάλ της τον περασμένο Απρίλιο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Άνοιξης, η θρυλική πιανίστα από την Πορτογαλία επιστρέφει στα μέρη μας. Αυτήν τη φορά συμπράττει με την ορχήστρα Festival Strings Lucerne, ένα από τα καλύτερα σύνολα μουσικής δωματίου διεθνώς, σε ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στον Γερμανό εμβληματικό συνθέτη. Η Πίρες θα ερμηνεύσει το «Τρίτο κοντσέρτο», ένα έργο μοναδικής κομψότητας που άνοιξε νέους δρόμους στους συνθέτες της ρομαντικής εποχής. Από το αναλόγιο, ο Ντάνιελ Ντοντςθα καθοδηγήσει το διακεκριμένο ελβετικό σύνολοεπιπλέον στη διάσημη ορχηστρική Εισαγωγή «Κοριολανός» και στην κοσμαγάπητη «Ηρωική» συμφωνία σε μι ύφεση μείζονα.
Μέγαρο Μουσικής, 18 Φεβρουαρίου στις 20:30 

Η Μαρία Ζοάο Πίρες με την ορχήστρα Festival Strings Lucerne στο Μέγαρο
Η Μαρία Ζοάο Πίρες με την ορχήστρα Festival Strings Lucerne στο Μέγαρο © Harald Hoffmann

Με τον φακό του Σατγιαζίτ Ρέι
«Αν δεν έχεις δει το σινεμά του Ρέι, είναι σαν να μην έχεις δει ποτέ σου τον ήλιο ή το φεγγάρι» είχε δηλώσει ο Ακίρα Κουροσάβα. Μια σειρά από βαρύτιμες διακρίσεις(στη Βενετία, στη Μπερλινάλε, στις Κάννες, αλλά κι ένα τιμητικό Όσκαρ) ήρθαν να επιβραβεύσουν το όραμα τού ανανεωτή του ινδικού κινηματογράφου. Εννέα μεγάλου μήκους ταινίες μυθοπλασίας του –ανάμεσά τους και η σπουδαία «Τριλογία του Απού»–παρουσιάζονται στη Λαϊδα. Σε πρώτο πλάνο ένα κινηματογραφικό corpus πολυποίκιλο και ετερόμορφο, ρεαλιστικό και λιτό στη φόρμα του, αλλά βαθιά ανθρωπιστικόπου θίγει ζητήματα όπως η θέση της γυναίκας, η αποικιοκρατία και οι άκαμπτες δομές της ινδικής κοινωνίας.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 16-20 Φεβρουαρίου

Σατγιαζίτ Ρέι, "Η μοναχική σύζυγος"
Σατγιαζίτ Ρέι, "Η μοναχική σύζυγος"

Μπέκετ από Στρούμπο και Σέγκλια στην ΕΛΣ
Δύο γυναίκεςαναδύονται από έναν κρατήρα και αναβλύζουν έναν λεκτικό χείμαρρο που πυροδοτείται στον απόηχο ενός τραυματικού γεγονότος, εγγεγραμμένου στο σώμα και απωθημένου χρόνια από τη μνήμη. Όταν το κείμενο, ο μονόλογος «Όχι εγώ», από τις πιο δαιμονιώδεις και απαιτητικές σελίδες του παγκόσμιου θεατρικού ρεπερτορίου, φέρει την υπογραφή του Σάμιουελ Μπέκετ και η ανάγνωσή του την προσέγγιση του συνθέτη Ζήση Σέγκλια και του σκηνοθέτη του ερευνητικού θεάτρου Σάββα Στρούμπου, η σκηνική πρό(σ)κληση δεν μπορεί παρά να μας ιντριγκάρει. Τον ρόλο του στόματος κρατούν η Έλλη Ιγγλίζ και η Έβελυν Ασουάντ της Ομάδας Σημείο Μηδέν.
Εναλλακτική Σκηνή Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 18, 24, 25 Φεβρουαρίου & 2, 3 Μαρτίου στις 20:30, 19 Φεβρουαρίου στις 19:30

"Όχι εγώ" από την Ομάδα Σημείο Μηδέν στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
Το "Όχι εγώ" του Σάμιουλ Μπέκετ στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ανδρέας Σιμόπουλος

Στον κόσμο της Shirin Neshat
Μέσα από τη δουλειά της, που έχει βραβευτεί δύο φορές στη Βενετία (στην Μπιενάλε Τέχνης το 1999 αλλά και στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ δέκα χρόνια αργότερα), το γυναικείο βλέμμα γίνεται ένα ισχυρό και επικίνδυνο όργανο επικοινωνίας σε μιαν ανδροκρατούμενη κουλτούρα, όπως αυτή της πατρίδας της, του Ιράν. Δύο χαρακτηριστικά βίντεο της Νεσάτ, από ιδιωτική συλλογή, τα Fervor (2000) και Passage (2001), θα προβάλλονται στην γκαλερί της Ελευθερίας Τσέλιου. Είναι το ξεκίνημα για το σπονδυλωτό αφιέρωμα The Video Project, που θα εστιάζει για μια εβδομάδα κάθε φορά στο έργο ενός διαφορετικού καλλιτέχνη.
Eleftheria Tseliou Gallery, από 16 Φεβρουαρίου

Σιρίν Νεσάτ, "Passage"
Σιρίν Νεσάτ, "Passage" (2001). Παραχώρηση: Ιδιωτική συλλογή

Ελληνική πρεμιέρα για τη«Ράβδο» του Μαρκ Ρέιβενχιλ
Ένας καθηγητής (Δημήτρης Καταλειφός) στα πρόθυρα της σύνταξης βλέπει το σπίτιόπου ζει με την υποταγμένη σύζυγό του (Ζωή Ρηγοπούλου), να πολιορκείται από εξαγριωμένους μαθητές. Γιατί τα βάζουν μαζί του; Και όλα αυτά ενώ το σχολείο του περνά από αξιολόγηση και εμφανίζεται η αποξενωμένη κόρη του (Αλεξία Καλτσίκη). Μετά το «Shopping and fucking», τις «Τολμηρές πολαρόιντ» και «Το προϊόν», ένα ακόμα έργο του Βρετανού επιδραστικού συγγραφέα συναντά το ελληνικό κοινό. Σε σκηνοθεσία του Γιώργου Σκεύα, «Η ράβδος» έρχεται να αποτυπώσει το πρόσωπο της βίας μέσα στην οικογένεια αλλά και στο σχολείο.
Αμφιθέατρο, πρεμιέρα: 17 Φεβρουαρίου (Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 18:00 & 21:00, Κυριακή στις 18:00)

Οι Δημήτρης Καταλειφός, Αλεξία Καλτσίκη και Ζωή Ρηγοπούλου πρωταγωνιστούν στην "Ράβδο" που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας
"H ράβδος" του Μαρκ Ρέιβενχιλ στο Αμφιθέατρο © Πάνος Γιαννακόπουλος

Ο Χάρης Φραγκούλης σκηνοθετεί Μπότο Στράους
«Τίποτα πιο βασανιστικό από ό,τι να μένεις μόνος σου με τη μιαν άκρη του διαλόγου. Ακούς τον εαυτό σου διαρκώς να μιλά μαζί της!» γράφει ο Ρίχαρτ στα ανεπίδοτα γράμματά του στη Χάννα που τον εγκατέλειψε. Μαζί με το φευγιό της, άρχισε και η δική του απόσυρση στο διαμέρισμά του, όπου παύει να πλένεται για βδομάδες και αδειάζει τις σκέψεις του σε σημειώσεις. Μιαν αφήγηση στοιχειωμένη από τον πόνο της ερωτικής απώλειας, το μυθιστόρημα του Μπότο Στράους γίνεται αφετηρίαγια τη νέα σκηνοθετική δουλειά του διακεκριμένου ηθοποιού. Ερμηνεύουν οι Μαρία Αρζόγλου, Σοφία Κόκκαλη, Ανδρέας Κοντόπουλος, Ανδρέας Κωνσταντίνου, Κορνήλιος Σελαμσής, Μιχάλης Τιτόπουλος.
Θέατρο Σφενδόνη, πρεμιέρα: 18 Φεβρουαρίου (Πέμπτη - Σάββατο στις 21:00, Κυριακή στις 19:30) 

Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στην "Αφιέρωση" που σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης
Ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στην "Αφιέρωση" που σκηνοθετεί ο Χάρης Φραγκούλης © Αλέξανδρος Πάπα

Οι Bonnie Nettles live
Έγιναν γνωστοί για την αγάπη τους στον ψυχεδελικό βρετανικό ήχο της δεκαετίας του 1960, τα κρουστά, τις κιθάρες με δυνατά riffs και τους χορευτικούς jungle ρυθμούς, και εν μέσω πανδημίας κυκλοφόρησαν το πρώτο LP τους. Καθώς δουλεύουν το νέο τους άλμπουμ που αναμένεται το φθινόπωρο, οι Bonnie Nettles κάνουν μια στάση στησκηνή της Αβραμιώτου. Με κομμάτια από την πρώτη τους δισκογραφική δουλειά, παλιά αγαπημένα και νέες κυκλοφορίες. Στην παρέα τους και οι Cosmonuts που παρουσιάζουν τα revisited Holidays in Andromeda και Leaps of Fate, αλλά και ακυκλοφόρητο υλικό.
six d.o.g.s, 17 Φεβρουαρίου από τις 21:00

Ο Γιωργής Τσουρής «Μακριά από παιδιά»
Κι ενώ για να βρεις εισιτήρια για τα «170 τετραγωνικά» του πρέπει να μπει για τα καλά η άνοιξη, ο βραβευμένος με «Δημήτρης Χορν»(το 2020)ηθοποιός και συγγραφέας «χτυπά» και με νέο έργο στο Ιλίσια. Κωμωδία, δράμα και μυστήριο συμπλέκονται στο «Μακριά από παιδιά», το κλείσιμο της τριλογίας του γύρω από τη θεματική πατρική εστία και οικογένεια στην Ελλάδα του σήμερα. Μια ιστορία για τα παιδιά που δεν έγιναν γονείς και για τους γονείς που παρέμειναν παιδιά, με τον ίδιο και τους Ελεάνα Καυκαλά, Θανάση Ζερίτη, Μιχαήλ Μελίσση και Χριστίνα Τσάφου.
Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, πρεμιέρα από 21 Φεβρουαρίου(Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15)

"Μακριά από παιδιά" του Γιωργή Τσουρή
"Μακριά από παιδιά" του Γιωργή Τσουρή © Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Χορός από την Ιταλία
Δυο «φωνές»της ιταλικής σκηνής του σύγχρονου χορού, η Ambra Senatore και ο Marco D’Agostin, έρχονται στο Ολύμπια. Την αυλαία του κύκλου Viva l'Italia ανεβάζει αυτή την εβδομάδα η καταξιωμένη χορογράφος και διευθύντρια του Centre Chorégraphique της Ναντ με το «A Posto». Τρεις γυναίκες (η ίδια και οι χορεύτριες CaterinaBasso και Claudia Catarzi)μπαίνουν και βγαίνουν από τη σκηνή, αναζητώντας κάτι ή κάποιον. Όλα μοιάζουν να τους διαφεύγουν, οι χειρονομίες τους, τα αντικείμενα. Μια ρευστή χορογραφία που γλιστράει με μικρές πινελιές σε ένα πιο δραματικό σενάριο.
Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», 22 Φεβρουαρίου στις 20:30

"A posto" της Ambra Senatore
"A posto" της Ambra Senatore © Viola Berlanda

Underwater: όλα τα μωρά στη σκηνή
Δεν βρήκατε θέση τον περασμένο Οκτώβριο;Το χοροθέατρο για βρέφη και γονείς που δημιούργησαν οι Ξένια Αηδονοπούλου και Γεωργία Τέγου επιστρέφει για να σας παρασύρει σε ένα μαγικό ταξίδι στη βαθιά γαλάζια θάλασσα.Πρωταγωνιστές σ’ αυτόν τον πολύχρωμο, γεμάτο μπουρμπουλήθρες κόσμο, μια μπαλαρίνα και ο νέος της φίλος, ένα χταπόδι, που χορεύουν κάτω από τα κύματα, στον ρυθμό μιας μουσικής γεμάτης κουδουνίσματα αλλά και με γνώριμες μελωδίες…
Εναλλακτική Σκηνή ΕΛΣ, 19 Φεβρουαρίου-19 Μαρτίου (Σάββατο & Κυριακή, πλην 11/3, στις 10:00, 11:30, 13:00)

Η Αλεξάνδρα Ρογκόβσκα "Underwater" των Ξένιας Αηδονοπούλου και Γεωργίας Τέγου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ
"Underwater" στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ © Ε. Ζαχαροπούλου

«Ο παγοπώλης έρχεται»από τον Ακύλλα Καραζήση
Καλοκαίρι του 1912, σ’ ένα μπαρ σε μια λαϊκή συνοικία της Νέας Υόρκης όλοι περιμένουν τον πλασιέ Χίκυ. Όμως αυτήν τη φορά έρχεται μεταμορφωμένος… Ο Ακύλλας Καραζήσης σκηνοθετεί το κλασικό έργο του Ευγένιου Ο’Νηλ, σε μια παράσταση που ισορροπεί ανάμεσα στο αστυνομικό και στο κοινωνικό δράμα, στο φανταστικό και στο ρεαλιστικό, στο νουάρ και σε ένα «road movie δωματίου». Μαζί του οι Έλενα Τοπαλίδου, Γιώργος Κατσής (ο Λουκάς του Σπιρτόκουτο: TheMusical), Χαρά Μάτα Γιαννάτου, Κωνσταντίνος Πλεμμένος, Ελίνα Ρίζου, GarySalomon.
Θέατρο Προσκήνιο, πρεμιέρα: 22 Φεβρουαρίου(Τετάρτη & Κυριακή στις 19:00, Πέμπτη στις 20:00, Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 18:00 & 21:00)

"Ο παγοπώλης έρχεται" στο θέατρο Προσκήνιο
"Ο παγοπώλης έρχεται" στο θέατρο Προσκήνιο © Ανδρέας Σιμόπουλος

Ο Θανάσης Σαράντος ανεβάζει Οιδίποδα Τύραννο
Μετά τον «Αμερικάνικο Βούβαλο»ο γνωστόςηθοποιός και σκηνοθέτηςστρέφεται στο εμβληματικό έργο του αρχαίου ελληνικού δράματος, επιχειρώντας να φωτίσει τις αναλογίες του με την εποχή μας. «Τα πάθη που διαδραματίζονται στη σκηνή, τα εγκλήματα, τα μίση και οι αυτοκαταστροφές είναι σημερινά» δηλώνει επισημαίνοντας πως «βασικός άξονας της παράστασης είναι η σύνδεση πολίτη και πολιτείας σε βαθιά κρίση». Ο ίδιος κρατά τον ομώνυμο ρόλο, ενώ την Ιοκάστη και τον Τειρεσία ερμηνεύει η Μάνια Παπαδημητρίου.
Από Μηχανής Θέατρο, πρεμιέρα 21/2 (Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ