Θεατρο - Οπερα

Κριτικοί Θεάτρου: Το Προεδρικό Διάταγμα για τα πτυχία δραματικών σχολών απαξιώνει δεκάδες επαγγέλματα

«Πλήττονται ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές» - Η ανακοίνωση της ΕλΕΚΘεΠΤε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σχετικά με το πρόσφατο ΠΔ που αφορά τους αποφοίτους Δραματικών Σχολών.
Πορεία διαμαρτυρίας ηθοποιών κατά της υποβάθμισης του πτυχίου των δραματικών σχολών © Aris Oikonomou / SOOC

H ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών, σχετικά με το πρόσφατο ΠΔ που αφορά τους αποφοίτους Δραματικών Σχολών

Στον απόηχο της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος που αλλάζει το στάτους στα πτυχία των καλλιτεχνικών σπουδών, η Ελληνική Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.

Το Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο εξισώνει τα πτυχία ανώτερων δραματικών σχολών και σχολών χορού και κινηματογράφου με τα απολυτήρια λυκείου έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων στον χώρο των τεχνών και του πολιτισμού, ενώ την απόφαση σχολιάζει αρνητικά και το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Στη σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕλΕΚΘεΠΤε κάνει λόγο για απαξίωση των επαγγελμάτων των ηθοποιών, μουσικών, χορευτών, και άλλων κλάδων του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ ζητά την κατάθεση προτάσεων για βιώσιμες και δίκαιες λύσεις στα ζητήματα του χώρου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών:

«Ως Ένωση Κριτικών Θεάτρου και Παραστατικών Τεχνών παρακολουθούμε με αγωνία και έγνοια την κατάσταση που διαμορφώνεται τώρα τελευταία στον χώρο του θεάτρου, μια κατάσταση η οποία κάθε άλλο παρά βοηθά στη διαμόρφωση ενός υγιούς και γόνιμου περιβάλλοντος για όλους τους εμπλεκομένους».

»Όλοι γνωρίζουμε ότι το πρόβλημα που αφορά τη διαβάθμιση των πτυχίων των δραματικών σχολών δεν είναι σημερινό. Για πολλά χρόνια παραμένει άλυτο και κανείς, δυστυχώς, δεν είχε το θάρρος να αναλάβει την πρωτοβουλία επίλυσής του».

»Ως κριτικοί και ως θεατρολόγοι θεωρούμε ότι το πρόσφατο ΠΔ κάθε άλλο παρά οδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Αντίθετα, συμπιέζοντας όλη τη μεταλυκειακή (ή μεταδευτεροβάθμια) εκπαίδευση στην κατηγορία ΔΕ, περιπλέκει ακόμη πιο πολύ μια ήδη περιπλεγμένη και μετέωρη κατάσταση, απαξιώνοντας δεκάδες επαγγέλματα (μεταξύ των οποίων και αυτό των ηθοποιών, των μουσικών, των χορευτών κ.λπ.)».

»Το ζητούμενο είναι να προταθούν από τους αρμόδιους φορείς λειτουργικές, βιώσιμες και δίκαιες λύσεις για όλους, που θα έχουν ως μοναδικό, ως απόλυτο γνώμονα το καλό του θεάτρου στο σύνολό του».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ