Θεατρο - Οπερα

O Ροβινσώνας Κρούσος κάνει γιορτές στο Μέγαρο

Ο πιο διάσημος ναυαγός μάς προσκαλεί στο νησί του ακόμα περισσότερες μέρες στις γιορτές

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 852
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Ροβινσώνας Κρούσος» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Επιπλέον παραστάσεις για τις γιορτές

Έχετε αρχίσει ήδη να σκέφτεστε πού θα βγείτε οικογενειακώς την περίοδο των γιορτών; Κι εμείς. Γι’ αυτό το Μέγαρο προσθέτει επιπλέον παραστάσεις σε μια από τις πιο όμορφες, γεμάτη ζωντανή μουσική, χορό και διαδραστικές προβολές, θεατρικές συμπαραγωγές του. 

Ο Ροβινσώνας Κρούσος, ο διάσημος ήρωας από το κλασικό βιβλίο του Ντάνιελ Ντεφόε, κλείνει φέτος 303 χρόνια ζωής και εξακολουθεί να γοητεύει μικρούς και μεγάλους σε ολόκληρο τον κόσμο. Αναζητώντας την περιπέτεια, σαλπάρει με ένα καράβι και υπόσχεται στην αγαπημένη του Φίνα να επιστρέψει γρήγορα, όμως ναυαγεί σε ένα ερημονήσι.

© Πάτροκλος Σκαφίδας

Ολομόναχος στην αρχή, με μοναδικά εφόδια τις γνώσεις και την εφευρετικότητά του, καταφέρνει να επιβιώσει στην άγρια φύση. Στην πορεία θα αποκτήσει συντροφιά, τον πιστό υπηρέτη Παρασκευά και έναν φλύαρο παπαγάλο. Αντιμετωπίζει άγριους κανίβαλους και αδίστακτους κουρσάρους, πάντα, όμως, έχοντας την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει στον τόπο και στην αγαπημένη του.

Μια συναρπαστική μουσικοθεατρική παράσταση για μικρούς και μεγάλους σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, «το έργο είναι ένας “οδηγός επιβίωσης”, με παιδαγωγικές αξίες για τους μικρούς θεατές και με ρεαλισμό για τους ενήλικες», όπως σημειώνει η σκηνοθέτιδα. «Η αγαστή σχέση του ανθρώπου με τη φύση, η εργατικότητα, η υπομονή, η επιμονή, η πειθαρχία, η διαχείριση της μοναξιάς και η χαρά της επικοινωνίας, η εφευρετικότητα, η πίστη, η ελπίδα αλλά και η συνεργασία και συνύπαρξη ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές και πολιτισμικές αντιλήψεις προβάλλονται στην παράσταση, σε μια διασκεδαστική και συναρπαστική ατμόσφαιρα εξωτικής περιπέτειας».

Ο Λεωνίδας Καλφαγιάννης ως Ροβινσώνας Κρούσος στην παράσταση της Τατιάνας Λύγαρη © Χάρης Ακριβιάδης

Το έργο ανεβαίνει σε διασκευή του Γιώργου Γαλίτη. Η ορχήστρα επί σκηνής, με πιάνο, κιθάρες, πνευστά και ντραμς, παρουσιάζει πρωτότυπες συνθέσεις του Μηνά Ι. Aλεξιάδη, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει ο Γιάννης Μετζικώφ. Στη σκηνή, ερμηνεύει, τραγουδά και χορεύει ένας πολυμελής θίασος (Έλενα Βακάλη, Γιάννης Βαρβαρέσος, Λεωνίδας Καλφαγιάννης, Σταύρος Μπέκας, Λάμπρος Παπαγεωργίου, Μάρθα Τομπουλίδου, Δημήτρης Τσολάκης, Σαμψών Φύτρος, Χρυσαλένα Χριστοπούλου). 

Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται με τη χορηγία της Τράπεζας Πειραιώς και αποτελούν συμπαραγωγή της Αrcadia Media και του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

INFO
Μέγαρο Μουσικής, Νέος εκθεσιακός χώρος
Παραστάσεις για το κοινό: Σάββατο στις 15:00, Κυριακή στις 11:30 και 15:00
Επιπλέον παραστάσεις για τις γιορτές: 25/12 στις 17:00, 26/12 & 30/12 στις 15:00, 4/1 & 5/1 στις 15:00
Eισιτήρια: 2107282333, megaron.gr