Θεατρο - Οπερα

15 ραντεβού για αυτή την εβδομάδα | 8 - 14 Δεκεμβρίου 2022

«Σπασμένη στάμνα» και «Προβοκάτορες» στο Εθνικό Θέατρο, η Σουζάνε Κένεντι στη Στέγη, αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη στην Ταινιοθήκη, ο Οlivier de Sagazan στην Αθήνα κ.ά.

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 852
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

15 πολιτιστικές προτάσεις για αυτή την εβδομάδα 8-14 Δεκεμβρίου 2022. Οι καλύτερες προτάσεις για συναυλίες, θέατρο, χορό, εκθέσεις

Ποιος πήγε κι έσπασε τη στάμνα;
Ο δικαστής Αδάμ καλείται να διαλευκάνει ποιος έσπασε μια ιστορική στάμνα στο υπνοδωμάτιο της Εύας, ενώ ο ίδιος είναι ο βασικός ύποπτος. Η μητέρα της Εύας μηνύει τον αρραβωνιαστικό της αλλά η υπόθεση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο, καθώς ο σύμβουλος Βάλτερέχει έρθει να επιθεωρήσει τις δικαστικές αρχές.Ο Νίκος Χατζόπουλος και ο Ακύλλας Καραζήσης συν-σκηνοθετούν και συμπρωταγωνιστούν στη «Σπασμένη στάμνα» (1806), τη σπαρταριστή, γεμάτη ευτράπελα και αλυσιδωτές παρεξηγήσεις, αστυνομική κωμωδίατου Χάινριχ Φον Κλάιστ.Μάλιστα, θα μεταφέρουν τη δράση της σε απροσδόκητους χώρους της αίθουσας, κυκλώνοντας τους θεατές. Θα μπείτε στο… παιχνίδι;
Εθνικό Θέατρο, Κτήριο Τσίλλερ, πρεμιέρα στις 10 Δεκεμβρίου

Η "Σπασμένη στάμνα" στο Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση και Νίκου Χατζόπουλου © Ελίνα Γιουνανλή

Είστε για VR τσάρκες; I am
Εδώ και μια δεκαπενταετία, η Σουζάνε Κένεντι πειραματίζεται εισάγοντας στη σκηνή τη δραματουργία του διαδικτύου και τον παγανισμό του κυβερνοχώρου – ακόμη κι όταν ανεβάζει έργα όπως οι «Τρεις Αδερφές» του Τσέχοφ. Μετά τις «Αυτόχειρες Παρθένους» που παρουσίασε το 2019 στο Φεστιβάλ Αθηνών, η Γερμανίδα βραβευμένη σκηνοθέτις επιστρέφει στην Αθήνα, αυτή τη φορά μαζί με τους καλλιτέχνες πολυμέσων Μάρκους Σελγκ και Ρόντρικ Μπίρστεκερ. Μας καλεί να φορέσουμε τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και για 35 λεπτά να βυθιστούμε σε ένα ψυχεδελικό ταξίδι και, μαζί, παιχνίδι αυτογνωσίας, ανοίγοντας πόρτες στο άγνωστο.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 9 έως 30 Δεκεμβρίου

H περφόρμανς "I am (VR)" της Σουζάνε Κένεντι στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση © Μάρκους Σελγκ και Ρόντρικ Μπίρστεκερ

Οι Shame ζωντανά στον Ταύρο
Χάρη στο νεύρο και τις «κοφτερές» κιθάρες τους φιγουράρουνστις κορυφαίες νέες μπάντες που ξεπήδησαν από τη βρετανική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Μας πρωτοσυστήθηκαν στο Release Athens 2019 και να που η πεντάδα από το Νότιο Λονδίνο επιστρέφει για μια βραδιά γεμάτη post-punk ενέργεια, με τον Charlie Steen στο μικρόφωνοκαι τραγούδια σαν τα One Rizla, Alphabet, Gold Hole, ConcreteκαιWater in the Well στις αποσκευές τους. Ένα ραντεβού με την υποστήριξη του AthensVoice 102.5.
Fuzz Live Music Club, 9 Δεκεμβρίου

«Προβοκάτορες» στο κράτος της Ωρυγίας
Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Ορέστης Σταυρόπουλοςκαταπιάνεται μετο κείμενο του νέου συγγραφέα Γιάννη Αποσκίτηστην Πειραματική Σκηνή Νέων Δημιουργών του Εθνικού Θεάτρου. Οι «Προβοκάτορες» εκτυλίσσονται στις εγκαταστάσεις ενός στούντιο, στο γραφείο δύο κυβερνητικών υπαλλήλων και σε αμέτρητες οθόνες των πολιτών μιας φανταστικής χώρας όπου τα νέα είναι καταιγιστικά, καταναλώνονται στη στιγμή και ξεχνιούνται εξίσου γρήγορα. Σας θυμίζει κάτι;
Θέατρο REX, από τις 8 Δεκεμβρίου

Οι "Προβοκάτορες" ανεβάζουν αυλαία στο Θέατρο Rex

2 ραντεβού στον αστερισμό των NFT
Σας αρέσει η εικαστική δουλειά των CacaoRocks (Ιάσονας Μέγκουλας), Θωμά Διώτη, Georgia Fambris, Φίλιππου Θεοδωρίδη, Χριστόφορου Κατσαδιώτη, Βασιλικής Κούκου, Τζένης Κωδωνίδου, Melina Mosland, Ελένης Μυλωνά, Βασίλη Πάτμιου-Καρούκ, Νατάσσας Πουλαντζά, Μυρτώς Σταμπούλου, Παύλου Τσάκωνα; Η γκαλερί Ζουμπουλάκη σε συνεργασία με το Spania.io, την πρώτη πλατφόρμα για NFT στην Ελλάδα, και την ιστορικό τέχνης Ελισάβετ Πλέσσα διαθέτει για πρώτη φορά 13 έργα των συνεργατών της σε μορφή NFT, όλα μοναδικά, δηλαδή σε εκδόσεις 1/1. Η διάθεση ξεκινά τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου, στις 12:00, ενώ λίγες μέρες νωρίτερα, το Σάββατο 10/12, στις 12:30 στην αίθουσα της γκαλερί στην Πλατεία Κολωνακίου 20 θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τα έργα σε προβολή και να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη νέα αυτή τεχνολογία και την παρουσία της στον χώρο της τέχνης.

Είκοσι οθόνες για NFTs στήνονται στη The Blender Gallery (εγκαίνια: 10 Δεκεμβρίου στις 19:00-00:00) για την έκθεση «Above Olympus to the Dogstar». Μια συνδιοργάνωση με την εταιρεία Jab Labs, θα προβάλλει τις limited edition συλλογές ψηφιακών έργων των Above Olympus και του Jonathan St. Void, καθώς και συνεργατικά τους έργα. Παράλληλα, ο ντιζάινερ και εικαστικός Niklas (Νίκος Αθανασόπουλος) θα παρουσιάσει μια συλλογή κεραμικών από πορσελάνη που σχεδιάστηκαν σε περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας και υλοποιήθηκαν με τη χρήση τρισδιάστατου εκτυπωτή.

Jonathan St Void, "The ol dusty trail"

Αφιέρωμα στον Παντελή Βούλγαρη
Με τον φακό του «επιμένει στην απεικόνιση των ταπεινών, των άσημων ανθρώπων που οι άλλοι προσπερνούν» εστιάζοντας«στο πέρασμα της κοινωνίας από την πολιτική των αποκλεισμών και των διακρίσεων στην πολιτική των ταυτοτήτων»,όπως σημειώνει η πρόεδρος της Ταινιοθήκης, Μαρία Κομνηνού. Ευκαιρία, λοιπόν, να απολαύσουμε ξανά δώδεκα ταινίες μυθοπλασίας αλλά και τέσσερις μικρού μήκους του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη, από το «Προξενιό της Άννας», το «HappyDay» και τα «Πέτρινα χρόνια»ωςτις «Νύφες», τη «Μικρά Αγγλία» και το«Τελευταίο σημείωμα». Μια ρετροσπεκτίβαστην οποία θα είναι και ο ίδιος παρών μαζί με αγαπημένους του συνεργάτες που θα προλογίζουν τις προβολές.
Ταινιοθήκη της Ελλάδος, 8-15 Δεκεμβρίου

Αφιέρωμα στο έργο του Παντελή Βούλγαρη στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

Με κλαρίνα και ροκ εν ρολ
Στο Κύτταρο, φυσικά. Στην σκηνή της Αχαρνών & Ηπείρου, το βράδυ της Παρασκευήςκινείται σε ρυθμούς βαλκανικούς, με κλαρίνα, νταούλια, γκάιντες και κρουστά χάρη στη συνάντηση των Γκιντίκι και Banda Entopica. Το Σαββατόβραδο (10 Δεκεμβρίου) είναι αφιερωμένο στον Παύλο Σιδηρόπουλο αφού φίλοι, συνοδοιπόροι του αλλά και νεότεροι μουσικοί συμμετέχουν στην καθιερωμένη συναυλία για τον πρίγκιπα του ελληνικού ροκ. Αφιερωμένη εξαιρετικά σε νοσταλγούς του ροκ εν ρολ η Τετάρτη με τη θρυλική βρετανική μπάντα των «The Godfathers»που γιορτάζει την 35η επέτειό της – She gives me love! 
Κύτταρο Live, 9, 10 &14 Δεκεμβρίου

Η γιορτή για τον Παύλο Σιδηρόπουλο επιστρέφει στο Κύτταρο

Ο Οlivier de Sagazan για πρώτη φορά στην Αθήνα
Όταν το 2018 συμμετείχεστο Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, η διοργάνωση πρόσθεσε επιπλέον παράσταση για να καλύψει τη ζήτηση. Τώρα, ο διεθνούς φήμης περφόρμερ και γλύπτης έρχεται με το «Transfiguration» στην Αθήνα για να αφηγηθεί την ιστορία της ανεκπλήρωτης επιθυμίας του ζωγράφου και γλύπτη να εμφυσήσει ζωή στο δημιούργημα του. Σκεπάζοντας τον εαυτό του με πηλό, αλλάζει ταυτότητες επί σκηνής, σε μια αγωνιώδη αναζήτηση νέας ουσίας και μορφής.
Σύγχρονο Θέατρο, 12 Δεκεμβρίου στις 21:30

Olivier de Sagazan

Η Lia Hide στην Αβραμιώτου
Μετά την εμφάνισή της στα Athens Jazz Festival, Athens Music Week και Musa Hellenica, η Ελληνίδα τραγουδοποιός καταφθάνει με τον τελευταίο της δίσκο στο sixd.o.g.s. Ο τίτλος του «TheMissingFourthGuest»είναι δανεισμένος από την εναρκτήρια πρόταση του διαλόγου του Πλάτωνα «Τίμαιος». Μαζί της στη σκηνή σε progressivedark ποπ μονοπάτια οι Aki'Base, Γιώργος Ράδος, Ντένης Μόρφης και Στέλιος Χατζηκαλέας.
Six d.o.g.s, 10 Δεκεμβρίου στις 21:00

Η επιστροφή της Αντιγόνης
Για περισσότερους από εννέα μήνες, οι 19 ηθοποιοί της παράστασης δούλεψαν ομαδικά φέρνοντας στη σκηνή τις ποικίλες, παράλληλες με το θέατρο, ιδιότητές τους. Μια μη τυπική σύνθεση της εμβληματικής τραγωδίας του Σοφοκλή, η παράσταση που σκηνοθέτησε ο Χάρης Φραγκούλης, σε μετάφραση Νίκου Α. Παναγιωτόπουλου, παρουσιάστηκε την περασμένη σεζόν αλλά επιστρέφει για λίγες παραστάσεις τον Δεκέμβριο.
Θέατρο Σφενδόνη, από τις 12 Δεκεμβρίου

Η "Αντιγόνη" σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη επιστρέφει στο Θέατρο Σφενδόνη

Αρχιτεκτονική για βραβείο
Ένα υπόσκαφο εξοχικό Μήλο, ένας κήπος με… δωμάτιο στη Τζια, σπίτια μέσα στα λιόδεντρα στο Μεγανήσι αλλά και γαντζωμένα στ’ απόκρημνα βράχια της Καρπάθου, ένα… «κουτί που πετάει» στο Χαϊδάρι και μια κατοικία στην Αρτέμιδα, αλλά και η έδρα της ναυτιλιακής εταιρίας Agemar στην Καλλιθέα είναι τα κτίρια που ξεχώρισαν στα Βραβεία Αρχιτεκτονικής 2022 για την τετραετία από το 2017. Για να δείτε και τις 97 προτάσεις που κατατέθηκαν στον θεσμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικής, ραντεβού στην Πειραιώς.
Μουσείο Μπενάκη Πειραιώς, από 10 Δεκεμβρίου

DECA Architecture, "The hourglass corral" © Γιώργης Γερόλυμπος

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα σε video art
Ένα κορίτσι που του λείπουν τα πάντα, ζει ολομόναχο ανάμεσά μας, σφιχταγκαλιασμένο με την αγωνία μιας σπίθας. Η bijoux de kant μεταγράφει την κλασική ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στο μέσο της βίντεο τέχνης,ακολουθώντας την Κατερίνα Μισιχρόνη στο κέντρο της Αθήνας. Με τίτλο «Spiritus», το αστικό παραμύθι τους προβάλλεται για μια βραδιά, με ελεύθερη είσοδο στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτισμός στις Γειτονιές» του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων.
Θέατρο Μπέλλος, 8 Δεκεμβρίου στις 20:00-21:45 (κάθε τέταρτο)

Η Καρμέλα, ο Παουλίνο και ο ισπανικός εμφύλιος
Εν μέσω πολέμου δύο ηθοποιοί περιοδεύουν στην Ισπανίαγια να διασκεδάσουν τα στρατεύματα των Δημοκρατικών. Όταν εξαιτίας ενός λάθους, αιχμαλωτίζονται από τους εθνικιστές του Φράνκο καλούνται να παρουσιάσουν,με αντάλλαγμα την ελευθερία τους, μια παράσταση που θα χλευάζει τη δημοκρατία και τα αιχμάλωτα μέλη των Διεθνών Ταξιαρχιών. Τι μπορεί να συμβεί όταν βρεθείς στη λάθος πλευρά της ιστορίας; Το πολυβραβευμένο, κωμικοτραγικόέργο «Ay, Carmela!» του Χοσέ ΣάντσιςΣινιστέρρα παρουσιάζουν αυτή τη σεζόν ο Κωνσταντίνος Κυριακού και η Κατερίνα Μπιλάλη της Θεατρικής ΕταιρίαςTHEARTES.
Θέατρο Μεταξουργείο, πρεμιέρα στις 12 Δεκεμβρίου

 

"Ay Carmela" από τη Θεατρική ΕταιρίαTHEARTES © Μαρία Χουρδάρη

Η Μαρία Κολιοπούλου χορεύει… Ντεριντά
Ανεβαίνει ξανά στη σκηνή μετά από μια δεκαετία με μια σόλο χορογραφία που δημιούργησε σε δύο καλλιτεχνικά residencies στην Σουηδία και την Αθήνα. Για τρία βράδια στην Κυψέλη (Σποράδων 36), η καλλιτεχνική διευθύντρια της γνωστής ομάδας σύγχρονου χορού Πρόσχημα παρουσιάζει το When our eyes touch, μια σωματική εγκατάσταση που εστιάζει στη στιγμή, στο παρόν ως ένα σημείο συνάντησης διαφορετικών χρονικοτήτων, με αφετηρία των έργο των διάσημων φιλοσόφων Ζαν Ντεριντά και Ζαν-Λυκ Νανσύ. (Είσοδος ελεύθερη με κράτηση θέσης στο 6944561694, ώρες 12:00-17:00).
Χώρος Τέχνης O.art.ath, 8, 9, 10 Δεκεμβρίου στις 21:00

Μαρία Κολιοπούλου, "When our eyes touch" © Νίκος Νικόπουλος