Θεατρο - Οπερα

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: 21 παραγωγές και ηχηρές συνεργασίες για ένα θέατρο με όλους και για όλους

Έρχονται παραστάσεις από τους Ευριπίδη Λασκαρίδη, Αργυρώ Χιώτη, Στάθη Λιβαθινό, Γιάννη Σκουρλέτη, Γιάννη Κακλέα, Τάσο Πυργιέρη, Κωνσταντίνο Ασπιώτη, Θοδωρή Αμπαζή, Χρήστο Πασσαλή, Παντελή Δεντάκη κ.ά.

woman_guest.jpg
Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 846
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο μπαμπάς ο πόλεμος
Ο μπαμπάς ο πόλεμος ©mike rafail

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: το πρόγραμμα για τη σεζόν 2022-23

Νέες παραστάσεις με περισσότερες γυναίκες στην παραγωγή τους, 21 διαφορετικές προσκλήσεις για φέτος αλλά και συνεργασίες με γνωστούς, καταξιωμένους και ανερχόμενους σκηνοθέτες φέρνει η θητεία του Αστέριου Πελτέκη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Μια νέα εποχή, πολυσυλλεκτική και ανοικτή στη διαφορετικότητα, στη διερεύνηση, στις νέες φόρμες έκφρασης και στις συνεργασίες-συμπαραγωγές.
Η έννοια του νόστου και οι φωνές των δημιουργών θα διατρέχουν ως θεματικοί άξονες το ρεπερτόριο την ερχόμενη τριετία, καθώς η κρατική σκηνή στη συμπρωτεύουσα επιδιώκει να επανασυνδεθεί με καλλιτεχνικές δυνάμεις που έδωσαν το παρών στην πόλη στο παρελθόν. Παράλληλα, δίνεται έμφαση στις φωνές των δημιουργών, δηλαδή στο τι έχουν να πουν μέσα από τις συγκυρίες τις οποίες αφουγκράζονται.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Όσα περιμένουμε με ενδιαφέρον τη σεζόν 2022-23

Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Η αυλαία ανεβαίνει με «Τα τρελά βατράχια», μια περιπετειώδη κωμωδία που έγραψε και σκηνοθετεί η Mélody Mourey. Με αφετηρία ένα πραγματικό γεγονός, παρακολουθούμε το σχέδιο που κατέστρωσαν δύο γιατροί προκειμένου να σώσουν από τους Ναζί χιλιάδες Εβραίους σ’ ένα χωριό της Πολωνίας. Οι «Τιτάνες», η παράσταση-φόρος τιμής του Ευριπίδη Λασκαρίδη σε κάθε αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουμε, έρχονται για τρία βράδια στη Θεσσαλονίκη (16-18/12). Στο ποιητικό σύμπαν του Βιτσέντζου Κορνάρου βουτά ο «Ερωτόκριτος» που σκηνοθετεί η Αργυρώ Χιώτη (από 18/1/2023), θέτοντας στο επίκεντρο την Αρετούσα, μια γυναίκα που διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Από την ατζέντα μας δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι «Εχθροί» του Ισαάκ-Μπάσεβιτς Σίνγκερ διά χειρός Στάθη Λιβαθινού, μια παράσταση για το τραύμα των στρατοπέδων συγκέντρωσης, τον έρωτα, την αγάπη και τη σωτηρία (από 10/3/2023). Στο φουαγιέ της ΕΜΣ έχει επιστρέψει «Ο πουπουλένιος» σε σκηνοθεσία Μαίρης Ανδρέου και έπεται συνέχεια με την «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός από τον Θέμη Θεοχάρογλου (από 25/11) και την παράσταση «Αλγό-ΡΥΘΜΟΣ» των Αλεξάνδρας Καζάζου και Ελεάνας Γεωργούλη (πρεμιέρα: 11/3/2023).

Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του
Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του
Πουπουλένιος
Πουπουλένιος

Βασιλικό Θέατρο
Η Ελένη Γκασούκα μας μεταφέρει στο απομονωμένο ξενοδοχείο Costa Verde για τη «Νύχτα της Ιγκουάνα» του Τενεσί Ουίλιαμς (από 28/10), ενώ εδώ συνεχίζει την πορεία του και το πρώτο θεατρικό του Γιώργου Καπουτζίδη «Όποιος θέλει να χωρίσει… να σηκώσει το χέρι του» (από 10/12). Εμπιστοσύνη στους κλασικούς για το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Ο Γιάννης Σκουρλέτης σκηνοθετεί την «Τριλογία του Αποχωρισμού» του Κάρλο Γκολντόνι (από 21/1/2023), ενώ ο Γιάννης Κακλέας θα αναμετρηθεί με τον «Επιθεωρητή» του Νικολάι Γκόγκολ (από 24/3/2023). Στην παιδική σκηνή, ο Γκάρης, το αγαπητό γαϊδουράκι της συγγραφέως και δημοσιογράφου Τασούλας Επτακοίλη, γίνεται μιούζικαλ από τον σκηνοθέτη Τάσο Πυργιέρη και τον συνθέτη Δημήτρη Μαραμή (από 6/11). Στο Κάτω Φουαγιέ η Ανδρομάχη Χρυσομάλη σκηνοθετεί την «Πινακοθήκη των ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου (από 15/12).

Τα τρελά βατράχια
Τα τρελά βατράχια
Αλεπούδες
Αλεπούδες © mike rafail
Αλεπούδες
Αλεπούδες © mike rafail

Μονή Λαζαριστών
Η αυλαία έχει ανοίξει με το εμβληματικό αντιπολεμικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Ο μπαμπάς ο πόλεμος» μέσα από τη ματιά του Κωνσταντίνου Ασπιώτη, ενώ η συνέχεια γράφεται με Μολιέρο καθώς ο Θοδωρής Αμπαζής ανεβάζει τον «Κατά φαντασίαν ασθενή» αναζητώντας σωτηρία για τον Αργκάν, τον κεντρικό ήρωα (από 25/2/2023). Η σεζόν κλείνει με το έργο της Αγγελικής Παπούλια «Ο ήχος που κάνουν τα πράγματα όταν πέφτουν», σε σκηνοθεσία Χρήστου Πασσαλή, που αφηγείται την ιστορία μιας πόλης όπου πράγματα, γεγονότα και ιδέες εξαφανίζονται και μαζί τους τελικά και η ικανότητα των ανθρώπων να αποχαιρετούν (από 12/5/2023). Για τους μικρούς θεατές το πρόγραμμα έχει «Ειρήνη ξανά», μια διασκευή του καραγκιοζοπαίχτη Χρήστου Στανίση στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. Στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών η Χριστίνα Χατζηβασιλείου προσεγγίζει τις «Αλεπούδες» της Ντων Κινγκ , ο Δημήτρης Μπίτος την «Αγγέλα» του Γιώργου Σεβαστίκογλου (από 8/12), ο Χρήστος Θεοδωρίδης το «Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη (από 10/2/2023) και ο Παντελής Δεντάκης το «Big in Japan» της Κατερίνας Λούβαρη-Φασόη (πρεμιέρα: 22/4/2023).

Η νύχτα της Ιγκουάνα
Η νύχτα της Ιγκουάνα © mike rafail
Γκάρης, το μιούζικαλ
Γκάρης, το μιούζικαλ © mike rafail

ℹ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, 2315200200

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»
Κερδίστε 15 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της θεατρικής παράστασης «Σ’ εσάς που με ακούτε»

Προσωπικές ιστορίες που «ακουμπούν» στην έντονη επιθυμία όλων των ανθρώπων του κόσμου για ελευθερία, ισότητα και ουσιαστική αποδοχή της διαφορετικότητας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY