Θεατρο - Οπερα

«Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» μια θεατρική παράσταση προσαρμοσμένη και για κοινό ΑΜΕΑ

Μια παράσταση με την ισότιμη συμμετοχή όλων των θεατών

A.V. Team
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού, η θεατρική παράσταση του Χριστόφορου Χριστοφή θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς 

Ο σκηνοθέτης και συγγραφέας Χριστόφορος Χριστοφής επιστρέφει στα θεατρικά δρώμενα με την παράσταση «Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» που είναι το τρίτο στη σειρά ιστορικό του δράμα. Μετά τις δύο προηγούμενες μεγάλες παραστάσεις («Ευριπίδης Μαινόμενος» και «Κάλεσμα του Προμηθέα – 1821» για την οποία του απονεμήθηκε φέτος το βραβείο «Κάρολος Κουν»), σειρά έχει η θεατρική παράσταση «Το Αίνιγμα του Χαμένου Θεού» που θα παρουσιαστεί το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο «Φρύνιχος» στους Δελφούς. Στην παράσταση με ελεύθερη είσοδο δίνεται η δυνατότητα στους ανθρώπους με σωματική αναπηρία, να συμμετάσχουν και να έχουν μια ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία. Την μουσική υπογράφει ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης και ακούγεται ζωντανά στην σκηνή απ’τον αρπίστα Θοδωρή Ματούλα.

Πρόκειται για ένα έργο βαθιά υπαρξιακό, στο οποίο ο συγγραφέας χρησιμοποιεί και πάλι πραγματικά ιστορικά πρόσωπα για να αναδείξει και να φωτίσει διαχρονικά προβλήματα της ανθρώπινης ύπαρξης ενώ παράσταση παρουσιάζεται με τη μορφή θεατρικού αναλογίου. Συγκεκριμένα, διαφαίνεται η άποψη πως οι μεγάλες κατακτήσεις διακρίνονται από ένα παρορμητικό ξεκίνημα, αλλά καταλήγουν σε μια αναπόφευκτη μοναξιά και ερήμωση. Ο στόχος της παράστασης είναι να μπορέσουν όλοι οι θεατές να έρθουν σε επαφή με το λόγο, την εικόνα, την κίνηση, τη σκηνοθεσία, τα σκηνικά αντικείμενα και όλα τα στοιχεία από τα οποία αποτελείται η θεατρική παράσταση.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρχει:

  • Πρόσβαση σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα
  • Νοηματική γλώσσα, για ανθρώπους με θέμα στην ακοή σε όλη την διάρκεια της παράστασης
  • Ακουστική περιγραφή για ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Λίγα λόγια για το έργο
«Εδώ στο έργο αυτό, ο συγγραφέας επικεντρώνεται στις άγνωστες και δραματικές ημέρες που ο Μέγας Αλέξανδρος έκλεισε τον κύκλο της ένδοξης ζωής του. Η τελευταία του χρονιά τον βρίσκει στην Βαβυλώνα με τον ίσκιο γεγονότων να έχουν επιβαρύνει την ζωή του. Ο θάνατος του Ηφαιστίωνα. Ο χαμός του Κλείτου επάνω σε καβγά.Το τέλος του Βουκεφάλα. Το θρυλικό του άλογο που τον συνόδευσε σε όλες τις εκστρατείες. Και τέλος μια συνομωσία που έμεινε στην ιστορία Εκείνης των Παίδων. Η νέα γενιά δεν είδε με Καλό μάτι την απαίτηση του Αλέξανδρου... να τον προσκυνούν ως Θεό. Συνήθεια ξένη ως προς τα ήθη των Ελλήνων. Ανάμεσα στους νέους κατηγορήθηκε και βασανίστηκε ο ανιψιός του Αριστοτέλη Καλλισθένης. Οι χαρακτήρες στο έργο... είναι ιστορικά πρόσωπα. Ο Πτολεμαίος, ευφυής και με ένδοξο μέλλον μπροστά του. Η Θαΐς, γνωστή Εταίρα, έμεινε στην ιστορία έχοντας ακολουθήσει τον Αλέξανδρο στις εκστρατείες. Ο Πύρρων, γνωστός φιλόσοφος από την Ηλεία, ιδρυτής μιας νέας σχολής σκέψης. Και τέλος ο ηθοποιός Λύκων από την Θήβα. Ο Αλέξανδρος βλέπει την ζωή του να στενεύει. Η τύχη δεν τον ακολουθεί. Έγινε ένας τραγικός ήρωας με εμμονές και μοναξιά. Η υποψία πως κάποιοι θέλουν να τον εξοντώσουν έχει σκοτεινιάσει το μυαλό του. Τίποτε δεν θύμιζε εκείνον τον λαμπερό νέο που είχε ξεσηκώσει τόσο κόσμο με την δύναμη και την ευστροφία του».

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Χριστοφής
Μουσική: Νίκος Ξανθούλης
Ηθοποιοί (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αθανασόπουλος / Βερόνικα Αργέντζη / Γιάννης Λασπιάς / Δημήτρης Μαύρος / Γιώργος Μπένος"
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Κακαβούλας
Σκηνογράφος – σκηνικά: Κώστας Ζωγραφόπουλος
Επιμέλεια Κουστουμιών: ΕριέτταΒορδώνη
Σχεδιασμός φωτισμών – φώτα: Γιώργος Χαραλάμπους -Μανώλης Μπράτσης
Ηχοληψία, σχεδιασμός ήχου: Νίκος Καραπιπέρης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
Παραγωγή: Τέχνης Πολιτεία
Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά