Θεατρο - Οπερα

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Τι θα δούμε φέτος

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αν αναρωτηθείτε ποιο μουσικό κομμάτι είναι αυτό που προειδοποιεί πως η παράσταση αρχίζει στο Μέγαρο σημειώστε: Είναι μέρος από τη «Θάλασσα», τη σουίτα μπαλέτου του Νίκου Σκαλκώτα. θα προαναγγέλλει τις εκδηλώσεις του Μεγάρου, που μπαίνει στη σεζόν με νέο “επικοινωνιακό πρόσωπο” δημιουργημένο από τις ομάδες pi6 (Ρένα Χρυσικοπούλου και Μίχαελ Ντάβιντ Οκς) και polkadot design (Νέαρχος Ντάσκας και Κλαίρη Γεωργέλλη).

Η κλασική μουσική θα είναι για μια ακόμα φορά το θεμελιώδες στοιχείο του προγράμματός του, όπως το παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Κουρουπός. Όμως, δεν μένει μόνο εκεί αλλά εμπλουτίζεται με θέατρο, χορό, συναυλίες με άλλα είδη μουσικής, και φυσικά συζητήσεις και παρουσιάσεις επιφανών προσώπων. Ο Πρόεδρος του Μεγάρου Ιωάννης Μάνος ήταν αυτός που ανακοίνωσε τη συμφωνία μεταξύ του London School of Economics και του Μεγάρου για την οργάνωση διαλέξεων-μαθημάτων από καθηγητές του LSE. Τον κύκλο, που ονομάζεται Νew Reflections on our Changing World, ανοίγει, στις 10 Δεκεμβρίου, η διάλεξη του προέδρου και γενικού διευθυντή του LSE, καθηγητή Craig Calhoun. Τα μαθήματα, που εντάσσονται στο Megaron Plus, θα έχουν ελεύθερη είσοδο. Έτσι το ΜΜΑ, μετά το Collège de France, διευρύνει με το LSE τις επιστημονικές του συνεργασίες. Ο κ. Μάνος ανέφερε επίσης ότι το ΜΜΑ, εντός αυτής της περιόδου, θα τιμήσει τη μνήμη της μεγάλης ελληνίδας πιανίστριας Τζίνας Μπαχάουερ.

n

ΟΡΧΗΣΤΡΕΣ

London Symphony Orchestra υπό τον Βαλέρι Γκέργκιεφ ερμηνεύει δύο συνθέτες-ορόσημα της ρωσικής μουσικής, Τσαϊκόφσκι και Προκόφιεφ, με σολίστ στο πιάνο τον Ντένις Ματσούεφ (28/9)

image

Φιλαρμονική της Βιέννης υπό τον Ντανιέλε Γκάττι παρουσιάζει τις Συμφωνίες 1 & 3 του Μπραμς (15/2)

Music Aeterna με τον χαρισματικό Θεόδωρο Κουρεντζή σε ένα γκαλά με έργα Ραμώ και σολίστ η σοπράνο Ναντίν Κούτσερ (17/3) και κοντσερτάντε το μπαλέτο Ρωμαίος και Ιουλιέττα του Προκόφιεφ (18/3)

image

English Chamber Orchestra με τον Τζούλιαν Ράχλιν στο βιολί (27/4), έργα Μότσαρτ και Μέντελσον.

Φιλαρμονική του Ισραήλ με τον μαέστρο Μέτα, τον Λεωνίδα Καβάκο και τον βαρύτονο Άρη Αργύρη (18&19/10)

Ορχήστρα του Φεστιβάλ της Βουδαπέστης υπό τον Ιβάν Φίσερ, με τον Δημήτρη Σγούρο (15 &16/11).

n

ΟΠΕΡΑ

-Η αριστουργηματική Λουτσία ντι Λαμμερμούρ του Ντονιτσέττι (σε συναυλιακή μορφή) από τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ υπό τη διεύθυνση του Λουκά Καρυτινού, με πρωταγωνιστές τη Βασιλική Καραγιάννη, τον Γιάννη Χριστόπουλο, τον Δημήτρη Τηλιακό και τον Τάσο Αποστόλου, με την καλλιτεχνική επίβλεψη του Άρη Χριστοφέλλη (24&26/3).

-Η ροκ όπερα Alexander The Great, σε μουσική Κωνσταντίνου Αθυρίδη και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου και Κ. Αθυρίδη, έρχεται από τη Θεσσαλονίκη, συμπαραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του ΜΜΑ (27, 28/2 & 1/3).

-Η όπερα Ιούλιος Καίσαρας είναι μια ευτυχής συνάντηση του συνθέτη Φίλιππου Τσαλαχούρη με τον ποιητή Διονύση Καψάλη, βασισμένη στο ομώνυμο σαιξπηρικό έργο (11&12/3, σε συνεργασία με το Ωδείο Αθηνών).

-Η σοπράνο Σοφία Κυανίδου με τον Δημήτρη Γιάκα στο πιάνο παρουσιάζουν άριες από τον Μοντεβέρντι έως τον Σαιν Σανς, με τη στυφή γεύση της προδοσίας και τον εύγλωττο τίτλο «Προδομένες βασίλισσες – Έρωτες στο παρασκήνιο» (2/2).

-Οι εξαιρετικές παραγωγές της Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης συνεχίζουν να προβάλλονται σε απευθείας μετάδοση. Θα δούμε: Μάκβεθ, Γάμοι του Φίγκαρο, Κάρμεν, Ο Κουρέας της Σεβίλλης, Οι αρχιτραγουδιστές της Νυρεμβέργης, Η εύθυμη χήρα, Τα παραμύθια του Χόφμαν, Γιολάντα-Το κάστρο του Δούκα Κυανοπώγωνα, Η κυρά της λίμνης, Καβαλερία Ρουστικάνα-Παλιάτσοι.

ΜΟΥΣΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

- Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος σε ρόλο συνθέτη δημιουργεί την παράσταση Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ, σε ποίηση Κάμμινγκς (3&4/11).

Καμεράτα με τον τσεμπαλίστα Μάρκελλο Χρυσικόπουλο παρουσιάζουν την μπαρόκ όπερα Αφροδίτη και Άδωνις του Τζον Μπλόου σε σύλληψη-σκηνοθεσία Ανδρέα Λινού (6-8/2).

ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

-Ο Στάθης Λιβαθινός σκηνοθετεί το −προφητικό για την επανάσταση του 1789− αριστούργημα του Μπωμαρσαί Ο γάμος του Φίγκαρο (Φεβρουάριος),

-Στο πλαίσιο του Νational Theatre LIVE (σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία και το Βρετανικό Συμβούλιο) συνεχίζονται οι απευθείας αναμεταδόσεις από το Εθνικό Θέατρο της Αγγλίας: Λεωφορείo Ο Πόθος, Άνθρωποι και ποντίκια, Το νησί των θησαυρών, Μήδεια (σε εκδοχή του Μπεν Πάουερ), Skylight του Ντέιβιντ Χέαρ, Jοhn του Λόυντ Νιούσον κ.ά.

n

ΧΟΡΟΣ

-Ξεκινάει με την μπαλαρίνα Σβετλάνα Ζαχάροβα σε ένα χριστουγεννιάτικο γκαλά χορού που συνδυάζει κλασικές με μοντέρνες χορογραφίες (11-13/12).

-Το πρωτοπόρο, ανεξάντλητο και διάσημο σε όλο τον κόσμο Nederlands Dans Theater I παρουσιάζει τρία έργα, χορογραφημένα από τους Μάνεν, Λεόν & Λάιτφουτ και Βαλέρσκι (5-7/3).

Αντώνης Φωνιαδάκης και η ομάδα του Apotosoma,παρουσιάζουν το εμπνευσμένο από το καμπούκι έργο του Wisteria Maiden (20-28/4), που έκανε επιτυχημένη πρεμιέρα στο περσινό διεθνές φεστιβάλ Βελιγραδίου.

-Συνεχίζεται η απευθείας μετάδοση παραγωγών του Μπαλέτου της Βασιλικής Όπερας του Κόβεν Γκάρντεν με τα έργα: Μανόν του Κέννεθ ΜακΜίλλαν, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων του Κρίστοφερ Ουίλντον, Η λίμνη των κύκνων του Πετιπά και Η κακοφυλαγμένη κόρη του Φρέντερικ Άστον.

(ΚΥΚΛΟΣ) LIED: ΦΩΝΗ ΚΑΙ ΠΙΑΝΟ

Μario Zeffiri και Manuel Lange σε έργα Λιστ και Στράους (16/10)

Μαρίτα Παπαρίζου και Δημήτρης Γιάκας σε γαλλικά τραγούδια για τον έρωτα (11/11)

Δημήτρης Τηλιακός και Βασίλης Βαρβαρέσος στο «Χειμωνιάτικο ταξίδι» του Σούμπερτ (14/1), κ.ά.

n

ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΩΜΑΤΙΟΥ

(τρεις συναυλίες είναι αφιερωμένες στον Μπετόβεν)

-Έργα για βιολί και πιάνο με τη Δανάη Παπαματθαίου-Μάτσκε και τον Ούβε Μάτσκε (21/10)

-Σονάτες και παραλλαγές από τον Άγγελο Λιακάκη και τον Τίτο Γουβέλη (6/11)

- «Κουαρτέτα Ραζουμόφσκι» από το Κουαρτέτο Εγχόρδων Τετρακτύς (5/5).

-Η Ελευθερία Κοτζιά με το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών παρουσιάζουν συνθέσεις για κιθάρα και έγχορδα από τον Βιβάλντι έως τον Πιατσόλλα (24/2) κ.ά.

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ

(Μελλοντικοί πρωταγωνιστές της μουσικής σκηνής)

Νίκος Καρύδης, έργο του οποίου ερμηνεύει η ΑΣΟΝ υπό τον Παύλο Σεργίου, με τους οποίους συμπράττει και η μεγάλη μας κιθαρίστα Έλενα Παπανδρέου (26/1).

Χριστίνα Μπαζίλη (τσελίστα) με τον πιανίστα Κάρολο Ζουγανέλη, σε έργα Σούμαν, Κόνταλυ και Φρανκ (2/4). κ.ά.

n

ΠΙΑΝΟΡΑΜΑ

(δεξιοτέχνες του «πιο δημοφιλούς οργάνου»)

Μπενεντέττο Λούπο, που οι πρόσφατες εμφανίσεις του σε ΗΠΑ και Καναδά σημείωσαν μεγάλη επιτυχία (12/12)

image

Στέφανος Νάσος και ο Απόστολος Παληός σε έργα Αρένσκι, Τσαϊκόφσκι και Ραχμάνινοφ (21/1)

-Η πολυβραβευμένη Ντόρα Μπακοπούλου (10/2), ο Χρίστος Παπαγεωργίου στον διπλό ρόλο του πιανίστα και συνθέτη (29/4) κ.ά.

-Στον ίδιο κύκλο, Σοπενιάδα, αφιερωμένη στον κορυφαίο ρομαντικό συνθέτη και στην καινοτόμο επίδραση που άσκησε στο πιανιστικό ρεπερτόριο. Σε οκτώ ώρες, οκτώ από τους καλύτερους πιανίστες που διαθέτει η χώρα ερμηνεύουν το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό μέρος της εργογραφίας του Σοπέν: Θοδωρής Τζοβανάκης, Ναταλία Μιχαηλίδου, Βασίλης Βαρβαρέσος και Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου (28/2), Ελισάβετ Κουναλάκη, Γιώργος Λαζαρίδης, Μαρία Ζήση και Βασίλης Τσαμπρόπουλος (1/3).

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ

(με συνθέσεις του 20ού και 21ου αιώνα παρουσιάζει τις μουσικές τάσεις που επικρατούν ή διαμορφώνονται στη σύγχρονη σκηνή).

-Το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής υπό τον Θόδωρο Αντωνίου παρουσιάζει τις συναυλίες «Η Ελλάδα παντού» με συνθέτες της Ελλάδας και της Διασποράς (13/10), «Εργαστήρι νέων συνθετών», αφιερωμένο στα ογδοντάχρονα του Θ. Αντωνίου (11/2), και «Οι μεγάλοι εξόριστοι» με έργα Άισλερ, Βάιλ, Κρένεκ και Χίντεμιτ (12/5).

-Σε συμπαραγωγή με το ΜΜΑ, το Kyklos Εnsemble παρουσιάζει τις «Μεταμορφώσεις» με σολίστ τον βιολονίστα Αντώνη Σουσάμογλου και τον ομποΐστα Μάριο Αργυρό (4/12).

-Το Ergon Ensemble στη συναυλία «1953» υπό τον Kasper de Roo παρουσιάζει Μπουλέζ, Λίγκετι, Στόκχαουζεν και Στραβίνσκι (29/1), ενώ στη βραδιά με τίτλο «Dream», ηχητικά περιβάλλοντα συνδυάζονται με τον φωτιστικό σχεδιασμό του Σάκη Μπιρμπίλη (19/2).

ΚΑΜΕΡΑΤΑ-ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ

-«Γκαλά με τους κορυφαίους κόντρα τενόρους του κόσμου» (Μαξ-Εμάνουελ Σέντσιτς, Χαβιέ Σαμπάτα, Βινς Γι, Γιούρι Μινένκο) (23/10) στις καλύτερες στιγμές της μπαρόκ δημιουργίας,

- «Οι τελευταίες συμφωνίες του Μότσαρτ», με τη Συμφωνία «του Λιντς», την υπ’ αρ. 40 και «του Διός» (23/11), «Νερά και πυροτεχνήματα» (18/1) με έργα Χαίντελ υπό τον Γιώργο Πέτρου, και «Τυμπανοκρουσίες» με τον Δημήτρη Δεσύλλα και το σύνολο κρουστών ΤΥΠΑΝΑ υπό τον Μύρωνα Μιχαηλίδη (4/3).

-Υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, η Καμεράτα με τους σολίστ Κώστα Βασιλιάγκο, Δώρο Δημοσθένους, Βασίλη Γισδάκη και Στηβ Κόκκα παρουσιάζουν το αφιέρωμα «The Beatles Tribute Project», όπου συμπράττουν και οι MELISSES (30/1).

n

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ

-Στις «Δώδεκα παρά δώδεκα» τα μάγια τυλίγουν τη σκηνή του Μεγάρου καθώς ξεκινά το νέο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Φωκά Ευαγγελινού, σκηνικά-κοστούμια Έλλης Παπαγεωργακοπούλου και μουσική σύνθεση Δημήτρη Παπαδημητρίου, και με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ως Γέρο Χρόνο (18-30/12).

-Τη «Σταχτοπούτα» του Προκόφιεφ θα χορέψει το Μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου (19-28/12).

-Ο Καραγκιόζης θα διηγηθεί το «Θαύμα των Χριστουγέννων» πάντα με το Θίασο Σκιών του Ηλία Καρελλά, με τα Ημισκούμπρια και τους Kompanía (20-30/12).

-Εορταστικό γκαλά με αγαπημένες άριες και ντουέτα των Στράους, Όφενμπαχ, Σαμάρα, Σακελλαρίδη, Χατζηαποστόλου, Καλομοίρη, από την ΚΟΑ υπό τον Ανδρέα Τσελίκα και με την ευχή «Και του χρόνου να ’μαστε… gala!». Τραγουδούν: Μυρσίνη Μαργαρίτη, Μαρία Μητσοπούλου, Βαγγέλης Χατζησίμος και Χάρης Ανδριανός (30/12).

ΓΕΦΥΡΕΣ

-Οι Μέρες Κιθάρας τιμούν σημαντικούς δασκάλους του οργάνου: τον Ιάκωβο Κολανιάν (9/10), τον Βαγγέλη Μπουντούνη και τη Μάρω Ραζή (20/11), τον Βαγγέλη Ασημακόπουλο και τη Λίζα Ζώη (12/1) και τον Νότη Μαυρουδή (7/5), και προβάλλουν νέους δεξιοτέχνες, πρώην μαθητές τους.

-Στις Μουσικές του κόσμου το συγκρότημα Γκονγκ Μιουνγκ διασκευάζει παραδοσιακή μουσική από τη Δημοκρατία της Κορέας (15/10)· από την Αυλή της Ιαπωνίας έρχεται το παραδοσιακό μουσικοχορευτικό θέαμα γκαγκάκου που παρουσιάζει ο θίασος Όνο Γκαγκάκου-κάι (14/12)

-Από τα δικά μας Επτάνησα, τοπικές Καντάδες και αρέκιες (24/1)

- «Μουσικές του κόσμου σε μια μεγάλη νύχτα» (14/3). Revolutions per Minute τιτλοφορείται το αφιέρωμα στην dj κουλτούρα (8/12)· το τρίο Compagnia 2+1 με το θέαμα La Porta παρουσιάζει τον υπέροχο κόσμο της μαγείας και της ποιητικής των κλόουν (με τη συνεργασία της Πρεσβείας της Ελβετίας).

n

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

-Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη ερμηνεύει αξέχαστα «Τραγούδια της Μελίνας» στο πολύ επιτυχημένο αφιέρωμα «Να με θυμάσαι και να μ’ αγαπάς» (7&8 /11).

-Στο αφιέρωμα στον Κώστα Γιαννίδη με τίτλο «Να γιατί ακόμα σ’ αγαπώ» τραγουδούν η Γιώτα Νέγκα, η Ανδριάνα Μπάμπαλη, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Χάρης Ανδριανός και ο Άγγελος Παπαδημητρίου, σε καλλιτεχνικό συντονισμό του Δαυίδ Ναχμία (3&4/12).

-Τραγούδια του Σταύρου Κουγιουμτζή ερμηνεύει ο Γιώργος Νταλάρας, στο αφιέρωμα για τα δέκα χρόνια από το θάνατό του, με τίτλο «Τι σημαίνει αγάπη» (12-14/2).

-Η Άλκηστις Πρωτοψάλτη (25, 26&28/2) και ο Μανώλης Μητσιάς (21&22/4) ολοκληρώνουν με τις συναυλίες τους τον κύκλο.

ΜΕΓΑΡΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

- «Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες» σε σκηνοθεσία Τατιάνας Λύγαρη, θεατρική διασκευή Γιώργου Γαλίτη, μουσική Μηνά Ι. Αλεξιάδη, σκηνικά-κοστούμια Γιάννη Μετζικώφ, φωτισμούς Σάκη Μπιρμπίλη, σχεδιασμό βίντεο Σπύρου Ρασιδάκι και χορογραφία Πέπης Ζαχαροπούλου. (από τον Δεκέμβριο και μέχρι τον Απρίλιο).

-Στη σειρά Κυριακή Πρωί: «Συναυλίες για όλη την οικογένεια», γεμάτη εκπλήξεις, παιχνίδια και ιδέες μουσικές, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (συμπαραγωγή) και η Φαίδρα Γιαννέλου με την Παναγιώτα Βλαντή ως αφηγήτρια θα διηγηθούν «Δύο μουσικά παραμύθια» (30/11).

-Η ΚΟΑ, υπό τον Μίλτο Λογιάδη, με αφηγητή τον Γεράσιμο Γεννατά, ζωντανεύουν τον Πόλεμο των άστρων, τον ET, τον Χάρρυ Πόττερ και τον Ιντιάνα Τζόουνς μέσα από τα πασίγνωστα μουσικά τους θέματα («Μουσική για τα… μάτια μας!», 1/2).

-Στην ίδια σειρά παρουσιάζεται η «Πολύχρωμη και πολύχρονη διαδρομή της κλασικής μουσικής ανά τους αιώνες», που αρχίζει από τον Γκλουκ και τον Βιβάλντι και καταλήγει στον Γκέρσουιν, με τη Συμφωνική της ΝΕΡΙΤ (συμπαραγωγή) και τον Ραφαήλ Πυλαρινό, σε επιμέλεια-παρουσίαση της Λήδας Μασούρα (8/3).

-Στα «Μουσικά παραμύθια στην ΑΔΜ» η Μαρία Παπαγιάννη γράφει για μια Κλέφτρα ονείρων που έρχεται αντιμέτωπη με ένα γενναίο αγόρι. Σε μουσική Θύμιου Παπαδόπουλου (17&18, 24&25, 31/1).

-Στο πλαίσιο των πολύπλευρων εκπαιδευτικών του δράσεων, το Μέγαρο συνεχίζει και φέτος το εκπαιδευτικό πρόγραμμα S-[cool]-life, που απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου και σχεδίασε ο συνθέτης Αλέξανδρος Μούζας. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με δύο συναυλίες στο Μέγαρο στις 18/4 και 19/4.

MEGARON PLUS

-Το Μegaron Plus ενισχύεται με ενδιαφέρουσες προτάσεις και μεγάλες διεθνείς συνεργασίες. Το πρόγραμμά του (που θα ανακοινωθεί προσεχώς) εγκαινιάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου με τη διάλεξη της διάσημης καναδής συγγραφέως Μάργκαρετ Άτγουντ.


Στη διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος το Μέγαρο επεφύλασσε στους καλεσμένους του μια έκπληξη. Μπορούσαν να μπουν στα παρασκήνια όπου ο Φωκάς Ευαγγελινός είχε σκηνοθετήσει μικρές performances.

n

n

n

n

n