Θεατρο - Οπερα

«Ηλέκτρα» με τη Μαρία Κίτσου: Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λύρας ξεκινά την περιοδεία της από το Κατράκειο της Νίκαιας

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
"Ηλέκτρα" με τη Μαρία Κίτσου
Η "Ηλέκτρα" με τη Μαρία Κίτσου σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα © Ηλίας Αποστολόπουλος

Η «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη με τους Μαρία Κίτσου, Δημήτρη Γκοτσόπουλο και Γιώργο Κωνσταντίνου. Δείτε τις πρώτες φωτογραφίες από την παράσταση

Η Μαρία Κίτσου θα είναι η Ηλέκτρα, ο Δημήτρης Γκοτόπουλος ο Ορέστης, ο Γιώργος Κωνσταντίνου ο Παιδαγωγός και ο Γιώργος Δεπάστας ο Γεωργός στην Ηλέκτρα του Ευριπίδη που παρουσιάζουν το καλοκαίρι 2022 οι Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη σε περιοδεία ανά την Ελλάδα. Το έργο, που ανεβαίνει σε μετάφραση του Στρατή Πασχάλη, σκηνοθετεί ο Γιώργος Λύρας.

Μαρία Κίτσου
Η Μαρία Κίτσου ως "Ηλέκτρα" στην παράσταση που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λύρας © Νίκος Ζήκος

Ηλέκτρα του Ευριπίδη: το έργο και η εποχή του

Έργο πρωτοποριακό και αμφιλεγόμενο, η Ηλέκτρα του Ευριπίδη αποτελεί γέννημα μιας εποχής όπου όλες οι βεβαιότητες έχουν γίνει αβεβαιότητες. Ο ποιητής δεν διστάζει να παρουσιάσει επί σκηνής τη δική του εκδοχή του μύθου, με τους ήρωές του σε έναν κόσμο ρεαλιστικής καθημερινότητας να θέτουν επιτακτικά ζητήματα πάνω στις έννοιες της εκδίκησης, της δικαιοσύνης, της ηθικής σύγκρουσης, του πάθους. Μια noir εκδοχή του μύθου, μια τραγωδία εκδίκησης αλλά ταυτόχρονα ένα έργο βαθιά, συγκλονιστικά ανθρώπινο.

Δημήτρης Γκοτσόπουλος
Ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος ερμηνεύει τον Ορέστη στην "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη © Νίκος Ζήκος

Όταν η Ηλέκτρα παρουσιάζεται το 413 π.Χ. η Αθήνα είναι κλονισμένη από τον μακρόχρονο Πόλεμο· σε λίγους μήνες θα έρθει και η οδυνηρή και ταπεινωτική ήττα στη Σικελική Εκστρατεία. Η Ηλέκτρα του Ευριπίδη, πρόδρομος των μεγάλων κειμένων του ελισαβετιανού θεάτρου και απαρχή του ψυχολογικού θεάτρου, βρίσκεται σε ένα επισφαλές σημείο σύγκλισης: εκεί που θεοί και άνθρωποι πρέπει να αναθεωρήσουν τον κόσμο τους σε μια εποχή αμφιβολίας και απομυθοποίησης.

Γιώργος Κωνσταντίνου
Ο Γιώργος Κωνσταντίνου θα είναι ο Παιδαγωγός στην "Ηλέκτρα" που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λύρας © Νίκος Ζήκος

Η υπόθεση της Ηλέκτρας του Ευριπίδη

Η ηρωίδα ζει στο περιθώριο της πόλης και της ζωής, σε έναν ταπεινωτικό γάμο που της επέβαλαν. Ο Ορέστης, επικηρυγμένος από το παλάτι, έρχεται για να εκδικηθεί τον θάνατο του πατέρα του και τα δεινά του ίδιου και της αδελφής του, οδηγημένος από τον χρησμό του Απόλλωνα. Τα δύο αδέλφια βάζουν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για να αποκαταστήσουν την τάξη και να αποδώσουν, όπως πιστεύουν, δικαιοσύνη. Η σκοτεινή προσμονή της εκδίκησης και το χρέος που οδηγεί στη μητροκτονία θα γεννήσουν τη φρίκη και όχι τη λύτρωση.

Σπύρος Κυριαζόπουλος
Ο Σπύρος Κυριαζόπουλος ως Πυλάδης στην "Ηλέκτρα" του Ευριπίδη © Νίκος Ζήκος

Για πρώτη φορά στον Ευριπίδη, ο φόνος διερευνάται σε σχέση με τις ψυχολογικές του συνέπειες. Η αναμέτρηση με το παράδοξο της ύπαρξης, τα θυελλώδη συναισθήματα, η ανατομία του ψυχισμού των ηρώων και τα καίρια και διαχρονικά διλήμματα καθιστούν το έργο μοναδικά ανατρεπτικό και σύγχρονο.

"Ηλέκτρα" σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα
"Ηλέκτρα" του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Γιώργου Λύρα © Νίκος Ζήκος

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο City Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ