Θεατρο - Οπερα

Ιάσονας Φωτήλας: Ένας βουλευτής στη θεατρική σκηνή

«Το θέατρο για μένα είναι το εργαλείο εκείνο που μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταποκρίνομαι καλύτερα σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Οικογενειακές, επαγγελματικές κοινοβουλευτικές»

sofia-neta.jpg
Σοφία Νέτα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Ναι σε όλα» στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα

Ιάσονας Φωτήλας: Μιλήσαμε με τον βουλευτή Αχαΐας για τη θεατρική παράσταση «Ναι σε όλα» στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα, στην οποία πρωταγωνιστεί.

Αθήνα, δεκαετία 1980...
Ο υπουργός της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης πρόκειται να περάσει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης, στο ξενοδοχείο της Μ. Βρετανίας… Ένα «πτώμα» όμως που βρίσκεται στο παράθυρο της σουίτας θα ματαιώσει τα σχέδια του μπερμπάντη υπουργού… Τα πράγματα περιπλέκονται όταν φθάνουν στο ξενοδοχείο η σύζυγος του υπουργού και ο άνδρας της ερωμένης του. Ποιος θα βγάλει τον υπουργό από την δύσκολη θέση;

Η τρελή κωμωδία «Ναι σε όλα», έργο διασκευασμένο από τον Τζίμη Πολίτη και σε σκηνοθεσία Μίλτου Νίκα, συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα. Η ανταπόκριση του κοινού είναι μεγάλη με αποτέλεσμα να ανακοινωθούν τρεις ακόμη παραστάσεις, όμως η έκπληξη βρίσκεται στο ότι ένας βουλευτής έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή! Μιλήσαμε με τον Ιάσονα Φωτήλα, που παίζει το ρόλο του ειδικού γραμματέα, για τον άγνωστο αυτό «ρόλο» του στο ευρύ κοινό:

Βουλευτής και Δικηγόρος. Πότε προλαβαίνετε να παίζεται και στο θέατρο;
Σίγουρα δεν είναι εύκολο. Απαιτεί ιδιαίτερη αφοσίωση, κόπο, χρόνο και σωστό σχεδιασμό. Μα πάνω απ’ όλα και αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο απαραίτητο συστατικό για την επιτυχία του εγχειρήματος, απαιτεί αγάπη. Άλλωστε ό,τι κάνει ο άνθρωπος με αγάπη είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα το κάνει καλά!

«Ναι σε όλα» στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό ότι είστε και ερασιτέχνης ηθοποιός. Πώς προέκυψε η αγάπη σας για το θέατρο; Το βλέπετε και ως μια μορφή ψυχοθεραπείας;
Αν εννοείτε εάν είναι γνωστή η ενασχόλησή μου ερασιτεχνικά με το θέατρο στο πανελλήνιο, σαφώς και δεν είναι. Και γιατί να είναι άλλωστε; Όμως στην τοπική κοινωνία της Αχαΐας και ιδιαίτερα των Πατρών είναι γνωστή η ενασχόλησή μου αυτή στους πάντες!
Η αγάπη μου για το θέατρο υπάρχει μέσα μου από πάντα. Προφανώς είναι στοιχείο του χαρακτήρα μου. Θεωρώ το θέατρο ως μια ύψιστη μορφή τέχνης αλλά και ψυχαγωγίας. Υπεύθυνοι γι’ αυτό είναι οι γονείς, οι δάσκαλοι αλλά και η πόλη στην οποία γεννήθηκα και μεγάλωσα. Η Πάτρα θεωρείται και είναι κοιτίδα του πολιτισμού και της τέχνης στην χώρα μας ανά τους αιώνες. Το θέατρο δε έχει μια ιδιαίτερη θέση στη ζωή του Πατρινού.
Το θέατρο για μένα είναι το εργαλείο εκείνο που μου δίνει την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταποκρίνομαι καλύτερα σε όλες τις υπόλοιπες υποχρεώσεις. Οικογενειακές, επαγγελματικές κοινοβουλευτικές.

Σε ποιον σκηνοθέτη δεν θα λέγατε όχι αν σας πρότεινε τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια κινηματογραφική ταινία του; Ποιο ρόλο θα θέλατε να είχατε παίξει στο σινεμά;
Η αλήθεια είναι ότι δεν με έχει απασχολήσει ποτέ το ερώτημά σας κι αυτό γιατί οι φιλοδοξίες μου στο είδος δεν φτάνουν ως εκεί! Είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που η ενασχόλησή μου με το θέατρο περιορίζεται σε ερασιτεχνικό επίπεδο και έτσι επιθυμώ να παραμείνει. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που μπορώ να γευτώ τη μαγεία του θεάτρου χωρίς τα προβλήματα και τα άγχη ενός επαγγελματία. Άλλωστε πάντα πίστευα ότι το επίπεδο του πολιτισμού και της κουλτούρας μιας κοινωνίας διακρίνεται περισσότερο από τις ερασιτεχνικές δράσεις παρά από τις επαγγελματικές δουλειές. Σε κάθε περίπτωση, για να απαντήσω με κάποιο τρόπο στο ερώτημά σας, είμαι λάτρης της καλής κωμωδίας και συγκεκριμένα του Αλέκου Σακελλάριου.

Στην παράσταση που παίζετε, ο Υπουργός μιας Σοσιαλιστικής κυβέρνησης πρόκειται να περάσει μια νύχτα πάθους με την ερωμένη του, γραμματέα του αρχηγού της δεξιάς αντιπολίτευσης. Στην πραγματική ζωή συμβαίνουν αυτά, σχέσεις μεταξύ αντιπάλων παρατάξεων;
Στη ζωή μας οι περιπτώσεις μοιχείας −γιατί το ζευγάρι μας είναι παντρεμένο– είναι καθημερινές και μπορώ να σας διαβεβαιώσω με την ιδιότητα του δικηγόρου πως κανένα επάγγελμα δεν λείπει από τον «κατάλογο». Όπως θα λέγαμε χαριτολογώντας, «συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες». Τώρα αν αναφέρεστε στο γεγονός ότι το ζευγάρι μας ανήκει σε αντίπαλα ιδεολογικά στρατόπεδα, γιατί όχι; Άλλωστε ο έρωτας είναι τυφλός και, ως γνωστόν, τα ετερώνυμα έλκονται…

«Ναι σε όλα» στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα

Ποια είναι η πρόκληση στην ερμηνεία του δικού σας ρόλου στην παράσταση;
Το έργο είναι μια καλοκουρδισμένη, ξεκαρδιστική φαρσοκωμωδία. Από αυτές που αν ο θεατής δεν γελάει τουλάχιστον στα 2/3 της έχει αποτύχει στον σκοπό της. Συνεπώς η πρόκληση για μένα, ιδιαίτερα ως πρωταγωνιστή −αν και οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι το θέατρο είναι ομαδικό «σπορ»− είναι να καταφέρω να αποσπάσω το γέλιο των θεατών. Και μέχρι σήμερα το έχουμε καταφέρει σε κάθε παράσταση. Απόδειξη ότι όλες οι προγραμματισμένες παραστάσεις, 16 τον αριθμό, ήταν sold out και πραγματοποιούμε άλλες τόσες επαναληπτικές μιας και η ζήτηση είναι τεράστια.

Στην πολιτική λέτε ναι σε όλα, όπως είναι ο τίτλος της θεατρικής παράστασης;
Αν και προερχόμενος από μια βαθιά πολιτική οικογένεια στην πορεία του βίου μου, ήταν επιλογή μου να μην αναμειχθώ με κόμματα και παρατάξεις. Στην πολιτική με έβαλε και εμένα όπως και πολλούς άλλους μια αδήριτη ανάγκη που ένιωσα τα χρόνια των μνημονίων να ακουστεί, να δυναμώσει η φωνή της λογικής απέναντι σ’ αυτή του λαϊκισμού. Γι’ αυτό και έχω βάλει ένα προσωπικό στοίχημα που μέχρι σήμερα τηρώ. Να λέω εκείνα που πιστεύω, ακόμα και όταν δεν ακούγονται ευχάριστα. Συνεπώς, για να απαντήσω και στο ερώτημά σας, στην πολιτική λέω ναι σε αυτά που πρέπει και όταν πρέπει με γνώμονα πάντα το δημόσιο συμφέρον και την ευημερία των πολιτών.

Σας είχε δώσει κάποια πολιτική συμβουλή ο πατέρας σας; Σας ενθάρρυνε να ασχοληθείτε;
Ο πατέρας μου έδωσε σε εμένα και τα αδέλφια μου ένα σωρό πολύτιμες συμβουλές! Όλες όμως είχαν να κάνουν με το πώς θα γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Και σίγουρα δεν μας ενθάρρυνε να ασχοληθούμε με την πολιτική. Τρανή απόδειξη ότι ο μόνος που ασχολήθηκε στην οικογένεια ήμουν εγώ και στα 45 μου, 20 σχεδόν χρόνια μετά το θάνατό του.

«Ναι σε όλα» στο Επίκεντρο+ στην Πάτρα

Γιατί επιλέξατε το ΠΟΤΑΜΙ και μετά τη Ν.Δ.;
Αν και ήδη έχω απαντήσει εμμέσως πλην σαφώς στο ερώτημά σας, θα απαντήσω εκ νέου για να μην φανεί ότι το αποφεύγω. Η ανάγκη να ακουστεί, να δυναμώσει η φωνή της λογικής απέναντι σ’ αυτή του λαϊκισμού. Με συνεπήρε ο αντικομφορμισμός που αρχικά επέδειξε το ΠΟΤΑΜΙ και ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο πραγματικά μεταρρυθμιστικός λόγος που εκφράζαμε σαν κίνημα. Τον ίδιο γνήσια μεταρρυθμιστικό λόγο εκφράζει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη διαφορά ότι τον υλοποιεί κιόλας 2,5 χρόνια τώρα παρά τις αντίξοες πρωτοφανείς συνθήκες. Οι Νεοδημοκράτες αρχικά, εκλέγοντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη πρόεδρο, και οι Ελληνίδες και οι Έλληνες αργότερα που τον εμπιστεύτηκαν για Πρωθυπουργό κάθε μέρα δικαιώνονται για την επιλογή τους και μαζί μ’ αυτούς κι εγώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός που έταξε τα λιγότερα και έκανε τα περισσότερα. Ο πολιτικός που επανάφερε στην πολιτική ζωή «τη φωνή της λογικής».

Η πανδημία έκλεισε τα θέατρα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πώς επηρέασε αυτό την καθημερινότητά σας, τι σας έλειψε;
Το τραγικό δεν είναι πως επηρέασε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας το κλείσιμο των θεάτρων, αλλά πως έπληξε τη ζωή όλων των επαγγελματιών που βιοπορίζονται από αυτό. Όμως για να λέμε και τα θετικά, η πανδημία αποτέλεσε την αφορμή ώστε να κληθούν οι καλλιτέχνες μετά από 16 χρόνια να συζητήσουν στη Βουλή ενώπιον της αρμόδιας Υπουργού για την ανάγκη μιας νομοθετικής πρωτοβουλίας που να προστατεύει όλους τους επαγγελματίες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες κ.λπ., που βιοπορίζονται από αυτό το επάγγελμα. Συζητήθηκε και έγινε αισθητή η ανάγκη ενός νομοθετικού πλαισίου που θα προστατεύει τον καλλιτέχνη και το επάγγελμα εν γένει.
Αφετέρου, επειδή ο πολιτισμός κ η τέχνη δεν έχουν στεγανά, η τεχνολογία μπήκε πλέον στη ζωή μας και στον χώρο του θεάτρου. Απολαύσαμε και συνεχίζουμε να απολαμβάνουμε μια σειρά από εξαιρετικές παραστάσεις από τον καναπέ του σπιτιού μας μέσω των σύγχρονων τηλεπικοινωνιακών μέσων. Έβαλε και εδώ ο Πιερρακάκης το χέρι του!


Info

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΙΖΟΥΝ
Τζίμης Πολίτης (Υπουργός)
Ιάσονας Φωτήλας (Ειδικός Γραμματέας)
Κώστας Τσορτός (Διευθυντής Ξενοδοχείου)
Πολύδωρος Παπαδόπουλος (Γκρουμ Ξενοδοχείου)
Τζούλια Ροδοπούλου (Ερωμένη Υπουργού)
Κωνσταντίνος Γκότσης (Ντετέκτιβ)
Ζήνος Μπουγιουκλής (Σύζυγος ερωμένης)
Ιωάννα Κάμαρη (Σύζυγος Υπουργού)
Νάνσυ Κορδώνη (Νοσοκόμα)

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Διασκευή κειμένου: Τζίμης Πολίτης – Πηνελόπη Χατζή
Σκηνοθεσία: Μίλτος Νίκας
Σκηνικά – κοστούμια: Μαρία Βασιλάκη
Βοηθός ενδυματολόγου: Πηνελόπη Χατζή
Σχεδιασμός φώτων: Γιάννης Αναστασόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Μίλτος Νίκας
Κονσόλα φώτων – ήχου: Νίκος Γιατράκος
Βοηθός σκηνοθέτη: Πηνελόπη Χατζή
Τεχνικός σκηνής: Γωγώ Νιάχου
Μακιγιάζ – κομμώσεις: Carierra Πάτρας
Φωτογραφία: Φαύστα Φρατζή
Trailer: Κάραν Πράσσερ
Δημιουργικός σχεδιασμός: Φίλιππος Μποτώνης
Οργάνωση παραγωγής: Ίλια Ράγκου
Παραγωγή: ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ+
Χορηγοί παράστασης: Ξενοδοχείο ΑΣΤΗΡ, Ασημακόπουλος Interiors, Carierra Πάτρας, καλλυντικά NYX.

Παραστάσεις: 25, 26 και 27/2/2022.
Ώρες: Παρασκευή & Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 20.00
Γενική είσοδος: €10
Προπώληση στο viva.gr 
Πληροφορίες - κρατήσεις στο 2610461050

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ