Θεατρο - Οπερα

Η ιστορία επαναλαμβάνεται

Επίκαιρη όσο ποτέ η πολιτική κωμωδία του Αριστοφάνη 

Δήμητρα Αναγνώστου
ΤΕΥΧΟΣ 307
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Δυόμισι χιλιάδες χρόνια πριν και οι ατασθαλίες, η αναξιοκρατία, το ψέμα και η φαυλότητα βάζουν βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και την οδηγούν στο μαρασμό. Η ωμή πολιτική κωμωδία «Ιππείς» του Αριστοφάνη, γραμμένη εν έτει 424 π.Χ., μοιάζει περισσότερο επίκαιρη από ποτέ. 

Στην παράσταση που παρουσιάζουν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου η Θεατρική Διαδρομή σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ο Αριστοφάνης, για να χτυπήσει τη φαυλότητα, αποφασίζει να μεταχειριστεί τα ίδια όπλα δημιουργώντας έναν εξίσου φαύλο δημαγωγό, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον πρώτο και επιτυχημένο. Μιλάμε για τον περίφημο Κλέωνα. Αυτός ήταν ο άνθρωπος που μισούσε ο Αριστοφάνης. Τι καυτηριάζει το έργο; Την κακοδιαχείριση και τις ατασθαλίες της εξουσίας που οδηγούν μια χώρα στην παρακμή, την εξαθλίωση, το μαρασμό. Και προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο που απειλεί τα θεμέλια της Δημοκρατίας. 

Στο ιστορικό πλαίσιο της εποχής τους, οι «Ιππείς» αφηγούνται την ιστορία του αδίστακτου δημαγωγού Κλέωνα, ενός εμπόρου δερμάτων που κατάφερε να αποκτήσει τεράστια πολιτική δύναμη. Με την υπερβολική αλαζονεία του και τη δεινότητα του λόγου του έπεισε το λαό των Αθηναίων να μη δεχθεί ειρηνικό συμβιβασμό με τους Σπαρτιάτες για το ζήτημα της Σφακτηρίας της Πύλου. Αυτό είχε ως συνέπεια να συνεχιστεί ο Πελοποννησιακός πόλεμος, που τελικά κατέστρεψε την Αθήνα και όλες σχεδόν τις ελληνικές πόλεις. 

Ο Παύλος Χαϊκάλης και ο Γιώργος Αρμένης, δύο εξαιρετικοί κωμικοί, υποδύονται τον αλλαντοπώλη και τον Κλέωνα αντίστοιχα, σε μια παράσταση που θα παιχτεί επίσης: 5-6/7, Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη, 9-10/7, Θέατρο Ρεματιάς, Χαλάνδρι, 14/7, Βεάκειο Θέατρο, Πειραιάς, 15/7, Ανοιχτό Θέατρο Παπάγου, Παπάγου. Το πλήρες πρόγραμμα των παραστάσεων στο www.theaterdiadromi.gr. Κρατήσεις εισιτηρίων: 697 7623784 

ΙΠΠΕΙΣ του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Βασίλης Νικολαΐδης
Παίζουν: Παύλος Χαϊκάλης, Γιώργος Αρμένης, Γιάννης Κοτσαρίνης, Θύμιος Κούκιος, Σαμψών Φύτρος 
Επίδαυρος, 2 & 3 Ιουλίου