Θεατρο - Οπερα

26 υποψήφιοι καλλιτεχνικοί διευθυντές για το Εθνικό Θέατρο

Ποια ή ποιος θα εγκατασταθεί στο κτίριο Τσίλερ της Αγίου Κωνσταντίνου;

olga-sella.jpg
Όλγα Σελλά
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
26 υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο
Υποψήφιοι για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο

Η Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης έχει να διαλέξει μεταξύ 26 υποψηφίων για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

Έχουν ήδη φτάσει στα χέρια της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης όλες, είκοσι έξι (26) τον αριθμό, οι αιτήσεις για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, και τα μέλη της (η καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Τέχνης, Μαριάννα Κάλμπαρη, η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών θεατρικών έργων, Ξένια Καλογεροπούλου, η αρχιτέκτων και σκηνογράφος Εύα Μανιδάκη και η ηθοποιός Ρένη Πιττακή) έχουν πλέον στα χέρια τους τον Αρχικό Κατάλογο Υποψηφίων. 

Και η διαδικασία επιλογής του επόμενου καλλιτεχνικού διευθυντή, μόλις τώρα ξεκινά. Το αμέσως προσεχές διάστημα η επιτροπή θα συνεδριάσει για να ξεχωρίσει τις αιτήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια ή κατατέθηκαν εκπρόθεσμα, θα φτιάξει τον Κατάλογο των Παραδεκτών Αιτήσεων και  αμέσως μετά, όσοι βρίσκονται σ' αυτόν τον τελευταίο κατάλογο, καλούνται από την επιτροπή για συνέντευξη. Υπάρχει κάμποση δουλειά δηλαδή για την επιτροπή, και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο ο πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής Αξιολόγησης, Νίκος Αλιβιζάτος, να ζητήσει μια μικρή παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί το έργο της. 

Και τα τηλέφωνα έχουν ανάψει. Και σ' όλη τη θεατρική Αθήνα ανταλλάσσονται πληροφορίες για τα ονόματα των υποψηφίων. Καταφέραμε να διασταυρώσουμε αρκετά από τα ονόματα των 26 αιτήσεων που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ύφους, παιδείας και επιλογών στο θέατρο. Με αλφαβητική σειρά, λοιπόν, ανάμεσα στους υποψήφιους για τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου είναι: 

Θοδωρής Αμπαζής, Βίκτωρ Αρδίττης, Νίκος Διαμαντής, Βαρβάρα Δούκα, Αλμπέρτο Εσκενάζι, Γιάννης Καλαντζόπουλος, Ακύλλας Καραζήσης-Νίκος Χατζόπουλος- Αργυρώ Χιώτη (κοινή υποψηφιότητα για συλλογική διοίκηση), Γιάννης Μαργαρίτης, Γιάννης Μόσχος, Έλλη Παπακωνσταντίνου. 

Δεν κατέθεσε αίτηση η μεταβατική καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού, Έρι Κύργια (όπως είχε αφήσει να εννοηθεί και στη συνέντευξη Τύπου στα τέλη της άνοιξης για το καλοκαιρινό πρόγραμμα του Εθνικού) όπως και σκηνοθέτες, τα ονόματα των οποίων είχαν κυκλοφορήσει το προηγούμενο διάστημα (Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Δημήτρης Τάρλοου), ενώ ποτέ δεν είχε «παίξει» το όνομα του Μιχαήλ Μαρμαρινού, ο οποίος έτσι κι αλλιώς έχει τη μεγάλη ευθύνη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. 

Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των συνεντεύξεων με τους υποψηφίους, η Επιτροπή θα συντάξει πρακτικό με την αξιολογική σειρά κατάταξής τους, στο οποίο θα αιτιολογεί το σκεπτικό της για τον καθένα. Το πρακτικό θα διαβιβαστεί στην υπουργό Πολιτισμού, η οποία θα επιλέξει τον καλλιτεχνικό διευθυντή, είτε αποδεχόμενη την εισήγηση της Επιτροπής, είτε αιτιολογώντας την απόφασή της σε περίπτωση διαφωνίας της με την πρόταση της Επιτροπής.

Μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή το αργότερο στις αρχές του φθινοπώρου, θα ξέρουμε το νέο καλλιτεχνικό διευθυντή ή διευθύντρια του Εθνικού Θέατρου, που θα παραλάβει το πρώτο θέατρο της χώρας, το οποίο κατάφερε να κρατήσει μακριά από το καλλιτεχνικό του σχεδιασμό τις δύσκολες στιγμές που το ταλάνισαν την προηγούμενη άνοιξη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ