Θεατρο - Οπερα

Ο Κύκλωπας - Πολύφημος σε όλη την Ελλάδα

Οι περιπέτειες του Πολύφημου και του Κανένα: Mια μουσικοθεατρική παράσταση με ζωντανή μουσική για όλη την οικογένεια

Δημήτρης Παπαδόπουλος
Δημήτρης Παπαδόπουλος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» από τους Young Quill και την Αικατερίνη Παπαγεωργίου.
© Ελίνα Γιουνανλή

Η θεατρική ομάδα The Young Quill παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» σε σκηνοθεσία της Αικατερίνης Παπαγεωργίου.

Βουτιά στον κόσμο του μύθου: Ο μονόφθαλμος Πολύφημος διηγείται στην αγαπημένη του Γαλάτεια, στην κόρη του Νηρέα, τη συνάντηση που είχε με τον πολυμήχανο Οδυσσέα σε μια παράσταση που απευθύνεται σε όλη την οικογένεια και θα περιοδεύσει στην Ελλάδα ξεκινώντας από την Αιδηψό στις 17 Ιουλίου.

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» πραγματεύεται τη βία, την ύβρι, τη φιλοξενία, την απομόνωση − σημείο των καιρών λόγω της πανδημίας και την αγάπη που μας απασχολεί αέναα. «Η ελληνική μυθολογία πρώτη ανέδειξε τα βαθιά ερωτήματα που αφορούν την ύπαρξή μας», αναφέρει η σκηνοθέτρια Αικατερίνη Παπαγεωργίου. «Ο Πολύφημος έχει περάσει στη μνήμη μας σαν ένα τέρας με αντικοινωνική συμπεριφορά αλλά δεν παύει να διαθέτει και χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου. Η δική του εκδοχή της ιστορίας, γοητεύει και γεννά προβληματισμούς γύρω από  τις διαχρονικές έννοιες του θύτη, του θύματος και της Θείας Δίκης», αναφέρει η θεατρική ομάδα The Young Quill που δημιούργησε το κείμενο που είναι βασισμένο στην ενδέκατη ραψωδία της Οδύσσειας του Ομήρου και στον «Ερωτικό Πολύφημο» του ποιητή Θεόκριτου του Συρακούσιου.

Ούτις, δηλαδή Κανένας, έτσι του συστήθηκε ο άνδρας ο πολύτροπος, έτσι το θυμάμαι από τα δικά μου παιδικά χρόνια. Μέσα από τη διήγηση του Κύκλωπα μεταφερόμαστε στο νησί των Κυκλώπων, εκεί όπου σε μια σπηλιά ζούσε ο πιο άγριος των γιγάντων. Ο θίασος αποτελείται από ηθοποιούς και μουσικούς που δημιουργούν μία ενδιαφέρουσα σκηνική συνθήκη αλληλεπίδρασης μεταξύ τους, η οποία εμπεριέχει χορό, ζωντανή μουσική και τραγούδι! Γύρω από τον Οδυσσέα περιστρέφονται, από τους συντρόφους του στη μακρόχρονη περιπέτειά του μέχρι τα κριάρια του Κύκλωπα, συνθέτοντας μία πρωτότυπη απεικόνιση της ιστορίας του Κύκλωπα Πολύφημου και του πολυμήχανου Οδυσσέα την οποία όλοι γνωρίζουμε ενώ σε όλη τη διάρκεια της παράστασης συμμετέχουν ζωντανά, μουσικά όργανα όπως κρουστά, λαούτο και ακορντεόν δημιουργώντας ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και προσδίδοντας συγχρόνως έντονο ρυθμό και κίνηση.

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» από τους Young Quill και την Αικατερίνη Παπαγεωργίου.
© Ελίνα Γιουνανλή

Επί σκηνής ερμηνεύουν τέσσερις ηθοποιοί και δύο μουσικοί: η Χριστίνα Κωστέα, ο Τάσος Λέκκας, ο Κώστας Κουτρούλης, ο Τρύφωνας Ζάχαρης, ο Άγγελος Αγγέλου, και η Αλεξάνδρα Μικρούτσικου, η οποία υπογράφει και τη σύνθεση της μουσικής.

Οι διάλογοι ακούγονται αυτούσιοι από το κείμενο της ραψωδίας της Οδύσσειας, ενώ η αφήγηση του Κύκλωπα αποτελείται από αποσπάσματα του ποιήματος του Θεόκριτου το οποίο ο ποιητής συνέθεσε με αφορμή τον ομηρικό μύθο. Στο τέλος της ιστορίας, ο Κύκλωπας απευθύνεται στη Γαλάτεια, με το φόβο ότι εκείνη θα απαρνηθεί τον έρωτα του λόγω της ασχήμιας του. Ο πόθος του Πολύφημου για τη Γαλάτεια, συνοδοιπορεί απόλυτα με τον πόθο του Οδυσσέα για νόστο. 

«Η ιστορία ενός μονόφθαλμου» από τους Young Quill και την Αικατερίνη Παπαγεωργίου.
© Ελίνα Γιουνανλή

Συντελεστές
Θεατρική μεταφορά: Ομάδα The Young Quill
Σκηνοθεσία: Αικατερίνη Παπαγεωργίου
Εικαστική εγκατάσταση & Ενδυματολογική επιμέλεια: Αλέγια Παπαγεωργίου
Σύνθεση μουσικής: Αλεξάνδρα Μικρούτσικου
Χορογραφία: Χρυσηίς Λιατζιβίρη
Σχεδιασμός φωτισμού: Κωστής Μουσικός

Ερμηνεύουν: Χριστίνα Κωστέα (Κύκλωπας), Τάσος Λέκκας (Οδυσσέας), Κώστας Κουτρούλης (Σύντροφος Α), Τρύφωνας Ζάχαρης (Σύντροφος Β), Άγγελος Αγγέλου (σολίστ λαούτου & Σύντροφος Γ), Αλεξάνδρα Μικρούτσικου (ακορντεόν & Σύντροφος Δ)


Σταθμοί περιοδείας

 • Αιδηψός, 17 Ιουλίου, «Βράχος του Ηρακλή»
 • Αργυρούπολη, 20 Ιουλίου, «Αλόμα» θερινός κινηματογράφος
 • Κολωνός, 21 Ιουλίου, Θέατρο Κολωνού
 • Χαλκίδα, 23 Ιουλίου, Θέατρο «Αυλιδείας Αρτέμιδας»
 • Γαλάτσι, 26 Ιουλίου, Σινέ-Γαλάτσι, Άλσος Βείκου
 • Σάμος, 1 Αυγούστου, Αρχαίο θέατρο Πυθαγορείου
 • Κως, 13 Αυγούστου, Ρωμαϊκό Ωδείο
 • Νέα Μάκρη, 19 Αυγούστου, Αμφιθέατρο Πολιτιστικού και Αθλητικού Κέντρου Νέας Μάκρης
 • Δήμος Αχαρνών, 26 και 27 Αυγούστου
 • Χάλκη (Δωδεκάνησα), 4 Σεπτεμβρίου
 • Μύκονος, 7 Σεπτεμβρίου
 • Βριλήσσια, 8 Σεπτεμβρίου, Θέατρο Νταμάρι – «Αλίκη Βουγιουκλάκη»
 • Άμφισσα, 11 Σεπτεμβρίου
 • Σύλλογος Αθηναίων, 18 Σεπτεμβρίου
 • Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, 18 Οκτωβρίου, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού αίθουσα «Μαρία – Έλενα» 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ