Θεατρο - Οπερα

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου: 25 ραντεβού σε Πειραιώς 260 & Επίδαυρο

Τα must του φετινού καλοκαιριού στο Φεστιβάλ

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 787
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2021: Οι 25 παραγωγές που θα δούμε στην Πειραιώς 260 και στην Επίδαυρο

▶ Μας κινεί το ενδιαφέρον η ιδέα του αφιερώματος Contemporary Ancients, που εστιάζει σε καινούργιες δραματουργικές προσεγγίσεις του αρχαίου ελληνικού δράματος. Η ενότητα ανεβάζει αυλαία στην Πειραιώς 260 με τη σκηνική πρόταση «Κλυταιμνήστρα, μουσική δωματίου για ένα όργανο» του Κωνσταντίνου Χατζή. Επί σκηνής η Σοφία Χιλλ σε διάλογο με το νέο μουσικό έργο του Γιώργου Κουμεντάκη (16-17/6).

▶ Για όσους γοητεύονται από τους αντιήρωες, στην παράσταση του Σίμου Κακάλα ο «Αίαντας» (21-25/6) παίζει τάβλι σε ένα παρακμιακό υπαίθριο αναψυκτήριο.

▶ Η σάτιρα του Αριστοφάνη για τη διαφθορά των λαοπλάνων πολιτικών είναι πάντα ικανή αφορμή για θεατρική εξόρμηση, πόσο μάλλον όταν οι «Ιππείς» (25-27/6) του Εθνικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ανοίγουν τη σεζόν στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. 

«Φοίνισσες» του Ευριπίδη

▶ Αν, πάλι, σας έχει βάλει σε σκέψεις το επετειακό κλίμα, τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση δίνουν την ευκαιρία για «Εθνικό ντεφιλέ» φουστανέλας διά χειρός Παντελή Φλατσούση (26-29/6) και σχόλια περί ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον Ανέστη Αζά μέσα από τη «Δημοκρατία του Μπακλαβά» (26-29/7), στην Πειραιώς 260.

"Βάτραχοι" του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη © Γκέλυ Καλαμπάκα

▶ Είναι η πρώτη τους σκηνοθετική απόπειρα στην Επίδαυρο και, μάλιστα, με δυναμική διανομή. Ο λόγος για τον Γιώργο Νανούρη που αναμετριέται με την «Ιφιγένεια εν Ταύροις» (2-4/7) και την Αργυρώ Χιώτη που καταπιάνεται με τους αριστοφανικούς «Βατράχους» (9-11/7).

▶ Τέσσερις συγγραφείς δημιουργούν από ένα σύγχρονο έργο που συνομιλεί με μια αρχαία τραγωδία. Ο Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης, με αφετηρία τις «Τραχίνιες» γράφει «Το σπίτι με τα φίδια» (9-10/7), που σκηνοθετεί η Ελένη Σκότη· η Αλεξάνδρα Κ*, με αφετηρία τη «Μήδεια», προτείνει το «γάλα, αίμα» (16-17/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννος Περλέγκας· ο Γιάννης Μαυριτσάκης, συνομιλώντας με τις «Βάκχες», καταθέτει την «Κρεουργία» (23-24/7), που σκηνοθετεί ο Γιώργος Σκεύας και η Αμάντα Μιχαλοπούλου, με αφετηρία τον «Ιππόλυτο» το έργο «Η Φαίδρα καίγεται» (30-31/7), που σκηνοθετεί ο Γιάννης Καλαβριανός. Μας κεντρίζει, άλλωστε, και το υπέροχο «σκηνικό»: το μικρό θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου.

Τη "Χρονιά με τα 13 φεγγάρια" του Φασμπίντερ μεταφέρει στο θέατρο η Κατερίνα Γιαννοπούλου

▶ Οι λάτρεις του Φασμπίντερ θα έχουν σημειώσει ήδη ότι η εμβληματική «Χρονιά με τα 13 φεγγάρια» (14-16/7) μεταφέρεται στο θέατρο από τη νεαρή σκηνοθέτιδα Κατερίνα Γιαννοπούλου στην Πειραιώς 260.

▶ Ντεμπούτο για τον σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και με τον Άρη Σερβετάλη στον πρωταγωνιστικό ρόλο του «Ορέστη» (16-18/7). 

▶ Στην Πειραιώς 260, ο Έκτορας Λυγίζος ερευνά μια αρχετυπική ιστορία γυναικείας εξέγερσης στο «Σχολείο γυναικών» (17-20/7) του Μολιέρου και, μάλιστα, σε δεκαπεντασύλλαβο στίχο με όχημα στη μετάφραση της Χρύσας Προκοπάκη. 

"Ιχνευταί" σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

▶ Με τον Μιχαήλ Μαρμαρινό στη σκηνοθεσία και τους Χάρη Φραγκούλη, Σταμάτη Κραουνάκη και Αμαλία Μουτούση στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, το σχεδόν άγνωστο σατυρικό δράμα «Ιχνευταί» (23-25/7) στην Επίδαυρο είναι υποψήφιο για soldout.

▶ Αντίστοιχων… προδιαγραφών και τα επόμενα τριήμερα εδώ περιλαμβάνουν: τις «Φοίνισσες» (30/7-1/8) του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου και ερμηνείες των Γιώργου Γλάστρα, Μαρίας Κατσιαδάκη, Λουκίας Μιχαλοπούλου, Κώστα Μπερικόπουλου, Αργύρη Ξάφη, Θάνου Τοκάκη. Την ευριπίδεια «Ελένη» (6-8/8) του ΚΘΒΕ από τον Βασίλη Παπαβασιλείου με τους Έμιλυ Κολιανδρή και Θέμη Πάνου. «Βάκχες» (13-15/8) σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη με τους Άκη Σακελλαρίου και Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο. 

"Προμηθέας Δεσμώτης" με τον Γιάννη Στάνκογλου στο αρχαίο θέατρο Επιδαύρου © Πάτροκλος Σκαφιδάς

▶ Ο Γιάννης Στάνκογλου ενσαρκώνει τον «Προμηθέα δεσμώτη» (20-22/8), ένα διαχρονικό σύμβολο αντίστασης απέναντι στην εξουσία, στη δεύτερη εμφάνιση του Άρη Μπινιάρη στην Επίδαυρο. 

Διπλή παρουσία στο φεστιβάλ φέτος για τον Τόμας Οστερμάιερ © Brigitte Lacombe

▶ Η σεζόν στο αργολικό θέατρο κλείνει με παγκόσμια πρεμιέρα, που δεν χάνεις: «ödipus / οιδίποδας» (3-5/9) από την βερολινέζικη Σαουμπύνε και τον Τόμας Οστερμάγιερ. Το κείμενο της Μάγιας Τσάντε αντλεί από τον «Οιδίποδα τύραννο» και η δράση ξεδιπλώνεται στην Ελλάδα σήμερα, όπου μια οικογένεια Γερμανών βιομηχάνων κάνει τις διακοπές της.

"Κομμάτια μιας γυναίκας" σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο © Natalia Kabanow

▶ Ηχηρών διεθνών συμμετοχών συνέχεια το φθινόπωρο και στην Πειραιώς 260 με τα «Κομμάτια μιας γυναίκας» (2-4/9) σε σκηνοθεσία Κορνέλ Μούντρουτσο, την «Οδύσσεια. Μια ιστορία για το Χόλλυγουντ» (17-19/9) του Κριστόφ Βαρλικόφσκι και την «Ιστορία της βίας» (5-6/10) από τον Τόμας Οστερμάγιερ.  

"Τοπία χωρίς χρώμα" από την ομάδα TeatroLaRe-sentida στην Πειραιώς 260 © Nicolas Calderon

▶ Με το δέλεαρ της πρώτης σκηνικής γνωριμίας οι συναντήσεις μας με τη «Βία» (24-25/9), μια υβριδική μίξη εικαστικών τεχνών και ήχου της Καναδής Μαρί Μπρασάρ, και τα «Τοπία χωρίς χρώμα» (3-4/10), ένα έργο για τη βία εναντίον των γυναικών από την ομάδα Teatro La Re-sentida.