Θεατρο - Οπερα

Ήχοι εκκίνησης για το Φεστιβάλ Αθηνών

Θα δούμε Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, Αλκ. Ιωαννίδη, Μόνικα και πολλούς ακόμη καλλιτέχνες.

Έρρικα Ρούσσου
ΤΕΥΧΟΣ 746
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όλες οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2020

Ήρθε η ώρα να βγούμε έξω. Να φορέσουμε τα αγαπημένα μας ρούχα. Να περιποιηθούμε τον εαυτό μας και να βρεθούμε στα μέρη που πολιτιστικά σημαίνουν κάθε χρόνο το καλοκαίρι μας. Επίδαυρος, Ηρώδειο, χειροκρότημα. Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου είναι επιτέλους εδώ με το πρόγραμμά του.
©Ελίνα Γιουνανλή

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Εθνικό Θέατρο - Δημήτρης Λιγνάδης «Πέρσες»
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρης Λιγνάδης σκηνοθετεί ένα καστ καταξιωμένων Ελλήνων ηθοποιών όπως ο Αργύρης Ξάφης, ο Γιάννος Περλέγκας, ο Αργύρης Πανταζάρας κ.ά. Σε μία από τις πιο δύσκολες χρονιές που έχει γνωρίσει το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο θέατρο.  
24-26/7, Επίδαυρος

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο «Τους προβολείς στήσε»
Νότες, λόγια και θύμησες από τη μουσική και τα τραγούδια που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για το θέατρο. Ερμηνεύουν οι Χρήστος Θηβαίος, Φοίβος Δεληβοριάς, Κώστας Θωμαΐδης, Ρίτα Αντωνοπούλου, τα κείμενα διαβάζει η Ρένια Λουιζίδου και τη σκηνοθετική επιμέλεια έχει αναλάβει η κόρη του συνθέτη, Σεσίλ Μικρούτσικου. Μια μεγάλη αναδρομή στο έργο ενός μεγάλου δημιουργού.
15&16/7, Ηρώδειο

© Iakovos Dizikirikis


Μόνικα «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο »
Μέσα στο σκηνικό ενός πολύχρωμου κήπου, η Μόνικα παρουσιάζει το πρώτο της ελληνόφωνο άλμπουμ, ένα δίσκο που ετοιμάζει τα τελευταία δέκα χρόνια προσέχοντάς τον σαν έναν μικρό κήπο. Με την ορχήστρα της και μια νεανική χορωδία, με παραδοσιακά όργανα όπως η λάφτα, με μαντολίνο αλλά και άρπα, η Μόνικα θα εμφανιστεί στη σκηνή του Ηρωδείου ταξιδεύοντάς μας από το παρελθόν στο παρόν, με παλιές επιτυχίες, νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια.
20&21/7

Αλκίνοος Ιωαννίδης «live Looping»
Η ιστορία της Φραγκογιαννούς μέσα από τις μελωδίες του Αλκίνοου. Ο δημοφιλής ερμηνευτής και συνθέτης χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο ξεδιπλώνεται ο ατμοσφαιρικός κόσμος της Φόνισσας του Παπαδιαμάντη. Στο πρώτο μέρος της παράστασης μελοποιούνται τα δύο τελευταία κεφάλαια της αριστουργηματικής νουβέλας, ανοίγοντας έναν διάλογο ανάμεσα σε τρεις σολίστες που ισορροπούν μεταξύ λογοτεχνίας και μουσικής, αφήγησης και θεάτρου, του παπαδιαμαντικού κόσμου και της σύγχρονης τεχνολογίας.
17&18/7, Μικρή Επίδαυρος

©Stefanos Gallery


Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης - Ζωή Τσοκάνου - Σίμος Παπάνας
«Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ»
Το πλούσιο σε αντιθέσεις «Ντιβερτιμέντο για ορχήστρα εγχόρδων» του Μπέλα Μπάρτοκ, που συνδυάζει το νεοκλασικό ύφος με πρωτοποριακά στοιχεία του μοντερνισμού ενισχύοντας τους διαλόγους των εγχόρδων, και το διαχρονικό αριστούργημα του Αντόνιο Βιβάλντι «Οι τέσσερις εποχές» από τον σολίστ της ΚΟΘ Σίμο Παπάνα και τα φημισμένα έγχορδα της ορχήστρας.
23/7, Ηρώδειο

Μιχάλης Καλκάνης Group - Χαΐκ Γιαζιτζιάν - Γιάννης Αναστασάκης
Τζαζ στο Μικρό Θέατρο Επιδαύρου. Μέσα από τη συνεργασία του με τον Αρμένιο δεξιοτέχνη στο ούτι Χάικ Γιαζιτζιάν και τον αβανγκάρντ ηλεκτρικό κιθαρίστα Γιάννη Αναστασάκη, ο Μιχάλης Καλκάνης φτιάχνει ένα μουσικό περιβάλλον όπου συνυπάρχουν η τζαζ και η ambient, και η παραδοσιακή και world μουσική με την ψυχεδέλεια και με τη noisy αντίληψη, η πηγαία μελωδία με την electronica, δημιουργώντας έτσι κάτι καινούργιο.
24&25/7, Μικρή Επίδαυρος

© Κώστας Μάντζιος

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος - Γιάννης Ρήγας  «Όρνιθες»
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα και μετάφραση Κ. Χ. Μύρη. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου, πλαισιωμένοι από πολυπληθή θίασο ηθοποιών και χορευτών.
7-9/8, Επίδαυρος

Καμεράτα - Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής - Γιώργος Πέτρου - Μαριάννα Κάλμπαρη
«Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι»
Σε ένα μαγευτικό ηχητικό περιβάλλον πλασμένο από τα ιδιαίτερα χρώματα των μουσικών οργάνων της εποχής του πρώιμου Μπαρόκ, η Καμεράτα παρουσιάζει υπό τις μαεστρικές οδηγίες του Γιώργου Πέτρου και τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μαριάννας Κάλμπαρη μια παράσταση με έντεκα κορυφαίους Έλληνες σολίστ και επικεφαλής αυτών τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο και τη μεσόφωνο Μαίρη-Έλεν Νέζη.
4&5/8, Ηρώδειο



Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ - Γιώργος Πέτρου «Γκαλά Μπετόβεν»
250 χρόνια του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν και η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ υπό τις οδηγίες του μαέστρου Γιώργου Πέτρου αφιερώνει ένα βράδυ στον μεγάλο μουσουργό. Η υπέροχα αισιόδοξη «Πρώτη Συμφωνία», η μοναδική άρια κοντσέρτου του μεγάλου συνθέτη, με σολίστ τη διεθνούς φήμης σοπράνο Μυρτώ Παπαθανασίου, και το θεϊκό Τέταρτο Κοντσέρτο για πιάνο, με σολίστ τη σπουδαία Ελληνίδα πιανίστα Αλεξάνδρα Παπαστεφάνου έρχονται για μία μοναδική βραδιά στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.
18/7, Ηρώδειο

Εθνική Λυρική Σκηνή «2 γκαλά Όπερας»
Δύο οπερατικά γκαλά έρχονται από την Εθνική Λυρική Σκηνή για δύο μοναδικές βραδιές στο Φεστιβάλ Αθηνών. «Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι» την πρώτη βραδιά όπου και θα ερμηνεύσουν οι μονωδοί Ρικκάρντο Μάσσι και Δημήτρης Πλατανιάς και «Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι» τη δεύτερη βραδιά όπου θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Τσέλια Κοστέα, τον Τζόρτζιο Μπερρούτζι και τον Αμπρότζο Μαέστρι.
26 & 28/7,  Ηρώδειο

© Τάσος Θωμόγλου


Κρατική Ορχήστρα Αθηνών - Στέφανος Τσιάλης
«Μπετόβεν 250 χρόνια - Έργα Μπετόβεν και Σοστακόβιτς»
Η σύντομη αλλά δυναμική εισαγωγή του αρχαιοελληνικής θεματολογίας μπαλέτου «Τα δημιουργήματα του Προμηθέα» κατέχει περίοπτη θέση στο συναυλιακό ρεπερτόριο, σκιαγραφώντας ανάγλυφα τον μυθικό Τιτάνα ως φορέα γνώσης και φώτισης για το ανθρώπινο είδος και η μοναδική «Έβδομη Συμφωνία». Ανάμεσα στα δύο μπετοβενικά έργα, η ακμαία και εξαιρετικά ταλαντούχα πιανίστα Αλεξία Μουζά ερμηνεύει το εκρηκτικό Πρώτο Κοντσέρτο του Σοστακόβιτς.
8/8, Ηρώδειο

Εθνικό Θέατρο - Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος «Λυσιστράτη»
Η πρώτη μεγάλη σκηνοθεσία του Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου σε επιδαύρια κλίμακα έρχεται με το δημοφιλέστερο έργο του Αριστοφάνη. Ο ηθοποιός που το τελευταίο διάστημα έχει κερδίσει το κοινό με τις σκηνοθετικές του επιλογές παρουσιάζει τη δική του Λυσιστράτη μέσα από την εικόνα της Βίκυς Σταυροπούλου πλαισιωμένης από ένα καστ εξαιρετικών ηθοποιών.
31/7, 1-2/8, Επίδαυρος

© Κατερίνα Κοραή


Γιάννης Αγγελάκας - Νίκος Βελιώτης «Λύκοι στη Χώρα των Θαυμάτων»
Ο Γιάννης Αγγελάκας και ο τσελίστας Νίκος Βελιώτης γίνονται «λύκοι» και εισβάλλουν σε τραγούδια που αγάπησαν από την πρώτη τους εφηβεία μέχρι σήμερα, ερωτικά, ψυχεδελικά, μινιμαλιστικά. Η τελευταία τους δισκογραφική δουλειά θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Ηρώδειο, μέσα από μια ήρεμη βόλτα σε τραγούδια-σταθμούς της ελληνικής δισκογραφίας των τελευταίων δεκαετιών, από τον Χατζιδάκι, τον Τσιτσάνη, τον Θεοδωράκη, τον Ξαρχάκο και τον Άκη Πάνου μέχρι τους Lost Bodies, τον Θάνο Ανεστόπουλο και τον Παύλο Παυλίδη.
30&31/7,  Ηρώδειο

Ομάδα Ραφή - Nova Melancholia - Μιχάλης Σιγανίδης 
«Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universale του Μικελάντζελο Φαλβέττι »
Πώς επιδρά η συνύπαρξη με τα ζώα, πόσο μας απελευθερώνει; Πώς τραγουδά κανείς τις επιθυμίες και τους φόβους του; Πόσο «φύση» και πόσο «πνεύμα» είναι ο άνθρωπος; Από τα πιο δυναμικά ελληνικά σχήματα λυρικού θεάτρου, η Ομάδα Ραφή επανέρχεται στο Φεστιβάλ, αυτή τη φορά στη Μικρή Επίδαυρο, με το μπαρόκ κομψοτέχνημα του Σικελού Μικελάντζελο Φαλβέττι «Η κιβωτός του Νώε».
31/7 & 1/8, Μικρή Επίδαυρος

Σαββίνα Γιαννάτου - Primavera en Salonico «Watersong»
Το «Watersong» είναι μια έμπνευση που δημιουργήθηκε από το τραγούδι του Άριελ, του αγαθού πνεύματος στην «Τρικυμία» του Σαίξπηρ. Τραγούδια για το νερό και την έρημο, για τη ζωή και τον θάνατο, τη γονιμότητα, τη μαγεία, την επιθυμία, τον εξαγνισμό.
14-15/8, Μικρή Επίδαυρος

© Στέφανος Παπαδόπουλος

Μ. Μάργαρη - Μ. Παπαπετροπούλου - Μ. Πανουργιά «“Έχω μάτια στ’ αυτιά”- Η ανθρώπινη φωνή του Φρανσίς Πουλένκ, κείμενο Ζαν Κοκτώ»
Πέντε χορευτές-ηθοποιοί. Πέντε ξεχωριστοί τηλεφωνικοί θάλαμοι. Μια κεντρική ηρωίδα, η υψίφωνος Μυρσίνη Μαργαρίτη. Από τα πιο σπαρακτικά έργα για το τέλος του έρωτα και την απόγνωση της εγκατάλειψης, η μονόπρακτη όπερα που συνέθεσε ο Φρανσίς Πουλένκ πάνω στην Ανθρώπινη φωνή του Κοκτώ θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη σκηνή της Μικρής Επιδαύρου, σε μια τολμηρή σκηνοθετική σύλληψη από τη Μαρία Πανουργιά.
7-8/8, Μικρή Επίδαυρος