Θεατρο - Οπερα

Η Αθηνά Μαξίμου και το ταξίδι προς τη Βασιλική

Ο πόνος της ερωτικής προδοσίας στη θεατρική σκηνή

Λουκία Μητσάκου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Βασιλική ανακαλύπτει τον έρωτα στα δεκατρία. Είναι ένας μυστικός έρωτας, απαγορευμένος. Ζει μόνο για τις ερωτικές συνευρέσεις της με τον Φάνη, πίσω από την πράσινη κουρτίνα της αποθηκούλας. Ετσι περνούν εικοσιπέντε χρόνια. Ετσι μπορεί κι αντέχει τη μάνα της που πάσχει από Αλτσχάιμερ, έναν παρόντα-απόντα πατέρα, έναν αδελφό «τεμπέλη» και μια στείρα καριέρα δημοσίου υπαλλήλου. Οταν όμως ο Φάνης τής ζητάει να χωρίσουν για να παντρευτεί μιαν άλλη, εκείνη βυθίζεται στον πόνο της προδοσίας χωρίς επιστροφή και μετατρέπεται σε μια τραγική ηρωίδα.

Γιατί σε ερωτήματα όπως «Μα λοιπόν ,τι είναι αυτή η αγάπη; Πόσο εύκολα ξεαγαπάει κανείς;», για τον καθένα από εμάς η απάντηση μπορεί να διαφέρει, αλλά για τη Βασιλική η απάντηση είναι μία και κατηγορηματική:«Δεν θέλω πια να ζω».

Ο καταιγιστικός αυτός μονόλογος-εξομολόγηση βρίθει από θραύσματα μνήμης, παραπαίει ανάμεσα στην ωμή πραγματικότητα και την ποίηση, στη λογική και στη σχάση και θέτει αναπάντητα ερωτήματα για τη φύση του έρωτα.Καταλήγει ωστόσο, σε μια σαφέστατη και ξεκάθαρη επαγωγή:

«Αφού μ ΄αγαπάς, τι με νοιάζει αν δε σ' έχω και αφού δε σ' έχω τι με νοιάζει αν μ' αγαπάς».

Η Αθηνά Μαξίμου εμπνεύστηκε από το ρόλο της στη «Βασιλική» και έγραψε ένα ποίημα στην A.V.

Το ταξίδι προς τη Βασιλική

Mπερδεύτηκα ανάμεσα στις μνήμες και στα όνειρα/ Μέτρησα ερήμους μοναξιάς/ Βούτηξα σε ποταμούς ιερών δακρύων/ Κοιμήθηκα στα σκοτάδια που ένα παιδί μόνο ξέρει/ Κοίταξα μέσα από τόσα ραγισμένα παράθυρα/ Απόλαυσα το δηλητήριο της αγάπης/ Μάζεψα όλους τους καρπούς της τιμωρίας/ Πίστεψα στην αλήθεια που κρύβει το ψέμα/ Αγάπησα το λευκό του πόνου, το χρώμα του πάγου/ Ζητιάνεψα τις λέξεις στα σκαλοπάτια του θανάτου/ Μεγέθυνα τον εφιάλτη του έρωτα/ Αποκοιμήθηκα στην αγκαλιά ενός ξένου καβαλάρη/ Κολύμπησα στα πιο θολά νερά του φόβου/ Ερωτοτρόπησα με τις παγίδες της σκέψης/ Κράτησα στα χέρια τα μάτια ενός παιδιού/ και σ’ όλα αυτά/ Ονειρεύτηκα το φως/ για να καταφέρω να πω μια της λέξη μόνο: «Αγάπη μου»/ για να μπορεί ν’ ακούγεται επίμονα και ολόκληρα/ έτσι ακριβώς όπως θα θέλαμε να την ακούσουμε/ από αγαπημένα στόματα νεκρών».

Συγγραφέας: Βάσω Νικολοπούλου

Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα

Ερμηνεύει η Αθηνά Μαξίμου

Ως 9/4, Νέο Ελληνικό Θέατρο «Γιώργου Αρμένη», Σπύρου Τρικούπη 34, Εξάρχεια, 210 8253.489