Θεατρο - Οπερα

«Ένας αληθινός καουμπόι»: Οι πρώτες φωτογραφίες

Η ATHENS VOICE παρακολούθησε πρώτη την πρόβα της παράστασης της Ελένης Γκασούκα στο Μικρό Χορν

Έρρικα Ρούσσου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το «Ένας αληθινός καουμπόι» σε σκηνοθεσία Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ξεκινάει στις 12/10 στο Μικρό Θέατρο Χορν.

Οι φωτισμοί και τα λόγια. Η έκφραση. Το θέατρο είναι άδειο και κόκκινο. Δυο πιτσιλιές, μια στην μπροστινή σειρά και μια στην τέρμα τελευταία, σπάνε τη μονοχρωμία. Πίσω κάθεται η Ελένη Γκασούκα, η σκηνοθέτρια της παράστασης. Μπροστά με το κινητό στο ένα χέρι να παίζει μουσική και το χαρτί με τα λόγια στο άλλο, είναι η βοηθός της, Καίτη Ιωαννίδου. 

© Θανάσης Καρατζάς / Γιάννης Φέρτης - Ιωάννα Μαυρέα

Αυτήν τη στιγμή στην σκηνή είναι ο Γιάννης (Φέρτης) με τις πυτζάμες του και η Ιωάννα (Μαυρέα) με τα νεύρα της. Ο διάλογός τους είναι έντονος. Και η καρδιά κάπως σφίγγεται πριν προλάβει να αράξει στο βελούδινο κάθισμα. Είναι αυτή η επίθεση της κόρης προς τον ηλικιωμένο πατέρα της που φέρνει στο μυαλό κάτι οικείο. Είναι αυτό το «φόρτωμα» που νιώθει ο ίδιος απέναντι στο παιδί του που «ζουλάει» τα αγγεία της καρδιάς.

© Θανάσης Καρατζάς

Σε εκείνο το σημείο η Ελένη (Γκασούκα) μετακινεί λίγο τον Γιάννη πάνω στο σκηνικό. Η Ιωάννα φεύγει. Ο Γιάννης μένει μόνος. Τα φώτα πέφτουν μετά από την εντολή της Ελένης και ξαφνικά, στο πίσω δωματιάκι εμφανίζεται ο Βασίλης (Μαυρογεωργίου). Με το καπέλο του καουμπόι στο κεφάλι να μασάει την προφορά του Τζον Γουέιν στο στόμα. 

Το σκηνικό αποκτά ξανά φως. Σαν η ατμόσφαιρα να χαλάρωσε λίγο. Ή πολύ. Με χιούμορ οι δύο άντρες μιλούν και εμείς από κάτω γελάμε. Κάπου μέσα μας συγκινούμαστε κιόλας. Η ανάγκη του Γιάννη να επινοήσει έναν τέτοιο χαρακτήρα για να έχει παρέα φταίει.

© Θανάσης Καρατζάς

Ή ίσως η σκέψη ότι και εμείς κάπου κάπως κάποτε «αναγκάσαμε» τους δικούς μας ηλικιωμένους να καλέσουν στο σπίτι εν αγνοία μας τον δικό τους φανταστικό ήρωα για να πιουν ένα γάλα μαζί ή ένα χαμομήλι (το τσάι είναι βαρύ). 

© Θανάσης Καρατζάς

Παίζουν πόκερ, μιλούν για γυναίκες. Ο Γιάννης είναι χαρούμενος. Το καπέλο του Βασίλη φταίει. Και οι περιπέτειές αυτού στην Άγρια Δύση. Και στο σημείο αυτό, ένα σπόιλερ εκσφενδονίζεται αντί για το καλά κρυμμένο λάσο του Βασίλη: Αυτή η παράσταση θα σε κάνει να γελάσεις και να κλάψεις. Ίσως και ταυτόχρονα. Παράλληλα, γυρνώντας προς το σπίτι ίσως, σου δημιουργήσει την ανάγκη να μιλήσεις λίγο καλύτερα σε αυτόν ή αυτήν που σε περιμένει. Πρώτα για να πείτε μια κουβέντα και έπειτα για να της αλλάξεις τα ρούχα ή να της δώσεις να φάει. 

© Θανάσης Καρατζάς

Το «Ένας αληθινός καουμπόυ» της Ελένης Γκασούκα με τους Γιάννη Φέρτη, Βασίλη Μαυρογεωργίου και Ιωάννα Μαυρέα ανεβαίνει από τις 12/10 στο θέατρο Μικρό Χορν και θα παίζεται εκεί από Τετάρτη μέχρι Κυριακή. 

© Θανάσης Καρατζάς / Ελένη Γκασούκα

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice