Θεατρο - Οπερα

Η «Μήδεια» του Ευριπίδη έρχεται στην Ομόνοια

«Ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος γάμος μεταξύ του άντρα και της γυναίκας»

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
mhdeia.jpg
© Αγγελική Κοκκοβέ

Η Τζούλη Σούμα παρουσιάζει τη «Μήδεια» στο ξενοδοχείο «Μπάγκειον» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά και μετάφραση Γιώργου Χειμωνά

Πριν δύο χρόνια, η «Μήδεια» του Ευριπίδη παρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο της Χάγης, STET- the English Theatre, για πρώτη φορά στα ελληνικά, με πρωταγωνίστρια τότε την Μαριάνθη Σοντάκη. Τώρα ο σκηνοθέτης Δημήτρης Γεωργαλάς την φέρνει στο Κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο «Μπάγκειον» στην Ομόνοια, όπου βρέθηκε και νωρίτερα το καλοκαίρι με συνεχόμενες sold-out παραστάσεις.

midia.jpg
© Αγγελική Κοκκοβέ

Βάση του σκηνοθέτη για την παράσταση, στην οποία πλέον πρωταγωνιστεί η ηθοποιός Τζούλη Σούμα, αποτελεί η μετάφραση του Γιώργου Χειμωνά. Αυτό του δίνει τη δυνατότητα να πειραματίζεται συνεχώς πάνω της, καθώς μιλάμε για μία μετάφραση που προσφέρει μία ψυχαναλυτική προσέγγιση στην ιστορία της τραγωδίας, αφού ο μεταφραστής φρόντισε να είναι άμεση και ποιητική, αλλά και να την εμπλουτίσει με την δική του προσωπική θεώρηση, καθώς φαίνεται να επιχειρεί να φτάσει στην ψυχή των ηρώων.

Ο Δημήτρης Γεωργαλάς αναφέρει για την αλληλεπίδραση του με την τραγωδία του Ευριπίδη: «Η πρώτη φορά που ασχολείσαι με την αρχαία τραγωδία, είναι σαν μια πρώτη εξερεύνηση ενός οικείου –άγνωστου τόπου. Υπάρχουν πολλά να δεις και να σε τραβήξουν μέσα στη δίνη της και πολλά που σου αποκαλύπτονται όταν έχεις φύγει από εκεί και σε κάνουν να θες να ξαναγυρίσεις. Η Μήδεια δεν είναι η ιστορία ενός άντρα και μιας γυναίκας. Είναι ο πρώτος πόλεμος ή ο πρώτος γάμος μεταξύ του ΑΝΤΡΑ και της ΓΥΝΑΙΚΑΣ. Είναι η ρήξη μεταξύ δύο ισχυρών πολιτισμών. Είναι η αναμέτρηση , η καταδικασμένη , του ανθρώπου με τη φύση και με το «θείο». Είναι, για μένα, ένα αρχέγονο μυστήριο απ’ το οποίο βγαίνεις σοκαρισμένος και καθαγιασμένος. Ο θεός Έρωτας, σαν άλλος Διόνυσος, αποκαλύπτεται και επιβάλλεται μέσα από πράξεις καταλυτικές για την ανθρώπινη ψυχή.

Η πρώτη ευκαιρία μου δόθηκε από το θέατρο STET- the English Theatre και το Εθνικό Θέατρο της Χάγης, όπου παρουσιάστηκε πρώτη φορά στα ελληνικά η τραγωδία του Ευριπίδη, πριν δυο χρόνια στα πλαίσια του φεστιβάλ Μήδειας που έγινε εκεί.

Η παράσταση εκείνη παρουσιάζεται τώρα στο ΜΠΑΓΚΕΙΟΝ. Από τότε η προσέγγιση οφείλει να έχει πάει πιο βαθιά. Τόσο για μας όσο και για τους θεατές , η «Μήδεια» είναι ο ΤΟΠΟΣ μέσα μας όπου θα θελήσουμε σίγουρα να ξαναγυρίσουμε».

untitled.jpg
© Αγγελική Κοκκοβέ

Δίπλα στην Τζούλη Σούμα θα δούμε την Κυριακή Καραλουκά, τον Γιώργο Σταυριανό, τον Νίκο Δερτιλή και τον Σταύρο Γιαννακόπουλο.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ