Θεατρο - Οπερα

«Ο Ρινόκερος» του Ευγένιο Ιονέσκο στο θέατρο Κιβωτός

Το έργο που εκφράζει την μεγαλύτερη αγωνία του Ιονέσκο για το ανθρώπινο είδος

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
prova6a_photobykostasgiokas.jpg
© Kostas Giokas

Ο Γιάννης Κακλέας σκηνοθετεί τον «Ρινόκερο» του Ευγένιο Ιονέσκο στο θέατρο Κιβωτός με πρωταγωνιστή τον Άρη Σερβετάλη

Ο Ευγένιος Ιονέσκο είχε αναφέρει κάποτε για το αριστουργηματικό έργο του «Ο Ρινόκερος»: «Είναι ένα έργο που αντιτίθεται σε κάθε μαζική υστερία, σε κάθε επιδημία που καλύπτεται κάτω από τον μανδύα της λογικής και των ιδεών. Είναι ένα έργο που αποκαλύπτει τις κοινωνικές αρρώστιες που με άλλοθι τις ιδεολογίες μεταμορφώνουν τον άνθρωπο σε επιθετικό ζώο. Που τον αποκτηνώνουν και ύστερα τον εγκαταλείπουν σκλάβο του συστήματος».

prova9a_photobykostasgiokas.jpg
© Kostas Giokas

Αυτά ακριβώς τα στοιχεία θα προσπαθήσει να μεταφέρει στη σκηνή του θεάτρου Κιβωτός ο Γιάννης Κακλέας, ο οποίος έρχεται να σκηνοθετήσει το έργο, τοποθετώντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον Άρη Σερβετάλη. Η πλοκή είναι γνωστή: οι κάτοικοι μιας πόλης μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, με μοναδικό πρόσωπο που δεν υποκύπτει σε αυτή τη μαζική μεταμόρφωση να είναι ο Μπερανζέ, μία πανανθρώπινη μορφή, που υπερασπίζεται με όλες του τις δυνάμεις τον πολιτισμό, την επιθυμία για ελευθερία και το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Το έργο, το οποίο θα κάνει την πρεμιέρα του στις 5 Οκτωβρίου, καταφέρνει να εκφράσει την μεγαλύτερη αγωνία του Ιονέσκο. Επρόκειτο για την αγωνία του για την πορεία και τη μετάλλαξη του ανθρώπινου είδους σε φανατικά επιθετικά όντα, σε βίαια όργανα μιας ολοκληρωτικής εξουσίας, μιας εξουσίας που έχει καταφέρει να αναπτύξει ως υπέρτατη κοινωνική συμπεριφορά το ένστικτο της αγέλης, μεταμορφώνοντας τους ανθρώπους σε άβουλα και καταστροφικά πλάσματα που εκμηδενίζουν και σκοτώνουν το όνειρο για μια κοινωνία ελεύθερη και δημιουργική.

prova7a_photobykostasgiokas.jpg
© Kostas Giokas

Βέβαια, αυτή του την αγωνία, αλλά και εμπειρία του, σχετικά με την μεταμόρφωση, ο συγγραφέας είχε εκφράσει και εξω-κειμενικά: «Στην πορεία της ζωής μου πάντα μου έκανε μεγάλη εντύπωση αυτό που θα μπορούσε κανείς να ονομάσει ρεύμα της κοινής γνώμης. Είχα μείνει κατάπληκτος με την αστραπιαία εξάπλωσή του. Οι άνθρωποι αφήνουν ξαφνικά τον εαυτό τους να κατακτηθεί από ένα καινούργιο δόγμα, ένα κοινωνικό ρεύμα, μια μόδα, έναν φανατικό τρόπο σκέψης. Σε τέτοιες στιγμές γινόμαστε μάρτυρες μιας αληθινής πνευματικής μεταβολής. Δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, μα όταν οι άνθρωποι δεν συμφωνούν με την γνώμη σας, όταν δεν μπορείτε πια να γίνετε κατανοητός στους άλλους, έχετε την εντύπωση πως αντιμετωπίζετε τέρατα-ρινόκερους για παράδειγμα. Διαθέτουν ένα μίγμα ειλικρίνειας και θηριωδίας που τους επιτρέπει να σας σκοτώσουν με ήσυχη τη συνείδηση. Κι η ιστορία μας έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι οι άνθρωποι που μεταμορφώνονται έτσι, όχι μόνο μοιάζουν με ρινόκερους, αλλά πραγματικά γίνονται ρινόκεροι».  

prova8a_photobykostasgiokas.jpg
© Kostas Giokas

Δίπλα στον Άρη Σερβετάλη θα δούμε και τους Έλλη Τρίγγου, Στέλιο Ιακωβίδη, Ροζαλία Κυρίου, Θάνο Μπίρκο, Πάνο Παπαδόπουλο, Αγγελική Τρομπούκη, Κωστή Μπούντα και Αναστασία Στυλιανίδη.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

prova5a_photobykostasgiokas.jpg
© Kostas Giokas

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ