Θεατρο - Οπερα

Ο Τολστόι έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Από το φως του έρωτα στο σκοτάδι του θανάτου

foto_1.jpg
Νικολέττα Σταμάτη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
pigmalion-cov.jpg
© Σταύρος Χαμπάκης

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, η Ιόλη Ανδρεάδη και ο Άρης Ασπρούλης φέρνουν στη σκηνή την παράσταση «Πόλεμος και Ειρήνη», βασισμένη στο έπος του Λέοντος Τολστόι.

Το 1869 κυκλοφορεί η πρώτη έκδοση ενός από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο λόγος για το «Πόλεμος και Ειρήνη», το διαχρονικό έπος του Λέοντος Τολστόι, που σήμερα φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ, με μία οικουμενική σκιαγράφηση της ανθρώπινης ψυχής, των παθών που αυτή φέρει και της μοιραίας κατάληξής τους.

kostas_kazakos.jpg
© Σταύρος Χαμπάκης

Η αφήγηση μας μεταφέρει στην Τσαρική Ρωσία του 1805 με 1820, όταν η Γαλλία του Ναπολέοντα εισέβαλε στο έδαφός της και την έθεσε υπό την κυριαρχία της. Ο Τολστόι, ο οποίος γεννήθηκε 8 χρόνια μετά το τέλος των γεγονότων, βάζει στο επίκεντρο την γενναιότητα, την ομορφιά, την δύναμη ψυχής, τη στρατηγική ευφυΐα και το ψηλό φρόνημα του ρωσικού λαού, υπογραμμίζοντας σε κάθε του γραμμή το πώς ο άνθρωπος περνά από την φρίκη του πολέμου στην θαλπωρή της ειρήνης, αλλά και από το φως του έρωτα στο σκοτάδι και την αποδοχή του θανάτου.

Τώρα, δύο αιώνες σχεδόν μετά τα γεγονότα του μυθιστορήματος, αυτά έρχονται να πάρουν ζωή μέσα από τη θεατρική διασκευή της Ιόλης Ανδρεάδη, η οποία υπογράφει και την σκηνοθεσία, και του Άρη Ασπρούλη. Από τις 18 Νοεμβρίου, ο Στρατηγός Κουτούζωφ και η Άννα Πάβλοβνα θα αποκτήσουν σάρκα και οστά σε μία παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 32) και θα μας μεταφέρουν στη Ρωσία των πρώτων χρόνων του 19ου αιώνα.

troyfakoy.jpg
© Σταύρος Χαμπάκης

Το έπος του ρώσου συγγραφέα θα βοηθήσουν να έρθει στη σκηνή ο Κώστας Καζάκος στον ρόλο του ίδιου του Τολστόι, αλλά και του Στρατηγού Κουτούζωφ, η Ρούλα Πατεράκη ως Σοφία Τολστόι και Άννα Πάβλοβνα, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης ως Αντρέι Μπαλκόνσκι, η Νεφέλη Κουρή ως Νατάσα Ροστόβα, ο Κωνσταντίνος Μπιμπής ως Πιερ Μπεζούχωφ, ο Γεράσιμος Γεννατάς ως Ναπολέων Βοναπάρτης, η Βασιλική Τρουφάκου ως «Μπελ» Ελέν Κουράγκινα, ο Κώστας Νικούλι ως Νικολάι Ροστώφ, η Τζένη Κόλλια ως Μαρία Μπαλκόνσκαγια, η Εστέλλα Κοπάνου ως Λίζα Μπαλκόνσκαγια και ο Ανδρέας Κανελλόπουλος ως Ανατόλ Κουράγκιν.

Δείτε το τρέιλερ της παράστασης



nikouli-.jpg
© Σταύρος Χαμπάκης

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για την παράσταση στο Guide της Athens Voice

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ