Θεατρο - Οπερα

Για 10 μέρες όλες οι παραστάσεις της σεζόν από το Θέατρο του Νέου Κόσμου 7 ευρώ

Δείτε όλο το θεατρικό πρόγραμμα της περιόδου 2018-2019

Γιώργος Δημητρακόπουλος
18’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, το Θέατρο του Νέου Κόσμου δίνει τη δυνατότητα στο θεατρόφιλο κοινό να προμηθευτεί εισιτήρια για όλες τις παραστάσεις της περιόδου 2018-2019 στη τιμή των €7. Από 11 ως 21 Σεπτεμβρίου μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια για όλες τις παραγωγές που παρουσιάζονται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και στο Θέατρο Τζένη Καρέζη, καθώς και τις δύο εξαιρετικές συμπαραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου με το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν.

Από 11 μέχρι 21 Σεπτεμβρίου, τα ταμεία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου (Αντισθένους 7, Αθήνα) και του Θεάτρου Τζένη Καρέζη (Ακαδημίας 3, Αθήνα) θα λειτουργούν καθημερινά από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.

Τι θα δούμε στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου του Νέου Κόσμου

Την επιτυχημένη «Γρανάδα» του Γιάννη Καλαβριανού. «Ο Αρίστος», η παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου από το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» που ανέβηκε τον Φεβρουάριο 2018 στον Κάτω Χώρο θα συνεχιστεί λόγω μεγάλης επιτυχίας τον Οκτώβριο. «Οι Δούλες» του Ζενέ ανεβαίνουν σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις, η παράσταση «Σωτηρία Με Λένε» για την Μπέλλου της Σοφίας Αδαμίδου σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ, «Τα Μάτια» του Πάμπλο Μεσίες σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, η παράσταση των Γιάννη Καλαβριανού και Μαρίας Κοσκινά «Κουμ Κουάτ», η παράσταση «Μυγοφαές» του Ζουάν Γιάγκο από τους abOvo, «H τραγική ιστορία του Άμλετ, ενός πρίγκιπα της Δανίας» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου, «Το ξύπνημα της άνοιξης» του Φρανκ Βέντεκιντ σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

ΔΥΟ ΣΠΟΥΔΑΙΕΣ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

Σε συμπαραγωγή με το Θέατρο Τέχνης ο Γιάννης Χουβαρδάς θα ξαναβρεθεί ως σκηνοθέτης στο ίδιο θέατρο που ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία πριν από 42 χρόνια ως ηθοποιός, και μάλιστα ανεβάζοντας για πρώτη φορά Πίντερ στον ίδιο χώρο που οι «Παλιοί καιροί» πρωτοανέβηκαν στην Ελλάδα. Στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης ανεβάζει το έργο «Παλιοί Καιροί» του Πίντερ με τους Μαρία Κεχαγιόγλου, Χρήστο Λούλη, Μαρία Σκουλά.

Στο Θέατρο Τέχνης της Φρυνίχου ο Δημήτρης Καρατζάς ανεβάζει τους «Βρικόλακες» του Ίψεν με τους Ρένη Πιττακή, Ακύλλα Καραζήση, Μιχάλη Σαράντη, Ιωάννα Κολλιοπούλου, Κώστα Μπερικόπουλο.

ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ

Μετά από την πορεία του στο Εθνικό το έργο «Στέλλα Κοιμήσου» του Γιάννη Οικονομίδη ανεβαίνει για 20 μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Στο ίδιο θέατρο ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανεβάζει τη θεατρική διασκευή του Σάιμον Στήβενς «Ποιος σκότωσε το σκύλο τα μεσάνυχτα» από το βραβευμένο μυθιστόρημα του Μαρκ Χάντον και πρωτοπαρουσιάστηκε στο Εθνικό Θέατρο του Λονδίνου το 2013.

ΟΛΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2018-2019

ΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΓΡΑΝΑΔΑ του Γιάννη Καλαβριανού

Ελίνα Γιουνανλή
«Ήμουν σίγουρος πως κάποια στιγμή θα σε συναντούσα. Και πως θα μας κοβόταν και των δυο η ανάσα». Μια σημαντική στιγμή στο χώρο της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, από τις επιτυχίες της περσινής χρονιάς, μεταφέρεται στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Με αφορμή την ιστορία μιας ξαφνικής απώλειας, η Γρανάδα μιλά για τη διαχείριση της ζωής. Για τις συμπτώσεις που μας δένουν για πάντα, τις τροχιές των άστρων, τα γεγονότα που κανονικά δεν θα έπρεπε να συμβούν και τους ανθρώπους που θέλουν να προχωρήσουν, επουλώνοντας τις πληγές τους. Για τη ζωή που ορίζεται δυστυχώς από το χρόνο και ευτυχώς από την αγάπη.
 
Κείμενο-Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Παίζουν οι ηθοποιοί:. Διαμαντής Αδαμαντίδης, Γιώργος Γλάστρας, Φιλαρέτη Κομνηνού, Αλεξία Μπεζίκη, Στέφη Πουλοπούλου, Έφη Σταμούλη. Σε video, στο ρόλο της Ιωάννας της Τρελής: Λυδία Φωτοπούλου. Τετάρτη 18:30, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30. ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 3.10.2018 έως 9.12.2018
ΧΟΗΦΟΡΟΙ του Αισχύλου από την Ομάδα Terre de Semis
Δομινίκη Μητροπούλου
 
ΧΟΗΦΟΡΕΣ < χοή + φέρω: αυτές που φέρουν τιμές στον νεκρό. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά τραγωδία του Αισχύλου στην τριλογία Ορέστεια. Ο τίτλος του έργου αφορά το Χορό και πάνω σ’ αυτή τη δυναμική του συνόλου στηρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης, αντιμετωπίζοντάς την ως ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτείας. Η συλλογικότητα και όλα αυτά για τα οποία είμαστε ικανοί όταν είμαστε μαζί. Η θέση του έργου στην τριλογία, στο μέσον: έπεται ενός σπουδαίου συμβάντος, της δολοφονίας του Αγαμέμνονα από την Κλυταιμνήστρα και προηγείται της καταδίωξης του Ορέστη από τις Ερινύες. Είναι ένα έργο με παρελθόν και μέλλον. Στοιχεία που συνάδουν με την ίδια τη φύση του ανθρώπου/πολίτη, που προηγείται και έπεται άλλων, αναρωτώμενος ποια είναι τελικά η δική του θέση στην Ιστορία. Προσδοκά την ανατροπή της τάξης της ανομίας και θρηνεί για τη γενιά που χάθηκε και χάνεται. «Κανείς θνητός δε θα περάσει αβλαβής τη ζωή του και εντελώς αζημίωτος. Ένας πόνος φεύγει, άλλος έρχεται». Ποιος χρησμός, ποια δύναμη είναι ικανή να οπλίσει το χέρι ενός παιδιού ενάντια στο γονιό του; Ο Ορέστης καταφθάνει ως σωτήρας του οίκου, αποφασισμένος να τιμωρήσει το φόνο του πατέρα του, με εντολή του Απόλλωνα. Θα υποφέρει όμως από το βάρος της μητρικής εξόντωσης. Θα επικαλεστεί το Θείο Δίκαιο. Τη στήριξή του ζητά εξαρχής και ο Χορός, με τον ερχομό του σωτήρα και την ελπίδα του για μια αλλαγή. Ποια είναι η ευθύνη του συνόλου σε μια πόλη που βουλιάζει στην αδικία; Θα καταφέρει ο Ορέστης να τη διαλύσει και να επανιδρύσει την τάξη ή μια τέτοια πράξη θα τον φέρει αντιμέτωπο με μεγαλύτερα δεινά;
 
Σκηνοθεσία: Ειρήνη Φαναριώτη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Άρης Λάσκος, Δήμητρα Μητροπούλου, Ειρήνη Φαναριώτη. Στο βίντεο εμφανίζεται η Αμαλία Μουτούση. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων : €15-10. Δώμα. Από 3.10.2018 – 2.12.2018
Η ΝΥΧΤΑ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ Του Χοσέ Τριάνα
Δομινίκη Μητροπούλου
Κλεισμένα στο υπόγειο του σπιτιού τους, τρία αδέλφια, στην προσπάθειά τους να υπερνικήσουν την πατρική εξουσία, σχεδιάζουν τη δολοφονία των γονιών τους. Επιδίδονται σε ένα ενστικτώδες παιχνίδι ενηλικίωσης δίχως τέλος. Ένα κουβανέζικο έργο, που τα γεγονότα του Μάη του ’68 ανέδειξαν σε κατεξοχήν έργο σύγκρουσης των γενεών.
 
Σκηνοθεσία: Μάνος Βαβαδάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Γρηγόρης Μπαλλάς, Μαρία Παρασύρη. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Κάτω Χώρος. Από 5.10.2018 έως 6.1.201
ΑΡΙΣΤΟΣ Παράσταση βασισμένη στο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Ο γύρος του θανάτου» από τη GOO Theatre Company
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, συνθέτουν το προφίλ του «Αρίστου». Ο φίλος από την Τούμπα, η παραδουλεύτρα μάνα του, ένας αχθοφόρος του λιμανιού, ο παρακρατικός δοσίλογος περιπτεράς, ένας χωροφύλακας δημοκρατικών φρονημάτων, ένας συντηρητικός αστός της παραλίας, το αφεντικό του σε ένα λαϊκό πανηγύρι, η τραβεστί Λολό και μία λαϊκή τραγουδίστρια - οι δύο έρωτες του, ερμηνευμένοι επί σκηνής από τρεις ηθοποιούς. Οι ερμηνευτές ζωντανεύουν μια ιστορία που μεταφέρει τους θεατές στις αλάνες της Θεσσαλονίκης, στις σκοτεινές πλευρές του λιμανιού, στα υπαίθρια πανηγύρια και στα μπουζουξίδικα της παλιάς Θεσσαλονίκης, σε ένα σκηνικό χρόνο που φτάνει μέχρι το 1960 όταν γίνεται είκοσι χρονών ο βασικός ήρωας, στον οποίο όλοι αναφέρονται. Πρόκειται για τον Αριστείδη Παγκρατίδη, τον φερόμενο ως «Δράκο του Σέϊχ Σου», τον οποίο ο τύπος του 1963 (Ελληνικός Βορράς) τον αποκαλούσε «νεαρό ανώμαλο». Το 1966 καταδικάστηκε τετράκις σε θάνατο από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης. Η εκτέλεσή του έγινε στο μέρος που ήταν συνδεδεμένο με το όνομά του, το Δάσος του Σέιχ Σου. Οι τελευταίες λέξεις που ψέλλισε ήταν: «Μανούλα μου, είμαι αθώος».
 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Παπαγεωργίου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έλενη Ουζουνίδου, Μιχάλης Οικονόμου, Γιώργος Χριστοδούλου. Μουσικός: Γιώργος Δούσος.Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €15, 12. Κεντρική Σκηνή. Από 8.10.2018 – 8.1.2019
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΤΗ ΓΟΥΝΑ του Λέοπολντ Φον Ζάχερ-Μαζόχ από την Εταιρεία Dum spiro spero
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Σ’ ένα αριστοκρατικό περιβάλλον χλιδής, αισθησιασμού και ηδυπάθειας, εκτυλίσσεται μια ασυνήθιστη ερωτική ιστορία. Πρωταγωνιστές, ο Σεβερίν Φον Κουζίμσκι –το alter ego του συγγραφέα Μαζόχ– και η Βάντα Φον Ντουνάγιεφ, η γυναίκα που ο Σεβερίν λάτρεψε με πάθος και που της εκχώρησε τα πάντα, την ψυχή του, την ελευθερία του, την ίδια του την ύπαρξη. Βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας του 19ου αιώνα το έργο του Μαζόχ, όπου οι απόψεις του για την ηδονή και τη σεξουαλικότητα συγκρούονται μετωπικά με τον πουριτανισμό και τη χριστιανική ηθική του. Το περί ου ο λόγος έργο, «Η Αφροδίτη με τη γούνα», ήταν ο λόγος που ο ψυχίατρος Κραφτ Έμπινγκ καθιέρωσε τον όρο «μαζοχισμός», αναφερόμενος σε συμπεριφορές όμοιες με αυτές που περιέγραφε ο συγγραφέας.
 
 
Σκηνοθεσία: Σπύρος Κυριαζόπουλος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νικολέτα Κοτσαηλίδου, Σπύρος Κυριαζόπουλος. Τσέλο: Αλέξανδρος Κασαρτζής. Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €13, 10. Κάτω Χώρος. Από 8.10.2018 έως 15.1.2019
ΟΙ ΔΟΥΛΕΣ του Ζαν Ζενέ
 
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Ο Τσέζαρις Γκραουζίνις σκηνοθετεί τις Δούλες του Ζενέ, επιλέγοντας για τους ρόλους τρεις άνδρες ηθοποιούς. Τρεις άνδρες παίζουν τρεις γυναίκες θανάσιμα δεμένες μεταξύ τους. Ο ναρκισσισμός, η ζήλεια και η απεγνωσμένη αναζήτηση του έρωτα τις συνδέουν ακατάλυτα.
Τρεις έμπειροι ηθοποιοί-δούλοι του κοινού παίζουν τις Δούλες σε μια προσπάθεια να ικανοποιήσουν την επιθυμία της μεσαίας τάξης για μελό: να το βλέπει, να το βιώνει, να το απολαμβάνει… Μια μεταφορά για την τέλεια υποδούλωση. Δούλες δέσμιες της ζήλειας και των φαντασιώσεών τους, ηθοποιοί φυλακισμένοι στους ρόλους τους και δέσμιοι της προσδοκίας του κοινού, άντρες φυλακισμένοι στα γυναικεία τους ρούχα και ψιμύθια. Οι θεατές γίνονται αυτόπτες μάρτυρες του θανάτου του θεάτρου. Το νόημα χάνεται. Η εξέγερση είναι αδύνατη.
 
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Ήμελλος, Κώστας Μπερικόπουλος, Αργύρης Ξάφης. Τετάρτη, 21:15, Πέμπτη 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 11.10.2018 έως 13.1.2019

ΜΟΛΛΥ ΣΟΥΗΝΗ του Μπράιαν Φρίελ από την Ομάδα ΠΥΡ
 
Κική Παπαδοπούλου
 
Η Μόλλυ, που είναι τυφλή από τους πρώτους μήνες της ζωής της, πείθεται από τον άντρα της να υποστεί μια χειρουργική επέμβαση με σκοπό να μπορέσει ξανά να δει. Τελικά, μετά την σχετική επιτυχία της επέμβασης, βρίσκεται «εξόριστη» σε έναν κόσμο όπου αδυνατεί να υπάρξει, αφού όλη η προηγούμενη ζωή της, απ’ όταν θυμάται τον εαυτό της, έχει φτιαχτεί πάνω στην τυφλότητα. Η παράσταση της ομάδας ΠΥΡ αφηγείται την απλή ανθρώπινη ιστορία της Μόλλυ Σουήνη, μια αλληγορία για τον ιλιγγιώδη κίνδυνο της ουτοπικής προσδοκίας, για να μιλήσει για τον συγκινητικό αγώνα του ανθρώπου, του κάθε ένα από μας, να διατηρήσει κάτω από αντίξοες συνθήκες την ταυτότητά του.
 
Σκηνοθεσία: Ιώ Βουλγαράκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Δέσποινα Κούρτη (Μόλλυ), Αργύρης Ξάφης (Φρανκ), Δημήτρης Γεωργιάδης (Ράις). Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων:€13, 10. Δώμα. Από 15.10.2018 έως 15.1.2019 (από 4.12.2018, κάθε Τρίτη 18:30)
 
ΧΩΡΟΣ
ΒΙΝΥΛΙΟ της Άννας Μιχελή
 
 
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Βινύλιο. Μια ερωτική ιστορία. Σε εκείνον αρέσει να συλλέγει παλιά βινύλια και σε εκείνη να διαβάζει μεταχειρισμένα βιβλία. Εκείνος κι εκείνη έμαθαν την αγάπη διαφορετικά. Ένα πρωί θα συναντηθούν σε ένα παλαιοπωλείο κι έτσι θα αρχίσει η ερωτική τους ιστορία. Μια σχέση χωρίς πρίγκιπες και πριγκίπισσες, χωρίς λευκά άλογα ή ρομαντικές αυτοκτονίες, μια σχέση με ενθουσιασμούς, συγκρούσεις και συναισθηματικές αναπηρίες. Αρκεί όμως ο έρωτας για να κάνεις την υπέρβαση; Μπορεί ο άλλος να σε αλλάξει; Μια ιστορία για δύο νέους του σήμερα, που νοσταλγούν ένα χθες που δεν γνώρισαν και ονειρεύονται ένα μαζί που δεν έμαθαν ακόμα.
 
Σκηνοθεσία: Άννα Μιχελή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Παπανδρέου, Κατερίνα Σπύρου, Πέλλα Μακροδημήτρη. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €15-10. Δώμα. Από 8.12.2018 έως 3.2.2019
ΣΩΤΗΡΙΑ ΜΕ ΛΕΝΕ της Σοφίας Αδαμίδου Σε συνεργασία με το ΚΘΒΕ
Τάσος Θώμογλου
Λίγες ώρες πριν από τη σοβαρή επέμβαση που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη φωνή της, η μεγάλη λαϊκή ερμηνεύτρια δεν σταματά να μιλά για την πολυτάραχη ζωή της: τα πρώτα χρόνια στη Χαλκίδα, η αναχώρηση για την Αθήνα μια μέρα μετά το ξέσπασμα του ελληνοϊταλικού πολέμου, η συνεργασία με τον Τσιτσάνη... Η σκληρότητα μπερδεύεται με την ευαισθησία, το παρόν με το παρελθόν, η αγάπη με το μίσος, αποκαλύπτοντας μια εκρηκτική προσωπικότητα που δεν χάνει, ούτε μια στιγμή, το χιούμορ και το πάθος της για τη ζωή.
 
Σκηνοθεσία: Χριστίνα Χατζηβασιλείου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Έφη Σταμούλη, Έλλη Χατζεϊπίδου. Τετάρτη 18:30, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 14.12.2018 έως 20.1.2019
ΤΑ ΜΑΤΙΑ του Πάμπλο Μεσίες
 
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Ένα «μελόδραμα γέλιου» που ακροβατεί ανάμεσα στο αστικό δράμα, το μελό και τη φάρσα. Οι ήρωές του είναι διαταραγμένοι και ακραίοι, αλλά εντέλει απολύτως οικείοι στον θεατή, αφού φέρουν τους δικούς του προβληματισμούς, τα απωθημένα, τα κόμπλεξ, τις πληγές και τις ήττες του. Η Ναταλία και η Νέλα. Μητέρα και κόρη. Και οι δυο είναι Αργεντίνες, στο μικρό ισπανικό χωριό που ζουν όμως τώρα, είναι απλώς ξένες. Έφτασαν εδώ γιατί η Ναταλία ερωτεύτηκε τρελά έναν Ιταλό και τον ακολούθησε στην Ισπανία, όταν έφτασε όμως, εκείνος την εγκατέλειψε κι εκείνη το έριξε στο ποτό. Η Νέλα είναι ερωτευμένη με τον Πάμπλο, έναν 25χρονο εκ γενετής τυφλό. Όταν εμφανίζεται μια οφθαλμίατρος που του υπόσχεται πως θα τον θεραπεύσει (παρόλο που όλοι οι γιατροί ως τότε του το έχουν αποκλείσει), η Νέλα φοβάται ότι αν βρει το φως του θα την εγκαταλείψει.
 
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Άννα Καλαϊτζίδου, Μαρία Μοσχούρη, Ελένη Ουζουνίδου, Αλέξανδρος Χρυσανθόπουλος. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 17.1.2019 έως 21.4.2019
Ο ΑΓΝΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ του Ντέιβιντ Πλαντ
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Πολύ πέρα από τη στεναχώρια που δεν είσαι τώρα εδώ, μαζί μου –τόσο πολύ πέρα από τη στεναχώρια αυτή, που αδυνατώ πια να φανταστώ τη ζωή που ζήσαμε μαζί- η απουσία σου έχει γίνει για μένα εμμονή. Τι είναι αυτή η εμμονή με την απουσία, ώστε ν’ αδυνατώ να φανταστώ μια παρουσία; Σε μια εποχή καταιγιστική, κατά την οποία ο άνθρωπος «δημιουργεί δεσμούς εξαρχής χαλαρούς, ώστε να μπορούν να λύνονται εύκολα, γρήγορα και δίχως πόνο» , πέντε μόλις χρόνια μετά το θάνατο του συντρόφου του, ο David Plante καταγράφει μια πολυετή ιστορία αφοσίωσης που διαπερνά όλο το φάσμα της συναισθηματικής διακύμανσης: από την έξαψη της πρώτης φοράς στην απόγνωση. Από το απόλυτο σμίξιμο στην απόλυτη μοναξιά. «Εσύ, εσύ, εσύ» γράφει συνεχώς και συνθέτει ταυτόχρονα τη βιογραφία του συντρόφου του, αλλά και μια αφήγηση της ιστορίας της Ελλάδας από το 1936 (έτος γέννησης του Στάνγκου) έως το 2004, πάντα σε δεύτερο ενικό πρόσωπο. Μια απόλυτη ερωτική αφιέρωση, ένας «εξοντωτικός, τολμηρός, προσωπικός θρήνος», όπως γράφει σχετικά ο Philip Roth. Μια παράσταση-αφήγηση όπου, σε αντίθεση με την πραγματική ιστορία, τέσσερις ηθοποιοί, δύο γυναίκες και δύο άνδρες, σχηματίζοντας 4 ζευγάρια (δύο ετερόφυλα και δύο ομόφυλα) εναλλάσσονται διαρκώς επί σκηνής και μιλούν για την αληθινή, ουσιαστική αγάπη, ανεξαρτήτως φύλων, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως καταγωγής. Στην πλήρη έκφραση και ουσία της. Και τελικά, την ανάγκη έκφρασής της στην άγρια και μοναχική εποχή μας. Πώς η μνήμη γίνεται παρόν; Πώς τα θραύσματα γίνονται ενότητα; Πώς ο έρωτας γίνεται πόνος; Ο πόνος αγάπη; Η αγάπη απώλεια; Πώς η απουσία γίνεται παρουσία; Πώς βιώνεται ένα πένθος; Πώς γιατρεύεται το τραύμα; Πώς επιβιώνεις; Πώς παίρνεις ανάσα; Ξανά;
 
Σκηνοθεσία: Άρης Λάσκος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μάνος Βαβαδάκης, Κατερίνα Πατσιάνη, Θάνος Τσακαλίδης, Ειρήνη Φαναριώτη. Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €13, 10. Δώμα. Από 21.1.2019 έως 23.4.2019
ΤΑ ΔΑΣΗ ΣΤΑ ΓΟΝΑΤΑ του Άκη Δήμου από τη bijoux de kant
 
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Η bijoux de kant σε μια διαρκή αναμέτρηση με το ερώτημα «τι είναι νεοελληνικό έργο σήμερα» συναντά για δεύτερη φορά τον Άκη Δήμου, μετά το Όσα η Καρδιά μου στην Καταιγίδα στο Θέατρο Τέχνης το 2016, με το νέο έργο Τα Δάση στα Γόνατα.
Με αφετηρία ένα επεισόδιο από το μυθιστόρημα «Ο Παλαιός των Ημερών» του Παύλου Μάτεσι, ο Άκης Δήμου ιστορεί τη ζωή στην ορεινή Αρκαδία των τελευταίων χρόνων του 19ου αιώνα. Οι τέσσερις ήρωες του έργου, ένας περιφερόμενος θαυματοποιός, ένας χωρικός, η γυναίκα του και ένας πλανόδιος θεατρίνος, διατρέχουν ένα παράφορο τοπίο τριγμών που ακροβατεί ανάμεσα στο Χριστιανισμό και την αρχαιολατρεία, αφηγούμενοι, ο καθένας με τον τρόπο του, τους αναβαθμούς και τα στάσιμα της θρησκείας των δαιμονικών θαυμάτων και των «απαγορευμένων» ερώτων. Μυστικισμός, παγανισμός και παραδοξότητα, τα Δάση στα Γόνατα αποτελούν όπως και ο «Παλαιός των Ημερών» μια λιτανεία αλλά και ένα δοξαστικό. Μία τελετουργία ιερής και ερωτικής θεοφαγίας σε ένα τοπίο αρχέγονης μέθεξης.
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αλέκος Συσσοβίτης, Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργος Κοψιδάς, Πάρις Αγγελίδης. Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €13, 10. Κάτω Χώρος. Από 21.1.2019 έως 23.4.2019
 
ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ του Βασίλη Ζιώγα από την Ομάδα a dream & the gun
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Δύο υπάρξεις, δύο αντίρροπες δυνάμεις που βασίζονται στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ, στο ΣΥΝ και στο ΠΛΗΝ, στο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και το ΜΗ-ΑΝΘΡΩΠΟΣ, στο ΧΡΩΜΑ και στο ΜΗ-ΧΡΩΜΑ. Οι χρωματιστές γυναίκες είναι μια σκηνική ελεγεία για τη χαμένη ελευθερία και την απελπισία της ανθρώπινης ύπαρξης. Η Έλλη και η Άννα είναι δύο αδελφές εγκλωβισμένες στο πατρικό τους σπίτι, αλλά και σε κάτι μεγαλύτερο. Σε αυτό που αποκαλούν παρελθόν: - Ριζώνουν και στοιχειώνουν… Στη γωνία τους… Πιάνουν μια γωνιά και σκιάζονται, σκιάζονται… Όλο και πιο πολύ, ώσπου να γίνουν ένα με το σπίτι. Ο φόβος, είναι το εργαλείο, είναι η «άγκυρα» που κρατά δεμένο το ταξίδι προς το άγνωστο, το διαφορετικό, όπου η διαδρομή γίνεται μόνο στο σκοτεινό πεδίο της φαντασίωσης, ανάμεσα σε ένα λαβύρινθο συμβόλων και αλληγοριών.
 
 
Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μυρτώ Γκόνη, Βιργινία Ταμπαροπούλου. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €15-10. Κάτω Χώρος. Από 23.1.2019 έως 21.4.2019

Κ Ο Υ Μ Κ Ο Υ Α Τ των Γιάννη Καλαβριανού και Μαρίας Κοσκινά από την Εταιρεία Θεάτρου SFORARIS

Δομινίκη Μητροπούλου
 
«Πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις, για να μην ξαναπιείς λικέρ στη ζωή σου;». Εν μέσω της δικτατορίας, ένα ζευγάρι, μην αντέχοντας να περάσει ακόμη ένα Πάσχα με τους συγγενείς του, λέει ένα ψέμα… και καταλήγει να περάσει τη χειρότερη μέρα της ζωής του. 2 ηθοποιοί υποδύονται 6 διαφορετικούς χαρακτήρες, πραγματοποιώντας επί σκηνής αστραπιαίες ολικές μεταμορφώσεις σε μια φάρσα απολύτως χορογραφημένου ρυθμού και ιδιάζουσας κατασκευής, που συμμετέχουν ισότιμα με το κείμενο στη δημιουργία του κωμικού αποτελέσματος.
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Καλαβριανός. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Γλάστρας, Μαρία Κοσκινά. Τετάρτη 18:30, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30, Κυριακή 21:30. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 25.1.2019 έως 21.4.2019
ΜΥΓΟΦΑΕΣ του Ζουάν Γιάγκο (Αρχική ιδέα: Θίασος La Calórica) από την Ομάδα AbOvo
 
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Τέσσερις φίλοι γύρω στα 35, προσπαθούν να οργανωθούν και να αντιδράσουν στην επικείμενη απόλυσή τους από την εταιρεία στην οποία εργάζονται... Η πρώτη σκέψη, φυσικά, είναι να αγωνιστούν για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας τους. Πώς όμως; Κι έπειτα, αξίζει στ’ αλήθεια να αγωνιστούν για αυτή τη δουλειά που έχουν; Δεν θα ήταν καλύτερα να την αφήσουν και να πραγματοποιήσουν εκείνο το όνειρο που είχαν πριν από μερικά χρόνια; Να φτιάξουν, δηλαδή, παιδικές τροφές από προνύμφες μύγας, θρεπτικές, υγιεινές, με φτηνή πρώτη ύλη και πραγματικά ανατρεπτική απήχηση στην αγορά. Έτσι γεννιέται η παιδική κρέμα «Μυγοφαές»! Στο μεταξύ, 4 μπίρες παγώνουν στον καταψύκτη…
 
Σκηνοθεσία: Ομάδα AbOvo. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Αγγελόπουλος, Βάσω Καβαλιεράτου, Γιάννης Σαρακατσάνης, Σωσώ Χατζημανώλη. Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €15, 12. Κεντρική Σκηνή. Από 28.1.2019 έως 23.4.2019
ΜΥΡΤΟΣ Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Παύλου Μάτεσι από την Ομάδα 4Frontal
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Το 1939, σε μια ελληνική κωμόπολη, ο Μύρτος, οκτώ χρονών, κοιμάται εκ γενετής. Απέναντί του, η ευυπόληπτη οικογένεια Γαβριήλ. Μια οικογένεια με μια κόρη φυλακισμένη λόγω αναπηρίας, μια μάνα που θεωρεί την ασχήμια αμάρτημα, έναν πατέρα επιρρεπή στη μοιχεία, μια υπηρέτρια που της σκοτώνουν το νόθο παιδί της, έναν ευνούχο, θρησκόληπτο υποτακτικό που παλεύει να καλύψει τις «βρωμιές» τους, πριν γίνουν εφιάλτης.
Ο Μύρτος ξυπνά σ’ ένα λογοτεχνικό σύμπαν που επαναπροσδιορίζει την έννοια της ενοχής, της κακίας και της αμαρτίας.
 
Σκηνοθεσία: Θανάσης Ζερίτης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Σταύρος Γιαννουλάδης, Κλήμης Εμπέογλου, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Χάρης Κρεμμύδας, Νεφέλη Μαϊστράλη. Τετάρτη 21:15, Πέμπτη 21:15, Παρασκευή 21:15, Σάββατο 21:15, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €15-10. Δώμα. Από 8.2.2019 - 21.4.2019
 
Η ΤΡΑΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΜΛΕΤ, ΕΝΟΣ ΠΡΙΓΚΗΠΑ ΤΗΣ ΔΑΝΙΑΣ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ από την Ομάδα GRASSHOPPER
 
Υπάρχει, ας πούμε, μέσα μας ένας εαυτός που συλλογίζεται, αφηγείται και καθοδηγεί, ψάχνοντας να βρει (ή να επινοήσει) ένα νόημα, και ένας εαυτός που δρα και βιώνει. Επάνω σ’ αυτή τη σύγκρουση θα χτιστεί η διασκευή και η παράσταση, με βασικό εργαλείο το παιχνίδι που παίζεται ανάμεσα στον σκηνοθέτη και τον ηθοποιό. Σκηνοθέτης είναι το φάντασμα του Πατέρα που προσπαθεί να συντονίσει τον Άμλετ στην ιστορία της εκδίκησης, σκηνοθέτες ο Πολώνιος και ο Κλαύδιος που στήνουν τις παγίδες τους, σκηνοθέτης κι ο ίδιος ο Άμλετ που στήνει την ιστορία της τρέλας του. Και πάνω απ’ όλους, σκηνοθέτης είναι ο ίδιος ο συγγραφέας που στήνει τον πελώριο δαίδαλο –το ίδιο το έργο.
 
Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Έκτορας Λυγίζος, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Γιάννης Νιάρρος, Αινείας Τσαμάτης. Τετάρτη 18:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00, Κυριακή 21:00. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 3.5.2019 έως 2.6.2019
ΓΕΛΩΝΤΑΣ ΑΓΡΙΑ του Κρίστοφερ Ντουράνγκ
 
Σ’ έναν χώρο ακαθόριστο, δύο άνθρωποι καθορισμένοι, αναπνέουν. Το θέμα της συζήτησης, η πραγματικότητα, η ζωή τους τώρα. Ποια είναι αυτά που λέγονται και ποια είναι αυτά που κρύβονται; Ψαχουλεύουν το παρόν, «γελώντας άγρια εν τω μέσω αδυσώπητης θλίψης, εις τον αιώνα των αιώνων, αμήν». «Πάντα να αναπνέεις. Αυτή είναι η βάση της ζωής. Η αναπνοή. Αν δεν αναπνέεις, πεθαίνεις. Εισπνοή-Εκπνοή. Σας αγαπώ, ματς μουτς». Βρισκόμαστε σ’ ένα πάρτι μασκέ, σε κάποιο σπίτι. Είμαστε όλοι καλεσμένοι σ’ αυτό το πάρτι. Οι δύο ηθοποιοί και οι προσωπικότητές τους συνομιλούν, απευθύνονται, λέγοντας αλήθεια, μεταδίδουν την προσωπική τους ιστορία. Οι σιωπές, οι παύσεις και οι παραφωνίες, όπου χρειάζονται, είναι πάντα ωφέλιμες, μέρος της ιστορίας. Προς την απλότητα, το παιχνίδι, την ελευθερία, τη ζωή. Ένα κείμενο διασκεδαστικό μ’ έναν ευφυή τρόπο, αφού δεν ξέρεις με τι να γελάσεις και με τι να κλάψεις τελικά από όλα αυτά που ακούς.
 
Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Νάνσυ Μπούκλη, Πάνος Παπαδόπουλος. Δευτέρα 21:15, Τρίτη 21:15. Τιμές εισιτηρίων: €13, 10. Κάτω Χώρος. Από 6.5.2019 έως 4.6.2019
ΤΟ ΞΥΠΝΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΟΙΞΗΣ του Φρανκ Βέντεκιντ
Δομινίκη Μητροπούλου
«Είναι εξευτελιστικό να είσαι άνθρωπος και να μην έχεις δοκιμάσει το πιο ανθρώπινο πράγμα». Ο Βέντεκιντ στο Ξύπνημα της άνοιξης συνθέτει ένα ρέκβιεμ για το στραγγαλισμό της αθωότητας και των πρώτων παρορμήσεων και καταγγέλλει μια συντηρητική κοινωνία εστιασμένη στην αποτελεσματικότητα που καταστέλλει το ένστικτο και την επαφή με το σώμα.
Μέσα από σύντομες, αποσπασματικές εικόνες, παρακολουθούμε μια γενιά εφήβων να έρχεται αντιμέτωπη με τη διερεύνηση της σεξουαλικότητας, τη φιλία, το ρομαντισμό, τη βία, την αυτοκτονία, τον έρωτα και να ωθείται εντέλει στον αφανισμό μέσα από την πάλη της να αναπνεύσει σε μια ασφυκτική κοινωνία που προτείνει τη στέρηση της ανθρώπινης ιδιότητας.
Η παράσταση επιχειρεί να παρακολουθήσει μέσα από το μικροσκόπιο όλη τη διακύμανση του ανθρώπινου συμπτώματος που πεθαίνει πριν καν γεννηθεί, διατηρώντας το ωμό και ανηλεές ύφος της γραφής του Βέντεκιντ.
 
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς. Παίζουν οι ηθοποιοί: Βαγγέλης Αμπατζής, Ασημίνα Αναστασοπούλου, Γιώργος Δικαίος, Γιάννης Κλίνης, Αναστάσης Λαουλάκος, Μάνος Πετράκης, Νάνσυ Σιδέρη, Μαρία Σκουλά. Δευτέρα 21:00, Τρίτη 21:00, Τετάρτη 21:00, Σάββατο 21:00, Κυριακή 18:00. Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Κεντρική Σκηνή. Από 8.5.2019 - 5.6.2019. Η παράσταση είναι κατάλληλη για θεατές άνω των 15 ετών.
 
 
ΕΦΗΒΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ
 
ΕΛΕΝΗ του Ευριπίδη
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Μετά την «Τριλογία της Ουτοπίας» (Όρνιθες, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας, Φάουστ), η σκηνοθέτρια και θεατροπαιδαγωγός Τζωρτζίνα Κακουδάκη σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου, παρουσιάζει το 3o μέρος της «Τριλογίας της Πραγματικότητας»: το έργο του Ευριπίδη Ελένη / η αλήθεια μέσα στις πλάνες (1ο μέρος: Αντιγόνη / το δικαίωμα να έχω γνώμη του Σοφοκλή, 2ο μέρος: Νεφέλες / η εκπαίδευση που έχω, η εκπαίδευση που θέλω του Αριστοφάνη). Η παράσταση εμπνέεται από το έργο Ελένη και την καινοτομία του Ευριπίδη να φτιάξει ένα υβρίδιο μεταξύ τραγωδίας και κωμωδίας, υποθέτοντας ότι η Ελένη δεν πήγε ποτέ στην Τροία και κατέληξε στην Αίγυπτο. Βασισμένοι λοιπόν σε αυτό το υποθετικό «Αν», τοποθετούμε την Ελένη και τον Μενέλαο σε ρόλους παικτών ενός παιχνιδιού διαφυγής. Μέσα από τη λύση των γρίφων του, οι παίκτες θα ταυτιστούν με τους ήρωες του Ευριπίδη, και θα έρθουν αντιμέτωποι και αυτοί με τα «μεγάλα» ηθικά διλήμματα της αρχαίας τραγωδίας και ερωτήματα που αφορούν τα χαρακτηριστικά και τα προνόμια των ηρώων τους, αλλά και της συνθήκης που βρίσκονται. Η Ελένη του Ευριπίδη αποτελεί μια καίρια επιλογή, μιας και αποτελεί τμήμα της διδακτέας ύλης της Γ' Γυμνασίου, και μπορεί να συμπληρώσει τις γνώσεις και τους προβληματισμούς των μαθητών γύρω από τον βασικό πυρήνα της θεματικής του έργου.
 
Σκηνοθεσία: Τζωρτζίνα Κακουδάκη. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αγγελικη Γρηγοροπούλου, Αλέξανδρος Σιάτρας, Νατάσα Σφενδυλάκη, Βασίλης Ψυλλάς. Η παράσταση παίζεται τις καθημερινές σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε αυλές σχολείων και άλλων κοινωφελών οργανισμών, σε ανοιχτούς χώρους και στο Θέατρο του Νέου Κόσμου και συνοδεύεται από θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα για τους θεατές. Τιμές εισιτηρίων: €10. Κεντρική Σκηνή
ΘΕΑΤΡΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
 
ΠΙΝΟΚΙΟ Παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Κάρλο Κολόντι
 
Για 17η χρονιά συνεχίζεται η δράση «Θέατρο Αλληλεγγύης για παιδιά», με την κινητή μονάδα θεάτρου, που δίνει δωρεάν παραστάσεις σε νοσοκομεία, ιδρύματα, προσφυγικούς καταυλισμούς, ειδικά σχολεία και όπου μπορεί να βρίσκονται ευαίσθητες ομάδες παιδιών.
Έχοντας δώσει πάνω από 2000 δωρεάν παραστάσεις σ’ αυτούς τους χώρους όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε δικαιολογημένα περήφανοι και συνεχίζουμε παρ’ όλες τις δυσκολίες. Αυτό το πρόγραμμα είναι το μοναδικό στην Ελλάδα που γίνεται από επαγγελματικό θέατρο ανελλιπώς όλα αυτά τα χρόνια σε σταθερή και καθημερινή βάση. Η ιδέα μας είναι να προσφέρουμε τη χαρά του θεάτρου σε παιδιά που βρίσκονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα ή βιώνουν ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, έχουν δηλαδή πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ψυχαγωγία. Έχουμε επιλέξει για φέτος τον Πινόκιο, το παραμύθι του Κάλο Κολόντι, για τις αξίες που πρεσβεύει, την ειλικρίνεια, την αγάπη, την ανιδιοτέλεια, το θάρρος, την όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Αλλά κυρίως επειδή είναι μια ιστορία γνωστή σε κάθε παιδί, απ’ όποια χώρα, απ’ όποιον τόπο κι αν έρχεται. Έτσι η παράσταση μπορεί να επικοινωνήσει με κάθε μικρό θεατή, ξεπερνώντας το εμπόδιο της γλώσσας, αφού στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό και τη δύναμη της δράσης, της εικόνας, της μουσικής.
 
 
Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιώργος Μακρής, Παύλος Παυλίδης, Ηλέκτρα Σαρρή. Κυριακή 4, 11, 18 & 25 Νοεμβρίου, 12:00. Τιμές εισιτηρίων: €5 (προαιρετικά). Φουαγιέ
ΘΕΑΤΡΟ ΤΖΕΝΗ ΚΑΡΕΖΗ
 
ΣΤΕΛΛΑ ΚΟΙΜΗΣΟΥ του Γιάννη Οικονομίδη
Γιώργος Καλφαμανώλης
 
στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
 
για 20 παραστάσεις
Σε μια οικογένεια όπου ο νόμος του πατέρα-αφέντη εφαρμόζεται με «μαφιόζικες» μεθόδους, η Στέλλα αρνείται να παντρευτεί αυτόν που της επιβάλλεται από το περιβάλλον της και επιμένει για το αυτονόητο δικαίωμα της προσωπικής επιλογής. Ο έρωτας όμως, ή οποιαδήποτε άλλη έκφραση ατομικής ελευθερίας, ακυρώνεται μπροστά στο συμφέρον, που υποχρεώνει σε υποταγή στις ειλημμένες αποφάσεις. Αξιοπρέπεια, ηθική τάξη και συναισθήματα θεωρούνται πολυτέλεια. Με αφορμή έναν απαγορευμένο έρωτα, το έργο καταγράφει τη σημερινή πραγματικότητα και ανατέμνει έναν κόσμο εδραιωμένο στο ψέμα, το χρήμα, τη χυδαιότητα και το έγκλημα. Το όνειρο της κοινωνικής ανόδου και της υλικής ευμάρειας εξουδετερώνει κάθε αξία και διαβρώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις. Το «Στέλλα κοιμήσου» γράφτηκε με τη δημιουργική συμμετοχή των ηθοποιών της παράστασης κατά τη διάρκεια των προβών. Κάθε παράσταση είναι ξεχωριστή, καθώς ο διάλογος διαμορφώνεται σε μεγάλο βαθμό ζωντανά στη σκηνή, με βάση ένα συγκεκριμένο σενάριο.
 
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντώνης Ιορδάνου (Θείος Τάκης), Ιωάννα Κολλιοπούλου (Στέλλα Γερακάρη), Μάγια Κώνστα (Θεία Βάσω), Γιάννης Μυλωνάς (Μάριος Αγγελής), Καλλιρρόη Μυριαγκού (Ελένη Γερακάρη), Γιάννης Νιάρρος (Γιώργος Γερακάρης), Στάθης Σταμουλακάτος (Αντώνης Γερακάρης), Έλλη Τρίγγου (Ανθή Γερακάρη). Δευτέρα - Παρασκευή στις 21:00 (Από 15 Οκτωβρίου: Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00). Τιμές εισιτηρίων: €18-12. Από 1η Οκτωβρίου 2018. Η παράσταση είναι κατάλληλη για ανηλίκους άνω των 15 ετών.
 
ΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΣΕ ΤΟ ΣΚΥΛΟ ΤΑ ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ του Σάιμον Στήβενς
Δομινίκη Μητροπούλου
 
Είμαι ο Κρίστοφερ Τζον Φράνσις Μπουν. Ξέρω όλες τις χώρες του κόσμου με τις πρωτεύουσές τους. Και όλους τους πρώτους αριθμούς μέχρι το 7507. Είναι 7 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα. Ο 15χρονος Κρίστοφερ στέκεται δίπλα στον σκοτωμένο σκύλο της γειτόνισσάς του, της κ. Σίαρς, που τον έχουν καρφώσει με ένα δικράνι. Η κ. Σίαρς θα καλέσει την αστυνομία, και ο Κρίστοφερ για πρώτη φορά στη ζωή του θα οδηγηθεί στο αστυνομικό τμήμα, όπου θα του γίνει σύσταση. Παρά την απαγόρευση του πατέρα του, ο Κρίστοφερ αποφασίζει να λύσει το μυστήριο του σκοτωμένου σκύλου, γιατί πιστεύει πως ο δολοφόνος πρέπει να βρεθεί και να τιμωρηθεί. Με την ενθάρρυνση της δασκάλας του, θα καταγράψει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρώσει σ’ ένα βιβλίο, που θα γίνει και θεατρικό έργο για τη σχολική γιορτή... Ο Κρίστοφερ έχει φοβερό μυαλό και εξαιρετικές ικανότητες στα μαθηματικά, σκοντάφτει όμως στα απλά πράγματα της καθημερινής ζωής. Δεν έχει τολμήσει ποτέ να απομακρυνθεί μόνος του από το σπίτι του, δεν ανέχεται να τον αγγίζει κανείς και δεν εμπιστεύεται τους ξένους. Η αστυνομική του έρευνα, που θα τον βγάλει για πρώτη φορά έξω από το σπίτι του, θα φέρει τη ζωή του τα πάνω κάτω. Ο Κρίστοφερ θα βρει τη χαμένη μητέρα του, θα καταλάβει πως η αγάπη των δικών του είναι μπερδεμένη με μυστικά και ψέματα και θα συνειδητοποιήσει τις δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να προχωρήσει στη ζωή...
 
Σκηνοθεσία Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Παίζουν οι ηθοποιοί: Γιάννης Νιάρρος, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μαρία Κατσανδρή, Θύμιος Κούκιος, Γιώργος Γιαννακάκος, Βάσια Χρήστου, Σπύρος Κυριαζόπουλος. Τετάρτη 21:00, Πέμπτη 21:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:30* & 21:00, Κυριακή 19:00. Τιμές εισιτηρίων: €20-12. Από 3 Νοεμβρίου 2018