Θεατρο - Οπερα

Δημήτρης Παπαϊωάννου: Ένα ερωτικό γράμμα στην Πίνα Μπάους

Πάρτε μια γεύση από το τρέιλερ του «Since she», που μόλις κυκλοφόρησε

Δήμητρα Γκρους
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έχουν περάσει 45 χρόνια από τότε που οποιοσδήποτε άλλος εκτός από την Πίνα Μπάους έφτιαξε ένα ολοκληρωμένο έργο για το θρυλικό Tanztheater Wuppertal. Aυτή την τεράστια προσωπικότητα και θρυλική χορογράφο, που με τη λεπτότητα, τη δύναμη και τη μαγική φαντασμαγορία των έργων της, την τόσο προσηλωμένη στον άνθρωπο, μας πρόσφερε ένα νέο είδος χορού και περφόρμανς που εμπνέεται από τη μίξη κίνησης και υποκριτικής: το χορο-θέατρο. Αν είχες την τύχη να δεις έστω μια παράστασή της δεν μπορείς να μη νιώθεις σεβασμό και δέος, γιατί τα έργα της έχουν αυτή την επίδραση πάνω σου, όχι μόνο να συγκινούν αλλά και να σε διαπερνάνε με έναν τρόπο που μόνο η μεγάλη Τέχνη μπορεί να το κάνει. Κι όταν 9 χρόνια πριν «έφυγε», μαζί με την απώλεια, άφησε παρακαταθήκη τα έργα της τα οποία συνέχισαν να εκτελούνται από την εξίσου θρυλική ομάδα χορευτών της.

Τώρα, για πρώτη φορά θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το πρώτο έργο που εντάσσεται στο ρεπερτόριο της Πίνα, από έναν έλληνα δημιουργό, τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Πόσο τιμητικό! Ο ίδιος είχε ανακοινώσει πριν από ένα χρόνο περίπου την πρόσκληση που του απηύθυνε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Χοροθεάτρου του Βούπερταλ Adolphe Binder, με αυτά τα λόγια:
«Η ζωή με έχει οδηγήσει μέχρι εδώ και με τιμά να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες οι οποίοι όταν ήμουν 20 χρονών με έκαναν να δακρύζω. Καλλιτέχνες που ακολουθώ όλη μου τη ζωή. Η πρώτη γεύση που είχα από αριστούργημα, ήταν έργο της Πίνα Μπάους. Η ζωή μου έκτοτε άλλαξε για πάντα. Είμαι ευγνώμων για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και θα δώσω τα πάντα για να ανταποκριθώ σ’ αυτήν την πρόκληση».

Κάτι που αποτυπώνονται και στον τίτλο της παράστασής του «New Piece I - Since She». Ακόμα πιο περιγραφικά, το έργο αυτό είναι για τον Δ. Παπαϊωάννου: «Ένα ερωτικό γράμμα προς την Pina. Ένα ευχαριστήριο σημείωμα για το πέρασμά της από την ύπαρξη, για το ανεξίτηλο σημάδι που άφησε στην ανθρώπινη ιστορία. Γεμάτο Αγάπη».

Χωρίς αμφιβολία, αφιερωμένο εξαιρετικά. Βλέποντας το βίντεο, είναι σαν να βλέπεις αποσπάσματα από παράστασή της. Όλα είναι εκεί. Created By Dimitris Papaioannou. Φυσικά δεν είναι τυχαίο που τον διάλεξαν. Κι αυτός ξεχωριστός, με τρομερή δεξιοτεχνία, ποιητικότητα και εικονογραφική δύναμη, με υλικό το ανθρώπινο σώμα, με τα παιχνίδια από το φως και το σκοτάδι, με εμπλοκή της μουσικής, με τις κινήσεις που γίνονται καρέ καρέ και τα σώματα που μπερδεύονται το ένα στο άλλο ή διαδέχονται το ένα το άλλο, με τη φυσικότητα και το παράδοξο, ταίριαξε απόλυτα στη θρυλική ομάδα χορού Tanztheater Wuppertal, και όλοι μαζί έφτιαξαν ένα ολοκαίνουργιο έργο με την υπογραφή της Πίνα Μπάους. Το «Since She» έκανε αίσθηση στην παγκόσμια πρεμιέρα του το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στο Wuppertal συνεχίζοντας την πολύτιμη κληρονομιά της, και τώρα θα ταξιδέψει στο Άμστερνταμ, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης, στο Λονδίνο και το Παρίσι.