Θεατρο - Οπερα

Χορευτική έκρηξη από την Αφρική

Η παράσταση «kalakuta Republik» του μπουρκινέζου χορογράφου Σερζ Αιμέ Κουλιμπαλύ στη Στέγη είναι ένας ανεμοστρόβιλος κίνησης, ποίησης, πολιτικού προβληματισμού και λατρείας για τη ζωή και την ελευθερία

114868-649339.jpg
Μαρία Αλεξίου
ΤΕΥΧΟΣ 632
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
377978-780074.jpg

«Ο Σερζ Αιμέ ανήκει σε μια γενιά συναρπαστικών καλλιτεχνών που επιχειρούν να χτίσουν καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στην Ευρώπη και την Αφρική. Πώς βρίσκει κανείς τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στις αναφορές σε μια κοινή ιστορία (με όλες της τις φρίκες), στην ενσωμάτωση πολιτιστικών και πρωτότυπων παραδόσεων και στη θεμελίωση ενός σύγχρονου προβληματισμού; Ο Σερζ Αιμέ καταφέρνει να τη διατηρήσει, κι αυτό δεν μπορεί παρά να προξενεί θαυμασμό» ειπώθηκε για το χορογράφο που δημιούργησε μια παράσταση εμπνεόμενος από το νιγηριανό ακτιβιστή Φέλα Κούτι.

Ο Φέλα Κούτι γεννήθηκε το 1938, στην Αμπεοκούτα της Νιγηρίας. Μέσα από τη μουσική του (Afrobeat) αντιστάθηκε στα καταπιεστικά καθεστώτα της χώρας του, γι’ αυτό και συνελήφθη πάνω από 200 φορές, υπέστη βασανισμούς και φυλακίσεις, αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να γράφει πολιτικοποιημένους στίχους και επαναστατική μουσική. Πέθανε τον Αύγουστο του 1997 στο Λάγος της Νιγηρίας.

Στην παράσταση, υπό τους ήχους ενός σαγηνευτικού σάουντρακ βασισμένου στη μουσική του Κούτι, επτά χορευτές θα γράψουν ιστορία με τα σώματά τους.

Kalakuta Republik - Serge Aimé Coulibaly from Sara Vanderieck on Vimeo.

Info: 25-27/10, 21.00, Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Λεωφόρος Συγγρού 107, 210 9005800

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ