Θεατρο - Οπερα

Ο παραλογισμός της εποχής

«Η φαλακρή τραγουδίστρια» του Ευγένιου Ιονέσκο ανεβαίνει στο θέατρο Βικτώρια. 

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 412
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
29259-65380.jpg

Ο Ιονέσκο ήταν μια καταιγίδα του υποσυνείδητου. Ένα ονειρικό όχημα ιδεών και μηνυμάτων. Σε μια εποχή (1948) που ο κόσμος δοκιμαζόταν από τις τσακισμένες αξίες που είχε αφήσει ο πόλεμος, τοποθετεί στη “Φαλακρή Τραγουδίστρια” τέσσερις ανθρώπους επί σκηνής. Τους φορτώνει υποκρισία, τους απογυμνώνει από οποιαδήποτε προσωπικότητα ή ευθύνη και τους βάζει κατόπιν να συνεννοηθούν. Σα να μην έφτανε αυτό, προσθέτει τον ατίθασο χαρακτήρα μιας καμαριέρας, ενώ στέλνει κι έναν πυροσβέστη, που αναζητά μια φωτιά... Θεωρεί ότι έχει γράψει το απόλυτο δράμα, όμως από την πρώτη κιόλας ανάγνωση του έργου πέφτεις κάτω από τα γέλια. Είχε γράψει το απόλυτο αστείο. Με το οποίο σαρώνει κοινό και κριτικούς.

Σήμερα, που η κρίση χτυπά άγρια τη πόρτα μας, η “Φαλακρή Τραγουδίστρια” έρχεται ξανά στην κεντρική σκηνή του THEATROVICTORIA για να χλευάσει όλον αυτό τον παραλογισμό. Να τον αφορίσει και να τον καταδικάσει στην ανυπαρξία του. Τοποθετήσαμε τις ανθρώπινες σκιές του στο φως, τους εγκαταστήσαμε στην εποχή μας, τους δώσαμε υπόσταση και τους παραπέμψαμε στην ευθύνη των όσων δεν είπανε ποτέ... Και ξαφνικά αυτά τα άβουλα, φασαριόζικα ανθρώπινα ανδρείκελα έγιναν οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Εμείς οι ίδιοι».

 

ΙΝFO Παίζουν: Ζ. Σεβαστιανού, Γ. Σουξές, Μ. Πολυμεράκη, Μ. Γεωργιάδης, Χ. Τσιώλη, Αν. Κολοβός. Παρ.&Σάβ. 21.00, Κυρ. 20.00. € 12, 10 (τηλ. προκράτηση), 8 (ως 30), δωρεάν άνεργοι. Μαγνησίας 5 (& 3ης Σεπτεμβρίου), 210 8233.125, 697 2964339

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ