Θεατρο - Οπερα

Cirque du Soleil

Στα παρασκήνια της παράστασης που μάγεψε 10 εκατομμύρια θεατές

Ελίζα Συναδινού
ΤΕΥΧΟΣ 403
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Την περιπλάνηση την έχουν στο αίμα τους: συνήθως ταξιδεύουν για 10 εβδομάδες, ξεκουράζονται δύο και συνεχίζουν. Ερχόμενοι στην Ελλάδα για την παράσταση βρήκαν την ευκαιρία άλλοι να πάνε για λίγο στα νησιά μας, άλλοι στην Πελοπόννησο. Τώρα είναι όλοι εδώ, πανέτοιμοι. Ελάχιστοι έχουν οικογένειες: ο τρόπος ζωής τους δεν το επιτρέπει. Η μεγάλη οικογένειά τους είναι οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης – μια οικογένεια 20 εθνικοτήτων. Οι performers της «Alegria» φέρνουν το ανθρώπινο σώμα στα όριά του, προσφέροντας ένα υπερθέαμα που μπολιάζει το χορό, το θέατρο, τη μουσική, τη  γυμναστική, τα εικαστικά, αλλά και το τσίρκο – προσοχή, χωρίς ζώα.

Ξενάγηση στα παρασκήνια

Μπροστά μου καλλιτέχνες προπονούνται. Ξέρετε, απλές καθημερινές ασκήσεις που μπορούμε να κάνουμε όλοι: διπλώνω όλο το σώμα μου μπροστά και το τυλίγω γύρω από τον εαυτό μου! Μα πώς το καταφέρνουν; Προσπερνάμε τα πλυντήριά τους (τα μεταφέρουν μαζί τους για να είναι σίγουροι ότι τα ρούχα θα πλυθούν όπως πρέπει), το μαγειρείο τους (το φαγητό της αποστολής είναι πάντα ελεγμένο). Η υπεύθυνη Ζενεβιέβ Λα Ρεντό μάς δείχνει ένα κοστούμι της παράστασης: «Αυτό το συγκεκριμένο γαλάζιο είναι μελετημένο για να βγάζει αυτή την απόχρωση ακριβώς. Τα χρώματα για τις στολές είναι δικής μας παραγωγής (όπως και τα 400 χειροποίητα κοστούμια) και έχουν συγκεκριμένους κωδικούς, οπότε σε περίπτωση ατυχήματος θα αναπαραχθεί ακριβώς το ίδιο».

Τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη του, όλα βρίσκονται ακριβώς στη θέση τους. Το παρασκήνιο είναι γεμάτο με εντυπωσιακά αντικείμενα, μάσκες, φτερά, καπέλα, ατελείωτες σειρές κοστουμιών, παραταγμένες στη γραμμή. Το πιο εντυπωσιακό (και πολύτιμο) αντικείμενο στο χώρο όμως είναι ένα τεράστιο βιβλίο, «η Βίβλος του make up». Κάθε μεταμφίεση έχει το λεπτομερή οδηγό make-up της, με φωτογραφίες και σημειώσεις βήμα-βήμα – οι καλλιτέχνες είναι εκπαιδευμένοι να ετοιμάζονται μόνοι τους. Να πω πως εξεπλάγην με την τέλεια οργάνωση, θα είναι ψέμα. Δεν θα μπορούσε να υπάρχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα επί σκηνής, αν στα παρασκήνια δεν λειτουργούσαν όλα άψογα.

Alegria στα ισπανικά σημαίνει «μεγάλη χαρά, αντίδοτο σε περιόδους θλίψης». Ένιωθα, βλέποντάς το, σαν να έπαιρνα ένα μεγάλο πρόζακ.

Οι παραστάσεις πήραν κι άλλη παράταση, έως 16 Σεπτέμβρη.

Δες αποσπάσματα από την πρόβα:


INFO

Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ, Ο.Α.Κ.Α., 3-16/9. € 35, 45, 55, 65, 75 (VIP ζώνη), φοιτ. & παιδ. έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Μεγάλοι χορηγοί: ΟΤΕ & Coca Cola. H ATHENS VOICE είναι χορηγός επικοινωνίας. Προπώληση στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, οnline αγορές στην ιστοσελίδα www.lavris.gr. Πληροφορίες στο 210 9888.888