Θεατρο - Οπερα

Ο Λένος δεν έχει τον Θεό του

 Οι «Δύο Θεοί» είναι η θεατρική παράσταση της σεζόν.

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 339
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

 Οι «Δύο Θεοί» είναι η θεατρική παράσταση της σεζόν. Είναι το εξωφρενικό εργόχειρο που «κέντησε» ο συγγραφέας του Λένος Χρηστίδης πριν 12 χρόνια και τώρα ξανανέβηκε στο Studio Μαυρομιχάλη. Είναι η ιστορία δύο φυλακισμένων που μέσα σε μια στιγμή θα ελευθερωθούν – για πάντα. Είναι το τέλος του κόσμου σε τέσσερις πράξεις. Βραβεύτηκε με το βραβείο «Κουν» ελληνικού θεατρικού έργου και πρωτοπαρουσιάστηκε το ’99 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Σήμερα, αυτό το μοντέρνο και επίκαιρο έργο με το περιπετειώδες, σουρεαλιστικό και παιχνιδιάρικο πνεύμα ανέβηκε σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και στην οδό Μαυρομιχάλη γίνεται προσκύνημα. Ο Λένος δεν έχει τον Θεό του! Μια παράσταση με πολλή μουσική, θεατρικές και λογοτεχνικές αναφορές. Μότσαρτ και Pistols. Νίτσε και Πασκάλ. Η Α.V. ζήτησε από το συγγραφέα του να εξηγήσει πώς έγραψε το έργο και να μας δείξει μια σελίδα από τις σημειώσεις του. 

Λένο, πώς γράφτηκαν οι «Δύο Θεοί»;

«Έλα, ντε. Δεκαπέντε χρόνια πριν (παλιά παλιά, που είχαμε μαλλιά) συζητούσα με το συγγενή μου Μ.Χ. (τα πλήρη στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδος μας) που όσο να ’ναι κάτι ξέρει από θέατρο, και μου εξέφραζε την απορία και το δέος του για τη διάσωση των αρχαίων ελληνικών τραγωδιών. Σώθηκαν 31, τις έσωσαν οι Αλεξανδρινοί, γιατί έσωσαν αυτές κι όχι άλλες, ποιες ήταν οι άλλες που όταν οι διάσημες τώρα τραγωδίες έπαιρναν τα δευτερότριτα βραβεία αυτές σήκωναν την κούπα; Σε δύο αεροπλάνα προς και από την Αγγλία κι ένα τρένο για Σκοτία, η αρχική αυτή ιδέα πήρε τη μορφή τεσσάρων πράξεων θεατρικού γίγνεσθαι, τοποθετημένου σε μια εφιαλτική πραγματικότητα του απώτερου μέλλοντος. Βασισμένο σε δυο φίλους, τον Μάκη και τον Μανώλη, και σκηνοθετημένο απ’ τον Βαγγέλη (τα πλήρη στοιχεία τους στη διάθεση της εφημερίδος μας) το έργο ανέβηκε, κατέβηκε και –ανεξήγητα– βραβεύτηκε. Δεκαπέντε χρόνια μετά, το μωρό του Φρανκενστάιν ξαναζεί. It’s alive! Το χειρότερο είναι ότι το μέλλον του αρχίζει και μας μοιάζει. Ή μάλλον αρχίζουμε και του μοιάζουμε εμείς. Τρέχα γύρευε» -Λ.Χ.

Info

STUDIO ΜΑΥΡΟΜΙΧΑΛΗ, Μαυρομιχάλη 134, Εξάρχεια, 210 6453.330. Κείμενο του Λένου Χρηστίδη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, Σκην. - Κοστ.: Γιώργος Ζιάκας, μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης, φωτισμοί - βίντεο: Στέφανος Κοπανάκης, παίζουν: Γιώργος Νινιός, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης. Έναρξη 21.15. Κυρ. 19.00 Είσοδος: € 18, φοιτ.,νεαν., άνω των 65 € 14, κάθε Παρασκευή γενική είσοδος € 12. Μέχρι 17/4.

Το βιβλίο του Λ.Χ. «Δύο Θεοί» κυκλοφορεί από τις εκδ. Καστανιώτης