Θεατρο - Οπερα

2015 Α.V. Choice: Καλύτερoς γυναικείος ρόλος (θέατρο)

Δείτε τους 5 ρόλους με τη σειρά που τους ψήφισε η A.V. και ψηφίστε

A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γαλήνη Χατζηπασχάλη

Βυσσινόκηπος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Επιπροσθέτως, η πλειονότητα των ηθοποιών -γυναικών και αντρών, Φωτοπούλου, Τοπαλίδου, Αλευράς κ.ά- έχουν το ηχόχρωμα, τους τονισμούς και το ερμηνευτικό ύφος του Ν. Καραθάνου, αποδίδοντας μια πρωτοφανώς απαράδεκτη ομοιομορφία. Εξαίρεση, η χαρισματική Γαλήνη Χατζηπασχάλη…

Διαβάστε όλη την κριτική εδώ.


Εύη Σαουλίδου

Τέφρα και σκιά, Ροές

Η Εύη Σαουλίδου είναι από μόνη της μια αιτία για να δεις την παράσταση...

Διαβάστε όλο το κείμενο εδώ.


Λένα Δροσάκη

Η Λίλα λέει, Θέατρο Τέχνης

image

Ο Σιμώ, γεννιέται στη Γαλλία από άραβες γονείς και μεγαλώνει στο γκέτο ενός παρισινού προαστίου. Δεν έχει δουλειά, λεφτά, όνειρα. Καμμία ελπίδα και καμμία προοπτική. Ώσπου γνωρίζει τη Λίλα, ένα πανέμορφο πλάσμα με αγγελικό πρόσωπο αλλά γλώσσα τόσο χυδαία “που νόμιζες πως οι λέξεις θα πλήγωναν τα χείλη της». Κι όμως η Λίλα, λέει τα πιό ακραία πράγματα απλά, απαλά «σαν αναγγελίες πτήσεων που δε θα προσγειωθούν ποτέ». Κι αυτό την κάνει μοναδική. Μαζί της ο Σιμώ, βρίσκει επιτέλους νόημα στην άθλια ζωή του: γράφει μια ιστορία. Και η ιστορία αυτή, δεν είναι παρά όλα όσα του περιγράφει η Λίλα και τον τρελαίνουν: οι ερωτικές εμπειρίες της με άλλους άντρες, οι φαντασιώσεις της, η εμμονή της με το σεξ. Ο Σιμώ, όλο και πιό βαθιά ερωτευμένος, δε μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια και αναπάντεχα θα τελειώσει η ιστορία του.

«Αν δεν έκανα θέατρο, πολύ θα γούσταρα να ήμουν… Ηρωίδα σε ένα παραμύθι».

Η Λένα Δροσάκη σε μια παλιότερη συνέντευξη στο SOUL. Διαβάστε όλη τη συνέντευξη εδώ.


Ιωάννα Κολιοπούλου

Παράσιτα, Θέατρο του Νέου Κόσμου

Κόρα Καρβούνη

Παράσιτα, Θέατρο του Νέου Κόσμου

H Πινκ αγαπάει τη Ρόλλυ και η Ρόλλυ αγαπάει την Πινκ. Είναι αδελφές, που μοιράζονται το ίδιο τραυματικό παρελθόν και το ίδιο ζοφερό παρόν: ναρκωτικά, φτώχεια, έλλειψη εκπαίδευσης, βία, κακοποίηση, φυλακή, κοινωνικό περιθώριο. Η μία θέλει να ξεφύγει. Όμως η άλλη την χρειάζεται κοντά της.

Το έργο «Παράσιτα» γράφτηκε από τη Βίβιεν Φράντσμαν ύστερα από παραγγελία της θεατρικής εταιρείας Clean Break, που ιδρύθηκε το 1979 από δύο φυλακισμένες γυναίκες, που πίστευαν ότι το θέατρο είναι το κατάλληλο μέσο για να φέρει τις κρυφές ιστορίες των φυλακισμένων γυναικών μπροστά στο ευρύ κοινό.

image

ΨΗΦΙΣΕ ΕΔΩ.