- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Γιώργος Παπαγεωργίου
Μάθαμε ότι έχει δύο πάθη. Το ένα είναι ο ρόλος του στην «Ωραία του Πέραν».
Γιώργο, με τι είσαι παθιασμένος;
Με το πλυντήριο πιάτων. Από τότε που μπήκε στη ζωή μου όλα άλλαξαν. Οι μέρες με τα μουχλιασμένα ποτήρια στο νεροχύτη, η έλλειψη καθαρού πιρουνιού τη στιγμή που το χρειαζόσουν, το λερωμένο σουρωτήρι, όλα είναι πια παρελθόν. Κάθε βράδυ ο ήχος του, σαν γουργούρισμα μέσα στο σκοτάδι, με νανουρίζει και τα γκουπ γκουπ που κάνει πότε πότε είναι εκεί για να μου θυμίζουν ότι η δουλειά του δεν θα είναι εύκολη, αλλά θα τα βγάλει πέρα και, ναι, θα μου σταθεί στα δύσκολα σαν καλός φίλος.
Τις προάλλες που του ήρθαν κάπως ζόρικα (πέρασαν και 3 χρόνια από την πρώτη μας επαφή) του καθάρισα το φίλτρο, του αγόρασα και ειδικό καθαριστικό, γιατί οι φίλοι είναι εκεί για να βοηθάει ο ένας τον άλλο όταν περάσουν τα χρόνια και αρχίζει να σκουριάζει ο ένας, να έχει προβλήματα ο άλλος. Και πάντα εκεί βρίσκεται, έτοιμο να με απαλλάξει από την πιο εκνευριστική δουλειά, να μου πει «άσ’ τα αυτά σε μένα, πήγαινε τώρα και κάνε τα δικά σου, γράψε, παίξε, γίνε σούπερ ήρωας και σώσε το κορίτσι. Η καθαρή κούπα καφέ στο τέλος της ημέρας είναι δική μου δουλειά». Και εγώ το ανταμείβω. Του βάζω ένα fake γκαζόν στην οροφή και γίνεται πιο όμορφο από ποτέ.
Πάθος με το ρόλο
Έχω πάθος με τον «Αιμίλιο», το ρόλο που έρχεται στην «Ωραία του Πέραν» του Δ. Παπαδόπουλου και θα ανέβει τον Δεκέμβριο στο Θέατρο του Νέου Κόσμου. Είναι κοντά μου ο Αιμίλιος∙ είναι ερωτιάρης, αφελής, ο πιο ρομαντικός χαρακτήρας που θα συναντήσεις. Είναι φτωχός, λαϊκός, ευγενικός και τίμιος που ερωτεύεται και διεκδικεί με πάθος την ευτυχία του κόντρα στην πιο κλισέ εξέλιξη ενός από τα σπουδαιότερα μελοδράματα του αιώνα.
Είναι ο παππούς μου ο «Αιμίλιος»∙ με πάει κάπου εκεί στην Κωνσταντινούπολη και μετά στα χωριά της Δράμας. Αυτό τον καιρό στις πρόβες βουτάω σιγά-σιγά σε αυτόν. Αν θέλω να μιλήσω με αλήθεια για τον έρωτά του με την αγαπημένη του “Ερμιόνη”, θα πρέπει να σκάψω τον τάφο της και να λερώσω τα χέρια μου με χώμα. “Θα σ’ αγαπώ. Για πάντα” λέει και πρέπει να τον πιστέψουμε. Όλοι μας.
Για περισσότερες πληροφορίες http://nkt.gr/play/171/h-wraia-toy-peran/
Φωτογραφία: Θανάσης Καρατζάς
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κλασικά κείμενα, σύγχρονη ελληνική δραματουργία και διεθνείς συμπράξεις
Mια ιστορία ενηλικίωσης, μνήμης και εσωτερικής αναζήτησης
Ο Μιχάλης Σαράντης πρωταγωνιστεί ξανά στην παράσταση του Γιώργου Κουτλή
Η παράσταση των Θέμη Πάνου και Βίλιας Χατζοπούλου επιστρέφει στη σκηνή στο πλαίσιο της φθινοπωρινής δέσμης δράσεων «Απόηχοι» του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου
30 και πλέον χρόνια που γράφω για θέατρο προβάλλω καλλιτέχνες του θεάτρου και παραστάσεις κυρίως μικρών χώρων
Η κορυφαία τραγωδός Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει σε έναν από τους πιο απαιτητικούς ρόλους της καριέρας της
Το πρώτο σκηνοθετικό εγχείρημα της Κόρας Καρβούνη, με τους Μιχάλη Συριοπούλο, Βάσω Καβαλλιεράτου, Στάθη Κόικα επί σκηνής
Ο Γιώργος Καπουτζίδης στήνει έναν καθρέφτη απέναντι στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα
Ο σταρ του «Μπόρατ» συνεργάζεται με τον Αμερικανό σκηνοθέτη στο Γουέστ Εντ του Λονδίνου
Ο Λάζαρος Βαρτάνης και ο Στέφανος Παπατρέχας ανεβάζουν ένα από τα πιο ποιητικά έργα του Ονορέ ντε Μπαλζάκ
Η κριτικός θεάτρου απαντά στην ανάρτηση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για το άρθρο της στην Athens Voice
Μια διαδραστική, αλλοπρόσαλλη κωμωδία όπου το κοινό αποφασίζει ποιος είναι ο δολοφόνος
Η ηθοποιός μίλησε για τη θεατρική μεταφορά του έργου της νομπελίστριας Σβετλάνα Αλεξίεβιτς
Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που ξεκινούν οι περισσότερες θεατρικές παραστάσεις της σεζόν
Είναι ώριμη πλέον η εποχή να δούμε με σοβαρότητα τι σημαίνει υποκειμενικότητα στην καλλιτεχνική κριτική
Η ζωή μετά τη Λυρική, ο Μαζωνάκης, οι Dreamers και ο Μάης του ’68
Μιλήσαμε με τη σκηνοθέτρια της παράστασης «Χρόνος από δεύτερο χέρι» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Για άλλη μια χρονιά παρουσιάζονται σπουδαία έργα, διεθνείς συνεργασίες και οπτικές που καλύπτουν κάθε γούστο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.