Θεατρο - Οπερα

Υποβρύχιος χορός

Φορέστε μπουκάλες και καταδυθείτε στο Σούνιο για να δείτε την υποβρύχια παράσταση «Drops of breath». Η χορογράφος Αποστολία Παπαδαμάκη μάς βουτάει στο project.

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
ΤΕΥΧΟΣ 538
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Συζητώντας με τη Sophie Bulbulyan (σ.σ. συνχορογραφούν σε συνεργασία με τη Λία Χαράκη την παράσταση) πριν από δύο χρόνια ανακαλύψαμε πως και οι δύο είμαστε δύτριες και πως αγαπάμε το βυθό. Μοιραστήκαμε τις ιδανικές συνθήκες που προσφέρει ο βυθός για ένα χορευτή, λόγω της έλλειψης βαρύτητας, και σιγά-σιγά οδηγηθήκαμε στην ιδέα της παράστασης. Συμμετέχουν 14 χορευτές, εκ των οποίων οι 3 είναι με αναπηρία και οι τρεις παιδιά. Έχει στηθεί μια υποβρύχια θεατρική σκηνή, με σκηνικά του Γιώργου Γεωργίου, ενώ η πρωτότυπη μουσική του Τρύφωνα Κουτσέλη θα ακούγεται κανονικά από ηχεία στο βυθό. Σκεφτείτε το θέατρο της Επιδαύρου για να έχετε την εικόνα. Οι δύτες θεατές θα κάθονται στην πρώτη σειρά ενώ όσοι θα βλέπουν την παράσταση με μάσκα, κολυμπώντας, θα είναι σαν να τη βλέπουν από τα πάνω διαζώματα. Οι υπόλοιποι θα την παρακολουθούν από γιγαντοοθόνη στην παραλία.

>> Μπορεί να είναι παγκοσμίως πρωτότυπο θέαμα, αφού ανάλογες παραστάσεις έχουν γίνει σε πισίνες αλλά ποτέ σε ανοιχτή θάλασσα, όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας. Θέλαμε να δείξουμε πως σ’ αυτή την εποχή προέχει το εμείς και όχι το εγώ και όσοι κάνουν καταδύσεις γνωρίζουν πολύ καλά πόσο ενωμένες είναι οι καταδυτικές ομάδες. Πρέπει να έχεις το νου σου για τους υπόλοιπους. Ας πούμε πως αυτή είναι η κοινωνιολογική παράμετρος. Ο βυθός θυμίζει τη μήτρα, όπου όλοι είμαστε ίσοι. Επιπλέον, τι συμβαίνει όταν ένας άνθρωπος επεμβαίνει σε μια ισορροπία που υπάρχει; Είναι, ας πούμε, η φιλοσοφική παράμετρος ενός εικαστικού χορογραφημένου θεάματος.

image

>> Υπάρχει ένα storyboard, που συνδέει τις δέκα βασικές χορευτικές σκηνές, αλλά προτιμώ να μη δεσμεύσω τη φαντασία του θεατή. Ίσως να πω μόνο πως σε κάποια σημεία θα αναγνωρίσει τον τρόπο που κολυμπούν τα σαλάχια ή τα δελφίνια. Κάτω στο βυθό όλα τα αρχετυπικά σύμβολα αποκτούν άλλη αξία. Μπορεί όλο αυτό να κρύβει απίστευτη δουλειά και κόπο –όσο και να ακούγεται οξύμωρο ο κόπος είναι και η ανταμοιβή μας–, αλλά τελικά όλο αυτό το βλέπουμε σαν μια επιστροφή στην απλότητα. Και η απλότητα φέρνει την ευτυχία.

Info: 25, 26, 27/9, 14.00, Αττική, Ακρωτήριο Σουνίου, στην παραλία του Grecotel Cape Sounio. Προπώληση εισιτηρίων - πληροφορίες: 2107234567, .