Μουσικη

Μέγαρο Μουσικής Αθηνών: Το Φεστιβάλ της Λίμνης επιστρέφει στη Βόρεια Εύβοια

Τι θα δούμε φέτος, από τις 30 Αυγούστου ως τις 20 Σεπτεμβρίου

Ανδρόνικος Παπαδάτος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Το Φεστιβάλ της Λίμνης από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών φέτος περιλαμβάνει εννέα εκδηλώσεις μουσικής, χορού και κινηματογράφου

Η Λίμνη ετοιμάζεται να υποδεχθεί για μια ακόμη χρονιά χρονιά το Φεστιβάλ της Λίμνης, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Το Μέγαρο στη Βόρεια Εύβοια». Από τις 30 Αυγούστου έως τις 20 Σεπτεμβρίου, η πόλη αποκτά έναν διαφορετικό πολιτιστικό ρυθμό, με εννέα εκδηλώσεις που φιλοξενούνται σε χώρους όπως το ιστορικό κινηματοθέατρο Ελύμνιον, η Σκάλα, ο Ναυτικός Όμιλος και ο Ιερός Ναός Γεννήσεως Θεοτόκου.

Τι θα δούμε φέτος στο Φεστιβάλ της Λίμνης από το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ της Λίμνης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών κινείται από την κλασική και τη βυζαντινή μουσική μέχρι την τζαζ, το ελληνικό τραγούδι, τον κινηματογράφο και τον σύγχρονο χορό, με ονόματα όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, ο Θεόδωρος Κουρεντζής, η musicAeterna Byzantina, ο Μίλτος Λογιάδης, ο Χρήστος Ζερμπίνος και η Ειρήνη Άννα Γεωργίου.

Η έναρξη γίνεται στις 30 Αυγούστου στη Σκάλα της Λίμνης, με την Ευανθία Ρεμπούτσικα και τη Σοφία Ζώβα. Μία ημέρα αργότερα, το Ελύμνιον φιλοξενεί ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στον Βαγγέλη Παπαθανασίου, με ζωντανή ηλεκτρονική μουσική από τον Ζωρζ Κατρίς και προβολές από ταινίες όπως οι Δρόμοι της Φωτιάς, το Blade Runner και ο Μέγας Αλέξανδρος.

Κινηματοθέατρο Ελύμνιον © Photographion

Στις 5 Σεπτεμβρίου, η Φιλαρμονική του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσιάζει στη Σκάλα ένα πρόγραμμα που περνά από το μιούζικαλ και την τζαζ στις νοσταλγικές μελωδίες των ’50s και ’60s. Την επόμενη ημέρα, ο κιθαρίστας Κίμων Βιντζηλαίος και η σοπράνο Αντωνία Κόκκινου συναντούν έργα Ισπανών και Λατινοαμερικανών συνθετών σε ένα ρεσιτάλ κιθάρας και φωνής.

Ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα έχει η συναυλία της 12ης Σεπτεμβρίου, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως Θεοτόκου, με τη musicAeterna Byzantina, τη χορωδία που ίδρυσε και διευθύνει καλλιτεχνικά ο Θεόδωρος Κουρεντζής, με χοράρχη τον Αντώνιο Κουτρουπή. Ακολουθούν οι «Νυχτερινές Εξομολογήσεις», στις 13 Σεπτεμβρίου, με τον Μίλτο Λογιάδη στο πιάνο και τον Χρήστο Ζερμπίνο στο ακορντεόν, σε ένα πρόγραμμα με μουσικές του Τσιτσάνη, του Χατζιδάκι και της ελληνικής παράδοσης.

Από το πρόγραμμα δεν λείπει ο χορός. Στις 18 Σεπτεμβρίου, στον Ναυτικό Όμιλο Λίμνης, η Ειρήνη Άννα Γεωργίου, που κατάγεται από την περιοχή, παρουσιάζει το σόλο χορογραφικό έργο «EVIA FM», συνδυάζοντας χορό και ζωντανή μουσική. Στις 19 Σεπτεμβρίου, στη Σκάλα, το Two Pianos Jazz Quartet παρουσιάζει ένα πρόγραμμα που κινείται από την τζαζ, το φανκ και το ράγκταϊμ μέχρι τα μπλουζ, το μιούζικαλ και την όπερα.

Το φεστιβάλ ολοκληρώνεται στις 20 Σεπτεμβρίου στο Ελύμνιον, με τον Χρήστο Παπαγεωργίου σε ένα ρεσιτάλ και διάλεξη με αφετηρία το «Στο περιγιάλι το κρυφό» του Μίκη Θεοδωράκη και θέμα τη διαδρομή του τραγουδιού μέσα από διαφορετικά μουσικά στιλ και εποχές.

Φεστιβάλ της Λίμνης Ευβοίας © Photographion

Η σχέση του προγράμματος με την περιοχή συνεχίζεται και μετά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, με δύο εκπαιδευτικές δράσεις στις 21 Σεπτεμβρίου. Στο Δημοτικό Σχολείο Προκοπίου, μέλη της Φιλαρμονικής του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής παρουσιάζουν τα όργανα της Φιλαρμονικής, ενώ στο Δημοτικό Σχολείο Λίμνης ο Χρήστος Παπαγεωργίου μιλά στους μαθητές για το πώς ακούμε τη μουσική, από την κλασική και την τζαζ μέχρι την ποπ και τη μουσική του κινηματογράφου.

ΙΝFO
30 Aυγούστου έως 20 Σεπτεμβρίου
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και υλοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Μαντουδίου–Λίμνης–Αγίας Άννας.