- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λάιζα Μινέλι: Επιστρέφει στη μουσική μετά από 13 χρόνια με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης
Η 79χρονη σταρ κυκλοφορεί νέο dance τραγούδι χρησιμοποιώντας AI
Η Λάιζα Μινέλι επιστρέφει μετά από 13 χρόνια με νέο τραγούδι δημιουργημένο με τεχνητή νοημοσύνη - Πώς αντιδρά η μουσική βιομηχανία στη χρήση νέας τεχνολογίας.
Η Λάιζα Μινέλι κυκλοφόρησε το πρώτο της νέο τραγούδι μετά από 13 χρόνια, προσθέτοντας τη φωνή της σε ένα dance κομμάτι που δημιουργήθηκε με τεχνητή νοημοσύνη.
Το τραγούδι της Λάιζα Μινέλι, με τίτλο Kids, Wait Til You Hear This – που είναι και ο τίτλος των επερχόμενων απομνημονευμάτων της – αποτελεί μια απρόσμενη στροφή προς το deep house για τη 79χρονη καλλιτέχνιδα, η οποία συμμετέχει με σύντομες spoken-word παρεμβάσεις πάνω σε ηλεκτρονικό ρυθμό.
Η Μινέλι δεν είχε κυκλοφορήσει νέο υλικό από το 2013, όταν συμμετείχε μουσικά στη σειρά Smash. Σήμερα δηλώνει ενθουσιασμένη με τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης στη μουσική δημιουργία.
Σε ανάρτησή της στο Facebook, επαίνεσε την εταιρεία ElevenLabs, χαρακτηρίζοντάς την «τεχνολογικό κολοσσό έξι δισεκατομμυρίων που κάνει απίστευτα πράγματα». Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν επιτρέπει «να δημιουργήσουν, να κλωνοποιήσουν ή να αντιγράψουν τη φωνή της». «Χρησιμοποιήσαμε AI για τις ενορχηστρώσεις, όχι για τα φωνητικά. Οι φωνητικές παρεμβάσεις είναι όλες δικές μου», τόνισε.
Σε σχετική ανακοίνωση, η Μινέλι εξήγησε: «Πάντα πίστευα ότι η μουσική αφορά τη σύνδεση και την αλήθεια του συναισθήματος. Με ενδιέφερε η ιδέα να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου και νέα εργαλεία για να υπηρετήσω την έκφραση, όχι να την αντικαταστήσω. Το έργο αυτό σέβεται τη φωνή, τις επιλογές και την ιδιοκτησία του καλλιτέχνη».
Το κομμάτι περιλαμβάνεται σε συλλογή τραγουδιών που έχουν δημιουργηθεί ή τροποποιηθεί με AI. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκεται και ο Αρτ Γκαρφάνκελ, του οποίου το κομμάτι Authorship περιλαμβάνει απόσπασμα από τα απομνημονεύματά του What Is It All But Luminous, πάνω σε AI πιάνο.
Ο Γκαρφάνκελ δήλωσε ότι η τεχνολογία «πάντα εξελισσόταν μαζί με τη μουσική» και ότι σε αυτή τη συνεργασία «ο άνθρωπος παραμένει στο κέντρο».
Η θετική στάση των δύο καλλιτεχνών έρχεται σε αντίθεση με άλλους εκπροσώπους της μουσικής βιομηχανίας. Ο Εντ Σίραν έχει εκφράσει φόβους ότι η AI «παίρνει δουλειές από ανθρώπους», ενώ ο Λιλ Γουέιν αμφισβητεί ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αναπαράγει τη μοναδική φωνή του.
Παρά τις αντιδράσεις, εταιρείες generative AI όπως οι Udio, Suno και Klay προχωρούν σε συμφωνίες με δισκογραφικές, επιτρέποντας τη χρήση εργαλείων AI για επεξεργασία ή δημιουργία νέας μουσικής. Οι καλλιτέχνες μπορούν να επιλέξουν αν θα συμμετέχουν.
Αρχικά οι δισκογραφικές ήταν επιφυλακτικές, όμως πλέον έχουν υπάρξει συμβιβασμοί και συνεργασίες. Η Udio ανακοίνωσε συνεργασία με τον οργανισμό Merlin, που εκπροσωπεί ανεξάρτητες εταιρίες όπως Beggars Group, Epitaph, Domino, Sub Pop και Warp - ανοίγοντας τον δρόμο ώστε καλλιτέχνες από Arctic Monkeys έως Aphex Twin να διαθέσουν τη μουσική τους στα εργαλεία AI της πλατφόρμας.
Ο ιδρυτής της Suno, Μάικι Σούλμαν, δήλωσε ότι η χρήση AI στη μουσική είναι ήδη εξαιρετικά διαδεδομένη: «Μου είπαν ότι είμαστε το Ozempic της μουσικής βιομηχανίας - όλοι το χρησιμοποιούν και κανείς δεν θέλει να το παραδεχτεί».
(Με πληροφορίες Guardian)
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Στον κατεξοχήν ανδροκρατούμενο κόσμο της τζαζ, οι χώροι για συζήτηση μεταξύ γυναικών είναι ελάχιστοι»
Δείτε το video clip που κάνει πρεμιέρα στο athensvoice.gr - Ο Βαγγέλης Ορφανίδης μιλά για το νέο single και την Αθήνα ως «σπίτι»
Κατά τη διάρκεια συναυλίας στην Πράγα
«Αυτό μας προκαλεί ναυτία και μας κάνει έξαλλους», δήλωσε ο Άλεξ Καπράνος
Η συζήτηση που είχε με τον Πολ ΜακΚάρτνεϊ
Ο δημιουργός της μεγάλης επιτυχίας «Karma Chameleon» αποκάλυψε ότι χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη στη μουσική του
Από φανατικός θαυμαστής έγινε ο τραγουδιστής του συγκροτήματος
Μιλήσαμε με τον Ολλανδό πιανίστα και συνθέτη με αφορμή την πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα, στον Φιλολογικό Σύλλος Παρνασσός
Το συγκρότημα του Ντέιμον Άλμπαρντ παρουσίασε το νέο άλμπουμ με καλεσμένους-έκπληξη και οικοδεσπότη τον Ράιαν Γκόσλινγκ
Οι νύχτες της Πλατείας Νερού όπως αποθανατίστηκαν από πέντε γυναίκες φωτογράφους
Ο front-man της θρυλικής μπάντας των 80’s «Culture Club» θα βρεθεί στη μουσική σκηνή του διαγωνισμού
Kαθώς για περίπου τρία χρόνια ζούσε σε ένα μικρό τροχόσπιτο
Ο Νόαμ Μπετάν θα ερμηνεύσει το «Michelle»
Η βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιός εντυπωσιάζει στο πρώτο single Burial από τη νέα ταινία της A24
Η ζωντανή εκτέλεση του Acquiesce από το Γουέμπλεϊ εντάσσεται αποκλειστικά στο Help(2) για την ενίσχυση του War Child
Ο καλλιτέχνης παρουσίασε το «Ferto» ζωντανά στη σκηνή
Αποκαλυπτήρια του έργου που απεικονίζει τον σερ Έλτον Τζον, τον σύζυγό του, τα παιδιά τους και τα αγαπημένα τους λαμπραντόρ
Το «Long Long Road» θα περιλαμβάνει συνεργασίες με τους Μπίλι Στρινγκς και Σέριλ Κρόου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.