Μουσικη

Juan Atkins

Βαck To Forward

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 320
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
9406-21340.jpg

Μαζί με τον Jeff Mills, που έρχεται με διαφορά ημερών, είναι από τις εμβληματικές φιγούρες του Detroit techno. Κοινός κωδικός: αυθεντικότητα. Λίγο πριν την πολυαναμενομένη εμφάνισή του στην Αθήνα, ο Juan Atkins εξηγεί στην ATHNS VOICE μερικά πράγματα για το μέλλον, τη Βιομηχανική Επανάσταση και το υποσυνείδητο.

“Back to Basics” ή Fast Forward; Back to forward. Αν δεν ξέρεις τα στοιχειώδη, δεν μπορείς να προχωρήσεις.

Ποια η σχέση του ήχου σου με το βιομηχανικό τοπίο;  Mεγαλώσαμε σε αυτό το βιομηχανικο ή μάλλον μετα-βιομηχανικό τοπίο και είμαι βέβαιος ότι επέδρασε σε ένα βαθμό στη μουσική μας και στη σκηνή συνολικά. Δεν ήταν μέρος ενός σχεδίου, αλλά περισσότερο μιας φυσικής εξέλιξης από το περιβάλλον. Ας θυμηθούμε ότι το Ντιτρόιτ αντιπροσωπεύει τη Βιομηχανική Επανάσταση. Όταν άρχισε να τελειώνει ήταν η πρώτη περιοχή που χτυπήθηκε και λόγω της θέσης της ήταν πολύ πιο καταθλιπτικό από άλλες περιοχές. Αυτό έδωσε στους ανθρώπους περισσότερη δημιουργικότητα.

Υπάρχουν νέοι καλλιτέχνες που θαυμάζετε; Tσέκαρε τους Pyschic Ills, μια ροκ μπάντα από τη Νέα Υόρκη. Πολύ κουλ. Πριν τρεις εβδομάδες κυκλοφόρησε ένα ρεμίξ που έκανα για το κομμάτι τους “Mantis”.

Πώς επιδρούν άλλες μορφές τέχνης με τη μουσική σας; Noμίζω πως είναι περισσότερο υποσυνείδητο. Ό,τι κάνω βγαίνει χωρίς πολλή σκέψη. Είναι πιο συναισθηματικό. 

Ποιο είναι το βασικό χαρακτηριστικό σας; Όπως λένε πολλοί, είναι η ψυχή που βγάζω μέσα από τo μηχάνημα.

Tι να περιμένουμε από την προσεχή σας εμφάνιση στην Αθήνα; Ακόμη παίζω πολύ Detroit, μερικά κλασικά κομμάτια, αλλά και minimal. Στην πραγματικότητα απεχθάνομαι τις κατηγοριοποιήσεις. Παίζουν όλα αυτά τα διαφορετικά είδη του techno: the bleep phase, hardcore, jungle, drum’n’bass, κι εγώ πάντα βρίσκω κάτι ενδιαφέρον σε όλες αυτές τις φάσεις του. Έρχονται και φεύγουν, αλλά πάντα διαθέτουν ωραίες στιγμές. 

Info Yoga Bala. Έναρξη 22.30. Είσοδος € 10. Στις 22&23/10. Red Bull Music Academy Workshop, στις 23/10, με ελεύθερη είσοδο, στις 18.00. Πληρ. 360 - ΘΡΙ ΣΙΞΤΙ, 210 3453.307

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ