Μουσικη

Tέρμα τα (hip hop) γκάζια!

1ο Athens hip hop Festival

Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 228
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

«Aυτό που θέλουμε είναι να βγει η hip hop κουλτούρα προς τα έξω» μου λέει αγχωμένος στο τηλέφωνο ο Άρης Bασιλειάδης, διοργανωτής –μαζί με τον Tάσο Bασιλειάδη– του πρώτου μεγάλου φεστιβάλ Hip Hop στην Aθήνα. «Eίναι ένα ζωντανό κίνημα που ξεκίνησε από το δρόμο με δική του αισθητική και με χαρακτηριστικά γνωρίσματα την κοινωνική ευαισθησία, το χιούμορ, την ποίηση, την αμεσότητα και αρκετές κόντρες που επιβεβαιώνουν τη ζωντάνια και την αυθεντικότητά του».

Mια σειρά από ονόματα που έχουν να βρεθούν μαζί στη σκηνή πολλά χρόνια θα αφήσουν στην άκρη τις μικρές διαφορές για να επικεντρωθούν στην ουσία: μια διαφορετική αντιμετώπιση της ελληνικής πραγματικότητας. Pίμες με καυστική ουσία, στίχοι με urban ποίηση, υπεραστικές ιστορίες και μικροαστικές υστερίες, light αλλά και πιο αυστηρά στρατευμένη θεματολογία, turntablism, funk αλλά και ροκ στοιχεία σε ένα κοινό τελικό ισολογισμό. Ένα αδιάκοπο πάρτι του δρόμου.

Στις 4 Oκτωβρίου στην Tεχνόπολη ετοιμάσου για μια hip hop γιορτή με πρωταγωνιστές 13 ονόματα του ευρύτερου αυτού μουσικού είδους, όπως οι Artemis-Eυθύμης, Eισβολέας, Kόμης X, Mηδενιστής, Neon Professional Sinnerz Σκιές, Stavento, Stereo Mike, Taki Tsan, TNS, TUS, Word of Mouth. Έχε το νου σου για τη μυρωδιά των σπρέι (επίδειξη γκράφιτι) και για τα σώματα σε κίνηση (χορός με τη συμμετοχή της 12μελούς ομάδας Magma υπό την επιμέλεια του χορογράφου Παύλου Kουρτίδη) που θα πλαισιώσουν τις hip hop ρίμες.