Μουσικη

Saint Etienne

Η Sarah Cracknell λίγο πριν την άφιξή της στην Αθήνα μιλά στην A.V. 

4169-207182.JPG
Γιώργος Δημητρακόπουλος
ΤΕΥΧΟΣ 512
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
87354-195725.jpg

Λονδρέζοι κομψευόμενοι poppers με γαλλικό όνομα πατάνε start το 1990. 25 χρόνια αργότερα η Sarah Cracknell με τους Pete Wiggs και Bob Stanley επιστρέφουν στην Ελλάδα, 8 χρόνια μετά την τελευταία τους εμφάνιση με το soundtrack για μια νέα ταινία του στενού τους φίλου και συνεργάτη Paul Kelly και ένα best of από τις επιτυχίες τους. Σημείο αναφοράς για τη βρετανική indie pop των 90s, οι Saint Etienne ξεκίνησαν ιδανικά με το άλμπουμ «Foxbase Alpha» για να φτάσουν με ποπ πάντα αισθητική στο «Words and Music by Saint Etienne» του 2012. Η ταινία που θα παρουσιάσουν με τη ζωντανή τους επένδυση είναι το «How We Used To Live», ένα 70λεπτο αφιέρωμα στο Λονδίνο της Νέας Ελισαβετιανής Εποχής, από το 1945 έως το 1980. Με αρχειακό υλικό αποτυπώνει την περίοδο από τα πρώτα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι την απαρχή του Θατσερισμού. Πριν ακολουθήσουν οι επιτυχίες τους με τραγούδια σαν το «Only Love Can Break Your Heart». Η Sarah Cracknell λίγο πριν την άφιξή της στην Αθήνα μιλά στην A.V.


Πώς διαμορφώθηκαν οι Saint Etienne;

Συναντηθήκαμε σαν έφηβοι τη δεκαετία του ’80 και καθώς δεν μας πήγαινε τόσο η μουσική και η μόδα της εποχής αναζητούσαμε άλλες δεκαετίες για έμπνευση και ειδικά στα sixties. Μεγαλώσαμε όλοι κοντά στο Λονδίνο, πηγαίνοντας στις ίδιες συναυλίες και βλέποντας τις ίδιες ταινίες.

Ποιο θεωρείς το μεγαλύτερο επίτευγμά σου;

Ότι βρέθηκα σε ένα διάσημο ποπ γκρουπ που έχει γράψει τόσα πολλά άλμπουμ που άγγιξαν πολύ κόσμο. Αισθάνομαι πολύ τυχερή για αυτό.

Ποιους άλλους μουσικούς της γενιάς σου εκτιμάς; Moυ αρέσει πολύ ο Gruff Rhys, που ήταν μέλος των Super Furry Animals, και ο Gaz Coombes από τους Supergrass.

Τι θυμάσαι από τα παιδικά σου χρόνια;

Tαξίδεψα πολύ σαν παιδί επειδή ο πατέρας μου ήταν στην κινηματογραφική βιομηχανία και θυμάμαι πολύ έντονα την περίοδο που είμασταν στη Νέα Ορλεάνη κατά τη διάρκεια της τζαζ σκηνής με την τελετή στην ταινία του James Bond «Live And Let Die». Aν και ήμουν πολύ μικρή, ήταν τόσο έντονη εμπειρία που μου έχει αποτυπωθεί στη μνήμη.

Τι έμαθες από τους γονείς σου;

Ήταν αυτοί που με παρακίνησαν να επιλέξω τη δουλειά που με γεμίζει πραγματικά και να δουλέψω σκληρά όποια κι αν ήταν αυτή.

Τι θυμάσαι από τις προηγούμενες εμφανίσεις σου στην Αθήνα;

Πάντα μας προσέχουν όταν ερχόμαστε για συναυλίες στην Ελλάδα. Οι φαν είναι πολύ θερμοί και οι διοργανωτές μας πάνε στα σωστά σημεία. Ειδικά για φαγητό!

Μια μικρή ιστορία που θυμάσαι από την ηχογράφηση του πρώτου σας άλμπουμ «Foxbase Alpha»;

Νομίζω ότι το Fox Base Alpha αντλεί τη δύναμή του από το γεγονός ότι ηχογράφηθηκε σε ένα σκηνικό έντονης ανταλλαγής ιδεών. Δεν ξέραμε τότε αν θα καταφέρναμε να κυκλοφορήσουμε δεύτερο άλμπουμ, οπότε το διανθίσαμε με όλα εκείνα τα στοιχεία που αγαπούσαμε πραγματικά σε περίπτωση που δεν είχαμε ποτέ μια άλλη ευκαιρία.

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που έχει συμβεί σε συναυλία σας;

Έχω πέσει σε μια τρύπα μπροστά από τη σκηνή σε μια συναυλία στη Σουηδία. Με είχε πιάσει νευρικό γέλιο.

Πόσο διαφορετικό είναι το Λονδίνο σήμερα σε σχέση με τις αρχές του ’9ο;

Το Λονδίνο αλλάζει διαρκώς, όπως κάθε μητρόπολη. Είναι πολύ πιο κοσμοπολίτικο, ενώ πολλά από τα ενδιαφέροντα νέα πράγματα συμβαίνουν στα ανατολικά της πόλης, παλιότερα γίνονταν στο κέντρο.

Πόσο διαφορετική είναι η ζωή σήμερα;

To μότο μου είναι “modern life is rubbish!” Όλα τρέχουν τόσο γρήγορα πια. Προτιμούσα την εποχή που τα μαγαζιά έκλειναν στις 5 και δεν άνοιγαν καθόλου την Κυριακή. Το μόνο που είχα να τσεκάρω ήταν το ταχυδρομείο και όχι όλα αυτά τα emails, sms κ.τ.λ. Ώρα για σκέψη και για μια ανάσα.

Πώς ήταν η συνεργασία με τον Paul Kelly στο «How We Used To Live»;

Έχουμε συνεργαστεί μαζί με τον Paul σε αρκετά πρότζεκτ. Μας έχει φωτογραφήσει, έχει σκεδιάσει τα περισσότερα εξώφυλλα των δίσκων μας, έπαιζε μέχρι και κιθάρα μαζί μας στα λάιβ. Αυτό σημαίνει ότι είναι σαν να επικοινωνούμε πια με τηλεπάθεια, είμαστε στο ίδιο μήκος κύματος και μου αρέσει ό,τι κι αν κάνει.

Τι ακολουθεί;

Ένα προσωπικό άλμπουμ που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2015, πιθανότατα τον Ιούνιο, ενώ σχεδιάζουμε περισσότερη Etienne Magic το 2016.


Info: Fuzz Live Music Club. Πειραιώς 209 & Πατριάρχου Ιωακείμ 1, Ταύρος, 210 3450817. Εναρξη: 20.00. Eίσοδος €23, 26, 29 (ταμείο). Προπώληση 11 876, στα καταστήματα Public, Seven Spots, Παπασωτηρίου, Ιανός, Reload και online στο www.viva.gr. Στις 7/2 (και στο Fix Factory of Sound,Θεσσαλονίκη, 2310 500670, στις 6/2)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY