Μουσικη

Μουσική: 3 +1 ραντεβού για τις 23-29 Μαΐου

Το 23ο Athens Jazz, η Athens Music Week στην Τεχνόπολη, ο &Me στην Ερμού και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στη Στέγη

Ιωάννα Γκομούζα
ΤΕΥΧΟΣ 917
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μουσική: Τι θα δούμε στις 23-29 Μαΐου σε Τεχνόπολη και Στέγη 

Τζαζ στο Γκάζι
Την αυλαία θα ανοίξουν οι Meute με τα κόκκινα σακάκια και την χορευτική jazz-technο τους και θα κλείσουν με στυλιστική ευελιξία οι Bad Bad Not Good. Ενδιάμεσα, στο 23ο Athens Jazz μας περιμένουν ακόμα 22 σχήματα και καλλιτέχνες (χωρίς εισιτήριο). Ανάμεσά τους ο πολυπράγμων Paolo Fresu με το Devil Quartet του, ο αεικίνητος Nils Landgren με τη Funk Unit, η αυθεντική soul-jazz χροιά της Cherise, οι γκρουβάτοι Botticelli Baby, η μελαγχολική και συνάμα δυναμική φωνή της Nana Rashid, οι «δικούς μας» Γιαν Βαν, Φώτης Σιώτας, MOb Trio και Andreas Polyzogopoulos Trio, οι ξεσηκωτικούς Sunbörn.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 25 Μαΐου έως 3 Ιουνίου

© Θοδωρής Μάρκου

Τι φέρνει η Athens Music Week
Πώς επαναπροσδιορίζει η τεχνητή νοημοσύνη το σύμπαν της μουσικής δημιουργίας; Με τι εργαλεία μπορεί να γίνει πιο συμπεριληπτικός ο συγκεκριμένος κλάδος; Μπορεί ο πολιτισμός να λειτουργήσει ως παράγοντας αλλαγής και βιώσιμης ανάπτυξης; Σε τέτοιες, και όχι μόνο, θεματικές θ’ ανοίξει η συζήτηση στο ραντεβού της μουσικής βιομηχανίας που επιστρέφει για έκτη χρονιά με παρουσιάσεις, εργαστήρια, πάρτι και, φυσικά, συναυλίες. Στα μικρόφωνα οι Alkyone, Amka, DJ Booker & MC Yinka, Freedom Candlemaker, La Chica, La Sra. Tomasa κ.ά.
Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, 23 έως 25 Μαΐου

Ο &ME στην Πλατεία Αγίων Ασωμάτων

Ο &ME, ιδρυτικό μέλος της Keinemusik με παρουσία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου, όπως Coachella, Burning Man και Awakenings, ο άνθρωπος πίσω από μερικές από τις μεγαλύτερες χορευτικές επιτυχίες της παγκόσμιας ηλεκτρονικής μουσικής των τελευταίων ετών, που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τη soulful πλευρά της Ηouse μουσικής με αυτήν της Τechno έρχεται-στο πλαίσιο τoυ This is Athens City Festival του Δήμου αθηναίων-με μια δωρεάν υπαίθρια συναυλία να μας ξεσηκώσει.

Πεζόδρομος της Ερμού, Πλατεία Αγίων Ασωμάτων, Κυριακή 26 Μαΐου, από τις 17:30 ως τις 22:30.

Aki Rei

Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου συναντά τον Καβάφη
«Ο Καβάφης είναι ένα ουράνιο σώμα με τεράστιο πεδίο βαρύτητας. Αν μπεις σε αυτό, δύσκολα ξεφεύγεις» δηλώνει ο γνωστός συνθέτης. Δυο δεκαετίες αφότου το έργο του «… που γι’ Αλεξανδρινό γράφει Αλεξανδρικός» πρωτοπαρουσιάστηκε στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Δημήτρης Παπαδημητρίου επαναπροσεγγίζει τη σύνθεσή του με ενδεκαμελή ορχήστρα ελληνικού τραγουδιού και πρωτότυπες αλλά και νεότερες φωνητικές ερμηνείες. Συμμετέχουν οι: Γιώτα Νέγκα, Άρτεμις Μπόγρη, Μπάμπης Βελισσάριος, Βερόνικα Δαβάκη, Αιμιλιανός Σταματάκης και Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, 25 Μαΐου στις 20:30

© Νικόλας Μάστορας