Μουσικη

Piano City Athens 2024: Ένα διήμερο tribute στις μουσικές που αγάπησα στο The Ellinikon Experience Park και το Golden Hall

Πώς έγχρωμες μουσικές, χορός και Broadway χώρεσαν σε δύο μόνο ημέρες

Χαρά Αλεξανδροπούλου
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Piano City Athens 2024: Πώς χώρεσαν έγχρωμες μουσικές, χορό, Broadway και laser show σε δύο μόνο ημέρες

Μάιος, ο μήνας της ξεπερασμένης μα κάθε χρόνο επίκαιρης φράσης «Summer Loading...». Κάθε χρόνο, η ίδια προσμονή, να βρεθώ στο πιο ψηλό μέρος της πόλης και να δω την Αθήνα να μετατρέπεται από γκρι σε πράσινη. Πάει καιρός τώρα που μετακόμισα εδώ και κάθε τέτοια εποχή καταφέρνει να με κάνει να την αγαπήσω τόσο από την αρχή. Αυτή την περίοδο του χρόνου, ο ήχος κάθε γειτονιάς είναι πιο ξεκάθαρος. Όχι πως οι μουσικές σωπαίνουν τον υπόλοιπο χρόνο, απλά τον Μάιο οι τοίχοι και οι σκεπές «συνταξιοδοτούνται» και ο πόρτες μένουν ανοιχτές. Όπου κι αν επιλέξεις να «στήσεις αυτί», οι ήχοι από τις μελωδίες διατίθενται δωρεάν.

Σε ένα από τα μουσικά κρυφακούσματά μου, άκουσα να συζητούν για το Piano City Athens 2024. Τρεις λέξεις κλειδιά για τον αγαπημένο μου τρόπο διασκέδασης στη δροσερή ανοιξιάτικη Πρωτεύουσα. Μπήκα και το έψαξα. Έριξα μια ματιά στο πρόγραμμα του φεστιβάλ και είδα πως διοργανώνεται για δεύτερη φορά. Πώς μου διέφυγε πέρσι; Μουσικό φεστιβάλ με πιάνο κι ελεύθερη είσοδο; Τι καλύτερο;

Piano City Athens 2024, με τη συμμετοχή της Lamda Development

Piano City Athens 2024

Στο αγαπημένο μουσικό street festival που έχει σκοπό να φέρει κοντά ανθρώπους που αγαπούν το πιάνο, συμμετείχε και ο όμιλος Lamda Development φιλοξενώντας εντυπωσιακές μουσικές εμπειρίες με πιάνο στο The Ellinikon Experience Park και το Golden Hall.

Τhe magic of musicals

Το Σάββατο 18 Μαΐου στις 10.50, δέκα λεπτά πριν το show, βρισκόμουν ήδη στο Golden Hall. Το «The Magic Of Musicals» θα συνδύαζε τα δύο μεγάλα μου μυστικά επαγγελματικά οράματα. Την μουσική και το θέατρο. Μελωδίες που ξεκινούσαν από το Broadway κι έφταναν μέχρι το Hollywood. Ιστορίες για έρωτες αλλά και για φαντάσματα που στοιχειώνουν όπερες διηγήθηκε η κλασική σοπράνο Ντένια Λεβέντη, με τη συνοδεία του πιάνου του Σπύρου Παπαθεοδώρου. Η παράσταση με εντυπωσίασε τόσο πολύ που έκατσα να τη δω ξανά στην επόμενη παρουσίαση των 12.00. Παρατήρησα, βέβαια πως πολλοί ήταν αυτοί που θέλησαν το ίδιο με εμένα κι έτσι κοιταχτήκαμε, ανταλλάξαμε δυο χαμόγελα και συνεχίσαμε να απολαμβάνουμε το show.

COSMOS Laser Show & Piano

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 19 Μαΐου ξεκίνησα να πάω στο «The Ellinikon Experience Park» για να παρακολουθήσω το «Piano & HIP HOP Show» και το «COSMOS Laser Show & Piano».

«Επόμενη στάση Ελληνικό». Βγάζω τα ακουστικά μου, επικυρώνω το εισιτήριο του μετρό και φτάνω στον χώρο στις 17.30 . Στο τέταρτο πριν την έναρξη έριξα μια κλεφτή ματιά σε όλους αυτούς τους ανυπόμονους θεατές. Μου αρέσει πάντα να παρατηρώ την αγωνία του καθενός στο πρόσωπό του, στη στάση του σώματός του και στις κινήσεις του. Τα ρούχα, επίσης, φανερώνουν πάντα την προδιάθεση προς το event και την οπτική του καθένα απέναντι στο επερχόμενο θέαμα. Γονείς με μικρά παιδιά, έφηβοι με ή χωρίς τις παρέες τους, ηλικιωμένα ζευγάρια ήταν όλοι εκεί.

Το show που παρακολούθησα αποδείχτηκε ένα αφιέρωμα στα εφηβικά μου χρόνια. Αυτή τη φορά, αντάλλαξα τη μοναχική μου ηρεμία με τη συντροφιά της παιδικής μου φίλης Ζωής, με την οποία περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην εφηβική μας ηλικία ακούγοντας στο YouTube τραγούδια σαν αυτά που ακούσαμε εκείνο το απόγευμα στο «Piano & HIP HOP Show». Όσο κι αν την παρακάλεσα να βάλουμε τα παλιά μας DC παπούτσια, τα NY καπέλα μας και τις μπλούζες με τον κακοτυπωμένο Eminem, η περιφρόνηση στο πρόσωπό της με έκανε να καταλάβω πως ο ενθουσιασμός μου για εκείνη μας την ηλικία, ίσως πρέπει να περιοριστεί στα μουσικά ακούσματα και μόνο.

Στο πρώτο άκουσμα των Dr. Dre και Snoop Dog να ερμηνεύουν το «Still» ξέραμε πόσο καλά θα πήγαινε αυτό. Καθώς η συμβολή του ήχου από το πιάνο του Ηλία Καλούδη αγκάλιαζε με απόλυτη αρμονία τις street dance χορογραφίες που εμπνευστήκαν η Άννα Αθανασιάδη και η Ελένη Κυριακίδη κι παρουσιάστηκαν από την βραβευμένη εφηβική ομάδα χορού #DOSrs, το αποτέλεσμα ήταν ακριβώς αυτό που περιμέναμε. Ένα show, ύμνος σε μια αγαπημένη μας εποχή που πάντα θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία.

Καθώς βράδιασε και το The Ellinikon Experience Park μεταμορφώθηκε με τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος ανυπομονούσαμε να απολαύσουμε το «COSMOS Laser Show & Piano»

Οι μελωδίες από το πιάνο του καταξιωμένου καλλιτέχνη Victor αναμείχθηκαν αρμονικά με τα χρωματιστά εφέ λέιζερ δημιουργώντας ένα πρωτότυπο θέαμα. Ποτέ δεν μπορούσα να φανταστώ πως οι μελωδίες του πιάνου θα συνδυάζονταν τόσο πετυχημένα με την ηλεκτρονική μουσική. Σαν η ηλικιακή ανομοιομορφία του κοινού να μετατρεπόταν σε μουσική και χρωματιστή σύμπνοια παράδοξων εξωτερικά μεταξύ τους μουσικών ειδών και να σχημάτιζε ένα πλέγμα εικόνας και ήχου με την κατάλληλη συνοχή.

Το «σωστό» outro

Η εμπειρία έκλεισε με ένα ποτό σε παραλιακό μπαράκι με εμένα και τη φίλη μου να ψάχνουμε στο YouTube άλλα κομμάτια που ακούγαμε παλιότερα ξανά και ξανά. Η θάλασσα σε συνδυασμό με τον απόηχο της εμπειρίας ήταν ακριβώς ό, τι χρειαζόμουν αυτό το μαγιάτικο βράδυ. Όπως ένα καλό τραγούδι που το ακούς για πρώτη φορά και μετά θες να το έχεις όλη μέρα στο «repeat», έτσι κι αυτό το μουσικό τριήμερο ανυπομονώ να διοργανωθεί ξανά. Ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσουν 365 ημέρες, θα αξίζει η αναμονή.