Μουσικη

Eurovision 2024: Όλα όσα θα δούμε απόψε στον 1ο ημιτελικό

Ξεκινά ο 68ος πανευρωπαϊκός διαγωνισμός τραγουδιού

Βασίλης Τερζόπουλος
Βασίλης Τερζόπουλος
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision 2024: Όλα όσα θα δούμε απόψε στον 1ο ημιτελικό
H εκπρόσωπος της Κύπρου Sillia Kapsis © Sarah Louise Bennett / EBU

Euroviosion 2024 - Α’ Ημιτελικός: Το διαγωνιστικό κομμάτι, το interval act και οι παρουσιαστές

Πρώτη διαγωνιστική βραδιά για τη φετινή Eurovision, που φέτος διεξάγεται στο Malmö της Σουηδίας, μετά την περσινή νίκη της Loreen με το «Tattoo», με τον 1ο ημιτελικό απόψε στις 22:00. Με κεντρικό σύνθημα το United By Music οι Σουηδοί διοργανωτές υποδέχονται συνολικά 37 εθνικές αντιπροσωπείες και δεκάδες χιλιάδες θεατές, γιορτάζοντας επίσης την 50ή επέτειο από την πρώτη νίκη της χώρας τους στον συγκεκριμένο θεσμό, το 1974 με τους θρυλικούς ABBA και το Waterloo. 

Το United by Music ήταν το σύνθημα που εισήγαγε το BBC κατά τον περσινό διαγωνισμό, τον οποίο διοργάνωσε λόγω της αδυναμίας της τότε νικήτριας Ουκρανίας να τον φιλοξενήσει. Οι Σουηδοί αποφάσισαν από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) που φέρει τη γενική ευθύνη και εποπτεία της διοργάνωσης της Eurovision, να διατηρήσουν αυτούσιο το United by Music, αλλά και να γίνει ένα μόνιμο σλόγκαν του θεσμού. Σ’ αυτές τις τρεις λέξεις θα μπορούσε ή και θα έπρεπε να έγκειται η ουσία του ετήσιου ευρωπαϊκού  μουσικού διαγωνισμού, μοιάζει ωστόσο με τραγική ειρωνεία η συγκεκριμένη συγκυρία, καθώς φέτος βιώνουμε την πιο αστυνομοκρατούμενη και περισσότερο πολιτικοποιημένη διοργάνωση της Eurovision, από κάθε άλλη φορά.

Malmö Arena, η σκηνή της φετινής Eurovision © Peppe Andersson / SVT / EBU
Malmö Arena, η σκηνή της φετινής Eurovision © Peppe Andersson / SVT / EBU

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, η συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό και ο μη αποκλεισμός του από την EBU -σε αντίθεση με τον αποκλεισμό της Ρωσίας δύο χρόνια νωρίτερα-, έφερε σωρεία αντιδράσεων διεθνώς, αλλά και πολυπληθείς διαμαρτυρίες και κινήσεις διαμαρτυρίας κατά της διοργάνωσης τοπικά στο Malmö, που αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Σουηδίας και στην οποία κατοικεί μια από τις πιο μεγάλες μουσουλμανικές κοινότητες της χώρας.

Η EBU απαντά με διπλωματική γλώσσα σε όλα αυτά, τηρώντας στάση ουδετερότητας, ενώ οι Σουηδοί οικοδεσπότες ανέλαβαν να σχεδιάσουν ένα ογκώδες σύστημα ασφάλειας για τις 37 εθνικές αντιπροσωπείες και τους περισσότερους από 100.000 επισκέπτες που θα βρεθούν στο Malmö αυτή την εβδομάδα, εισάγωντας κυριολεκτικά βοηθητικές αστυνομικές δυνάμεις από τις γειτονικές σκανδιναβικές χώρες. Πορείες διαμαρτυρίας υπέρ των Παλαιστινίων, κατά του Ισραήλ, αλλά και κατά του μουσικού διαγωνισμού, έχουν προγραμματιστεί στη σουηδική πόλη αυτές τις μέρες, με αποκορύφωμα την Πέμπτη, ημέρα του 2ου ημιτελικού στον οποίο διαγωνίζεται και το Ισραήλ, και το Σάββατο, την ημέρα του μεγάλου τελικού.

Κατά τ’ άλλα, στην φουτουριστική σκηνή που στήθηκε στη Malmö Arena, 15 τραγούδια ισάριθμων χωρών, θα διεκδικήσουν μια θέση στον τελικό του Σαββάτου, παρουσία περίπου 10.000 θεατών. 10 από αυτά θα προκριθούν, αποκλειστικά από την ψηφοφορία του τηλεοπτικού κοινού. Καθώς η χώρα μας διαγωνίζεται στον 2ο ημιτελικό, της Πέμπτης 9 Μαΐου, απόψε στην Ελλάδα μόνο παρακολουθούμε και δεν ψηφίζουμε.

Η βραδιά θα ανοίξει με ένα opening act με ελληνοκυπριακό ενδιαφέρον, καθώς οι Σουηδοί διοργανωτές επέλεξαν για την έναρξη της φετινής Eurovision τρεις καλλιτέχνες που συμμετείχαν και διαγωνίστηκαν στο παρελθόν και παρότι δεν απέσπασαν τη νίκη, ξεχώρισαν και αγαπήθηκαν από το κοινό. Ο Σουηδός Eric Saade, που εκπροσώπησε τη χώρα του το 2011, η περσινή εκπρόσωπος της Ισπανίας Chanel και η δική μας Ελένη Φουρέιρα (Κύπρος, 2018) θα ερμηνεύσουν τα τραγούδια με τα οποία είχαν διαγωνιστεί, σε ένα act με τίτλο.. τι άλλο; United by Music.

Euroviosion 2024 - Α’ Ημιτελικός: Το διαγωνιστικό κομμάτι, το interval act και οι παρουσιαστές

Στο διαγωνιστικό μέρος, στην 1η θέση θα εμφανιστεί η φετινή εκπρόσωπος της Κύπρου, η 17χρονη ελληνοκύπρια, γεννημένη στην Αυστραλία Silia Kapsis, με το έντονα ρυθμικό Liar. Στην 5η θέση θα δούμε το γυναικείο ντουέτο της Ουκρανίας, που απαρτίζουν οι alyona alyona & Jerry Heil και θα ερμηνεύσουν το Teresa & Maria, ένα τραγούδι που έχει ξεχωρίζει και συζητηθεί αρκετά και αναμένεται να το δούμε να τερματίζει αρκετά ψηλά και τη βραδιά του τελικού. Στην 7η θέση του αποψινού ημιτελικού θα εμφανιστεί ένα από τα φαβορί για τη φετινή νίκη, ο Baby Lasagna, που ερμηνεύει το Rim Tim Tagi Dim. Πρόκειται για ένα ξεσηκωτικό τραγούδι που μιλάει για τους νέους, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν από τον τόπο τους προκειμένου να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας alyona alyona Jerry Heil © Sarah Louise Bennett / EBU
Οι εκπρόσωποι της Ουκρανίας alyona alyona Jerry Heil © Sarah Louise Bennett / EBU

Κατά τη διάρκεια του 1ου ημιτελικού θα παρακολουθήσουμε επίσης δύο από τους εκπροσώπους των Big 5 (των χωρών με απευθείας πρόκριση στον τελικό): τον Olly Alexander από το Ηνωμένο Βασίλειο -γνωστό από τη δημοφιλή πρώην μπάντα Years & Years- με το τραγούδι Dizzy και τον εκπρόσωπο της Γερμανίας ISAAK με το Always on the Run, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους της οικοδέσποινας Σουηδίας, τα νεαρά αδέλφια Marcus & Martinus, με το dance κομμάτι Unforgettable.

Ανάμεσα στα φετινά φαβορί για τη νίκη ο Baby Lasagna © Sarah Louise Bennett / EBU
Ανάμεσα στα φετινά φαβορί για τη νίκη ο Baby Lasagna © Sarah Louise Bennett / EBU

Στο interval act του 1ου ημιτελικού θα δούμε έναν παλιό γνώριμο του διαγωνισμού, τον Ιρλανδό Johnny Logan, τρεις φορές νικητή της Eurovision -δύο ως καλλιτέχνη και την τρίτη ως συνθέτη- να ερμηνεύει το Euphoria, νικητήριο τραγούδι της Loreen το 2012, αλλά και τον ανερχόμενο Σουηδό καλλιτέχνη και αναγνωρισμένο και πέρα από την χώρα του, Benjamin Ingrosso, που συμμετείχε στον συγκεκριμένο διαγωνισμό το 2018 και έκτοτε σημειώνει πολλές πρωτιές στα σουηδικά charts.

Παρουσιάστριες της φετινής Eurovision θα είναι η κωμικός και τηλεπαρουσιάστρια Petra Mede, η οποία παρουσίασε δύο ακόμη φορές την Eurovision στη χώρα της το 2013 και το 2016, και η σουηδοαμερικανή ηθοποιός Malin Åkerman.

Euroviosion 2024 - Α’ Ημιτελικός: Τα τραγούδια που διαγωνίζονται και αποσπάσματα από τις τεχνικές πρόβες

Eurovision Song Contest - Rehearsals Roundup (Part 1) | Malmö 2024 #UnitedByMusic

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η πόλη του Malmö φιλοξενεί τον συγκεκριμένο διαγωνισμό -οι δύο προηγούμενες ήταν το 1992 και το 2013- και η έβδομη φορά που η Σουηδία γίνεται η διοργανώτρια χώρα, έχοντας ισάριθμες νίκες με την άλλοτε αποκαλούμενη “βασίλισσα του διαγωνισμού” Ιρλανδία.

Ο 1ος ημιτελικός θα μεταδοθεί απόψε απευθείας από την ΕΡΤ1 και το Δεύτερο Πρόγραμμα, στις 22:00, σε σχολιασμό των Θανάση Αλευρά και Ζερόμ Καλούτα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.