Μουσικη

Πέθανε σε ηλικία 82 ετών ο Mike Pinder, το «Mellotron» των Moody Blues

Το ιδρυτικό μέλος της ιστορικής μπάντας άφησε την τελευταία του πνοή

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πέθανε ο Mike Pinder των Moody Blues - Το ιδρυτικό μέλος της ιστορικής μπάντας άφησε την τελευταία του πνοή

Ο Mike Pinder, ο κημπορντίστας των Moody Blues και το τελευταίο εν ζώη ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος που μπήκε στο Rock Hall, πέθανε σε ηλικία 82 ετών.

Η οικογένεια του Pinder ανακοίνωσε τον θάνατό του σε μια ανακοίνωση που μοιράστηκε με τον πρώην συμπαίκτη του στους Moody Blues, John Lodge, σημειώνοντας ότι ο Pinder «πέθανε ειρηνικά» την Τετάρτη «περιτριγυρισμένος από την αφοσιωμένη οικογένειά του» στο σπίτι του στη Βόρεια Καλιφόρνια. Δεν δόθηκε καμία αιτία θανάτου.

Στον φόρο τιμής στον «μουσικό, πατέρα, κοσμικό φιλόσοφο & φίλο», η οικογένεια του Pinder έγραψε: «Οι τελευταίες του μέρες ήταν γεμάτες μουσική, περικυκλωμένες από την αγάπη της οικογένειάς του. Ο Μάικλ έζησε τη ζωή του με ένα παιδικό θαύμα, περπατώντας σε ένα βαθιά εσωστρεφές μονοπάτι που ένωσε το μυαλό και την καρδιά».

Η ιστορική μπάντα των Moody Blues

Ο Pinder ήταν μεταξύ των ιδρυτικών μελών των Moody Blues - μαζί με τους Denny Laine, Graeme Edge, Ray Thomas και Clint Warwick - το 1964. Αυτή η σύνθεση κυκλοφόρησε το single της επανάστασής τους, μια διασκευή του «Go Now»την ίδια χρονιά. Στο ντεμπούτο άλμπουμ του συγκροτήματος το 1965, «The Magnificent Moodies», ο Pinder είναι υπεύθυνος για τη συν-συγγραφή (με τον Laine) όλων των πρωτότυπων τραγουδιών του συγκροτήματος στο LP. Ωστόσο, μετά την επιτυχία του «Go Now», «το μάνατζμεντ μας είχε εξαφανιστεί με τα χρήματα. Μια μέρα, πήγαμε στο γραφείο και ουσιαστικά είχαν εξαφανιστεί. Είχαν χρεοκοπήσει και εμείς ήμασταν απένταροι», δήλωσε ο Pinder στο Rolling Stone το 2018.

Αυτή η πεντάδα - Pinder, Hayward, Lodge, Thomas και Edge - θα ηχογραφούσε μαζί τα επόμενα οκτώ άλμπουμ του συγκροτήματος, που εκτείνονταν από το Days of Future Passed του 1967 έως το Octave του 1978, με τον Pinder να συνεισφέρει στο πιάνο και τα πλήκτρα, ενώ ωθούσε τους Moody Blues προς το progressive rock με την πρωτοποριακή χρήση του Mellotron.

Ο καινοτόμος μουσικός του Mellotron

«Το Mellotron μου επέτρεψε να δημιουργήσω τις δικές μου παραλλαγές των κινήσεων των εγχόρδων. Μπορούσα να παίξω οποιοδήποτε όργανο ήθελα να ακούσω στη μουσική. Αν άκουγα έγχορδα, μπορούσα να τα παίξω με το Mellotron. Αν άκουγα τσέλο, χάλκινα πνευστά, τρομπέτες ή πιάνο, μπορούσα να τα παίξω», δήλωσε ο Pinder στο Rolling Stone στο προφορικό μας ιστορικό για το "Nights in White Satin" του συγκροτήματος, στο οποίο ο Pinder απήγγειλε το ποίημα "Late Lament" που έγραψε ο Edge.

Με πληροφορίες από Rolling Stone