Μουσικη

O Thom Yorke υπογράφει το soundtrack της νέας ταινίας του Daniele Luchetti

Ο ηγέτης των Radiohead γράφει για δεύτερη φορά μουσική για ταινία μεγάλου μήκους

Μπάμπης Καλογιάννης
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Thom Yorke: Κυκλοφορεί το σάουντρακ για την ταινία «Confidenza» του Daniele Luchetti.

Ένα πολύ ιδιαίτερο soundtrack πρόκειται να κυκλοφορήσει η βρετανική ανεξάρτητη δισκογραφική XL Recordings. Ο Thom Yorke (Radiohead, The Smile) υπογράφει τη μουσική της νέας ταινίας του Daniele Luchetti, “Confidenza”, στην οποία ο ιταλός σκηνοθέτης εμπνέεται για δεύτερη φορά από τον συμπατριώτη του συγγραφέα Domenico Starnone, όπως είχε γίνει και στο “La scuola” του 1995. Ο γεννημένος το 1960 Luchetti υπηρετεί το ιταλικό σινεμά εδώ και 41 περίπου χρόνια, μέσα από τους ρόλους του σκηνοθέτη, σεναριογράφου και ηθοποιού, ενώ ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα βρίσκονται τα «Θα συμβεί αύριο» (1988), “Yes Man” (1991) και “My Brother is an Only Child” (2007). Το τελευταίο μάλιστα τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία David di Donatello από την Ιταλική Ακαδημία Κινηματογράφου.

Thom Yorke: Η μουσική για το σάουντρακ της ταινίας «Confidenza» του Daniele Luchetti

Το soundtrack του “Confidenza” θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου σε ψηφιακή μορφή, ενώ οι εκδόσεις του βινυλίου και CD θα κυκλοφορήσουν στις 12 Ιουνίου. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το video για το single Knife Edge” στο οποίο πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Elio Germano και Federica Rosellini. To video περιλαμβάνει μια σεκάνς από την ταινία, σε νέο μοντάζ του Ael Dallier Vega, μοντέρ της ταινίας. Μπορείτε να το δείτε εδώ:

Γεννημένος το 1968 στο Northamptonshire, o Thom Yorke είναι ένας ιδιαίτερα καταξιωμένος μουσικός, ο οποίος θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς της γενιάς του. Γίνεται διάσημος εν μια νυκτί με το τραγούδι “Creep” των Radiohead, το οποίο το 1992 γίνεται ύμνος μιας ολόκληρης γενιάς. Ωστόσο το συγκρότημα δε επαναπαύεται στην επιτυχία του τραγουδιού και με albums όπως τα “The Bends”, “Kid A” και κυρίως το “Ok Computer”, καταφέρνουν σήμερα να θεωρούνται ως ένα από τα πλέον επιδραστικά γκρουπ, επηρεάζοντας καλλιτέχνες όπως οι Coldplay, οι Travis κ.α. Οι συνολικές δε πωλήσεις των Radiohead ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια αντίτυπα. Στη συνέχεια ο Yorke εξερευνεί περαιτέρω τις μουσικές του δυνατότητες, συνεργάζεται μεταξύ άλλων με τις PJ Harvey και Bjork, ενώ κυκλοφορεί το πρώτο του solo album The Eraser”, το 2006. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με τη συγγραφή soundtrack, έχοντας γράψει τη μουσική για ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ.

Η μουσική για το “Confidenza” είναι το 6ο συνολικά soundtrack που συνθέτει ο Thom Yorke και το 2ο για ταινία μεγάλου μήκους, ύστερα από το αντίστοιχο για το remake του “Suspiria” από τον Luca Guadagnino, το 2018. Στο “Confidenza” ο Yorke συνεργάστηκε εκ νέου με τον παραγωγό Sam Petts-Davies, ενώ στο soundtrack συμμετέχει η Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής του Λονδίνου, καθώς και το jazz σχήμα του Tom Skinner, συμπαίκτη του Yorke στους The Smile.

Το track list του soundtrack του “Confidenza” είναι το εξής:

  1. The Big City
  2. Knife Edge
  3. Letting Down Gently
  4. Secret Clarinet
  5. In The Trees
  6. Prize Giving
  7. Four Ways In Time
  8. Confidenza
  9. Nosebleed Nuptials
  10. Bunch Of Flowers
  11. A Silent Scream
  12. On The Ledge

Τον Ιούνιο, ο Thom Yorke θα βρίσκεται εκ νέου σε περιοδεία με τους The Smile, οι οποίοι πρόσφατα κυκλοφόρησαν το δεύτερο studio album τους “Wall of Eyes”, τον περασμένο Ιανουάριο. Την τριάδα του συγκροτήματος, μαζί με τους Yorke και Tom Skinner, συμπληρώνει ο συμπαίκτης του πρώτου στους Radiohead, Jonny Greenwood. Η περιοδεία των The Smile θα περάσει και από την Ελλάδα, με το γκρουπ να εμφανίζεται στις 20 Ιουνίου στην Πλατεία Νερού, ως support στους θρυλικούς Pulp, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Release Athens 2024.