Μουσικη

Dickey Betts: Πέθανε στα 80 του το μέλος των Allman Brothers Band

Είχε γράψει μερικά από τα γνωστότερα τραγούδια της μπάντας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Dickey Betts: Πέθανε στα 80 του το μέλος των Allman Brothers Band

Ο Dickey Betts, ο τραγουδιστής, τραγουδοποιός και κιθαρίστας της Allman Brothers Band, του οποίου τα διαπεραστικά σόλο και τα τραγούδια καθόρισαν το συγκρότημα και το southern rock γενικότερα, πέθανε το πρωί της Πέμπτης σε ηλικία 80 ετών. Αιτία ήταν ο καρκίνος και η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, όπως επιβεβαίωσε στο Rolling Stone ο μάνατζερ του.

«Με βαθιά θλίψη και βαριά καρδιά η οικογένεια Betts ανακοινώνει τον θάνατο του Forrest Richard 'Dickey' Betts (12 Δεκεμβρίου 1943 - 18 Απριλίου 2024) σε ηλικία 80 ετών», ανακοίνωσε η οικογένεια Betts σε δήλωσή της στο Rolling Stone. 

Αν και επισκιάστηκε από τον Gregg και τον Duane, τα αδέρφια που έδωσαν το όνομά τους στους Allmans, ο Betts ήταν εξίσου ζωτικής σημασίας για το συγκρότημα. Το στυλ της κιθάρας του εισήγαγε στοιχεία δυτικού σουίνγκ και τζαζ στη μουσική του συγκροτήματος, ειδικά όταν έκανε ντουέτο με τον Duane. Ως τραγουδιστής και συνθέτης, ο Betts ήταν υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη επιτυχία του συγκροτήματος, το «Ramblin' Man» του 1973, καθώς και για μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα τραγούδια τους: το κυκλοθυμικό ορχηστρικό «In Memory of Elizabeth Reed», το πανηγυρικό «Jessica» και το «Crazy Love».

Από το μουστάκι του ως σήμα κατατεθέν, ο Betts ενέπνευσε τον χαρακτήρα του Russell (τον οποίο υποδύεται ο Billy Crudup) στην ταινία Almost Famous του Cameron Crowe. «Γαμώτο, αυτός ο τύπος μου μοιάζει!» είχε δηλώσει ο Betts στο Rolling Stone.

Παρόλο που ο αρχικός του ρόλος στο συγκρότημα ήταν κιθαρίστας μαζί με τον Duane, ο Betts άφησε το στίγμα του ως συνθέτης χάρη στο πληθωρικό «Revival» στο πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, το 1969, The Allman Brothers Band. Κατά τη διάρκεια των πρώτων χρόνων του συγκροτήματος, αυτός και ο Duane έφεραν τον αυτοσχεδιασμό και τη παρουσία δύο κιθάρων σε νέα επίπεδα, όπως ακούγεται στην 13λεπτη εκδοχή του «In Memory of Elizabeth Reed» στο live άλμπουμ At Fillmore East του συγκροτήματος από το 1971.