Μουσικη

Σαν σήμερα, ο θάνατος του Prince

Μία καριέρα 40 ετών με 39 άλμπουμ, 7 βραβεία Grammy και 1 Όσκαρ

62222-137653.jpg
A.V. Team
14’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Prince επί σκηνής μπροστά στο μικρόφωνο
Σαν σήμερα το 2016, ο Prince πεθαίνει από κατανάλωση φαιντανύλης © Getty Images/Kevin Mazur

Σαν σήμερα στις 21 Απριλίου 2016 ο Prince αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από κατανάλωση φαιντανύλης σε ηλικία 57 ετών

Σαν σήμερα, ο διάσημος τραγουδιστής, κιθαρίστας, συνθέτης, παραγωγός και ηθοποιός Prince βρέθηκε μόνος και χωρίς τις αισθήσεις του σε ένα ασανσέρ στο στούντιο του στο Paisley Park της Μινεσότα στις 21 Απριλίου 2016 σε ηλικία 57 ετών.

Ο Prince όρθιος κρατώντας κιθαρα
Ο Prince το 1981 © Wikimedia Commons/Allen Beaulieu

Οι διασώστες βρήκαν τον Prince να μην ανταποκρίνεται και μετά τις πρώτες βοήθειες ανακοίνωσαν ότι ήταν ήδη νεκρός για τουλάχιστον έξι ώρες και δεν μπόρεσαν να τον επαναφέρουν στη ζωή.

Δεν υπήρχαν ενδείξεις αυτοκτονίας ή κάποιας εγκληματικής πράξης. Ο θάνατός του Prince προκάλεσε παγκόσμια θλίψη και μια έρευνα από την αστυνομία της κομητείας Carver και τις ομοσπονδιακές αρχές ξεκίνησε για να προσδιοριστούν τα αίτια του θανάτου του.

PRINCE has passed away at age 57 | In Memoriam 2016

Ο Prince πέθανε από υπερβολική δόση φαιντανύλης

Η αυτοψία που ακολούθησε διαπίστωσε ότι ο θάνατος του Prince προκλήθηκε από υπερβολική δόση φαιντανύλης, ένα συνθετικό οπιοειδές 50 φορές πιο ισχυρό από την ηρωίνη. Ωστόσο, ο εισαγγελέας της κομητείας Carver, Μαρκ Μετζ  είχε δηλώσει ότι ο Prince νόμισε ότι πήρε ένα κοινό παυσίπονο, το Vicodin, αλλά αντιθέτως κατανάλωσε νοθευμένο Vicodin με φαιντανύλη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, παραμένει μυστήριο πώς ο Prince προμηθεύτηκε τα νοθευμένα χάπια και από ποιον, ενώ δεν υπήρξαν αρκετά στοιχεία για να απαγγελθούν κατηγορίες σε κάποιον για τον θάνατό του. Οι φωτογραφίες και τα βίντεο του Prince από το στούντιο στο Paisley Park την ημέρα που βρέθηκε νεκρός δεν δίνουν απαντήσεις.

Μετά την αυτοψία τα λείψανα του Prince αποτεφρώθηκαν. Στις 26 Απριλίου 2016, η αδερφή του Prince, Tyka Nelson, κατέθεσε δικαστικά έγγραφα στην κομητεία Carver, για να διευθετηθεί το θέμα της διαθήκης του, καθώς δεν είχε βρεθεί διαθήκη. Την ημέρα του θάνατό του, ο δύο φορές διαζευγμένος Prince δεν ήταν ούτε παντρεμένος, ούτε ήταν γνωστό ότι είχε παιδιά.

Κοντινή φώτο του Prince
© Instagram / prince

700 άτομα ισχυρίστηκαν ότι ήταν ετεροθαλή αδέρφια του Prince

Σύμφωνα με νόμο της Μινεσότα, η απουσία διαθήκης σήμαινε ότι, εκτός από την αδερφή του, τα πέντε ετεροθαλή αδέρφια του Prince είχαν επίσης αξίωση στην τεράστια περιουσία των εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και σε ακίνητα, μετοχές και αυτοκίνητα. Μέσα σε τρεις εβδομάδες από τον θάνατό του, 700 άτομα ισχυρίστηκαν ότι ήταν ετεροθαλή αδέρφια ή απόγονοί του.

Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης του θανάτου του Prince, οι θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο θρήνησαν τον θάνατό του. Σε μια δήλωση, ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα είπε: «Λίγοι καλλιτέχνες έχουν επηρεάσει τον ήχο και την πορεία της pop μουσικής ή έχουν αγγίξει τόσους πολλούς ανθρώπους με το ταλέντο τους».

Ο Prince όρθιος κρατώντας κιθάρα στο φεστιβάλ Coachella
Ο Prince στο φεστιβάλ Coachella 2008 © Wikimedia Commons/penner

Ο Prince έκανε το ντεμπούτο του το 1978 με το άλμπουμ «For You»

Ένας από τους πιο εμβληματικούς καλλιτέχνες στην ιστορία της μουσικής, η εκτεταμένη καριέρα του Prince προήλθε από τη μουσική σκηνή της πατρίδας του, την Μινεάπολη, όπου έζησε όλη του τη ζωή.

Ο Prince με πραγματικό όνομα Ρότζερς Νέλσον γεννήθηκε στις 7 Ιουνίου 1958 στη Μινεάπολη, από τους μουσικούς Μάτι Σο και Τζον Νέλσον. Ως έφηβος, ο Prince έπαιζε σε συγκροτήματα με τους φίλους του. Το 1978, όταν ήταν 20 ετών, υπέγραψε το πρώτο του δισκογραφικό συμβόλαιο με τη Warner Bros. και την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε το «For You».

Purple Rain

Το ντεμπούτο του 1978 «For You» και το ομώνυμο δεύτερο LP, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1979, ήταν η αρχή μιας απίστευτα παραγωγικής σειράς άλμπουμ που περιελάμβανε τα «1999», «Purple Rain», «Around The World In A Day», «Sign O The Times» και «Batman», μεταξύ άλλων. Όλη η δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε από την κυκλοφορία σχεδόν ενός άλμπουμ ανά έτος, βελτιώνοντας την τέχνη του με κάθε δίσκο.

Ήταν το «Purple Rain» του 1984 - το πρώτο του Νο. 1 άλμπουμ στο Billboard 200 - που κυκλοφόρησε παράλληλα με την ομώνυμη ταινία, που τον καθιέρωσε ως έναν από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της γενιάς του, χαρίζοντάς του δύο Grammy και ένα Όσκαρ και «νικώντας» το «Thriller» του Μάικλ Τζάκσον στην κατηγορία «Αγαπημένο pop/rock Άλμπουμ» στα American Music Awards του 1985.

Prince - Purple Rain (complete movie scene)

Συνολικά έλαβε επτά βραβεία Grammy από 32 υποψηφιότητες μεταξύ 1984 και 2010. Ταυτόχρονα, δούλεψε με πολλά συγκροτήματα χρησιμοποιώντας μια σειρά από ψευδώνυμα, συμπεριλαμβανομένων των «The Time», «The New Power Generation» και «The Revolution», τόσο ως frontman όσο και ως παραγωγός.

Prince Wins Original Song Score: 1985 Oscars

Ο Prince εκτός από ερμηνευτής ήταν και σπουδαίος κιθαρίστας

Ως επαγγελματίας μουσικός, ο Prince ήταν γνωστός για την τελειομανία του και πόσο παραγωγικός ήταν στο στούντιο, κάτι που του επέτρεψε να δημιουργεί και να κυκλοφορεί σταθερά μουσική με οποιονδήποτε τρόπο για 40 περίπου χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο πρώτο του άλμπουμ, «For You» έπαιξε ο ίδιος όλα τα όργανα (27 συγκεκριμένα) από το πιάνο και την ηλεκτρική κιθάρα μέχρι κύμβαλα δαχτύλων.

Ως αποτέλεσμα, ακυκλοφόρητα b-sides και bootlegs έχουν γίνει περιζήτητα στους συλλέκτες και στους φανατικούς θαυμαστές του και το περιβόητο «θησαυροφυλάκιο» των ηχογραφήσεων του έχει γίνει θρύλος. Θεωρούνταν επίσης υπερβατικός ως ερμηνευτής πάνω στη σκηνή, εκτείνοντας πολύ συχνά τις συναυλίες του πέρα ​​από το όριο των τριών ωρών και επιδεικνύοντας το εκπληκτικό ταλέντο του στην κιθάρα.

Ως κιθαρίστας είναι σίγουρα υποτιμημένος, καθώς η εμβληματική φωνή του και οι ικανότητές του ως συνθέτης και frontman επισκίασε το κιθαριστικό του παίξιμο.

Ο Prince ντυμένος στα μωβ δίπλα σε ένα μωβ πιάνο
© Instagram / prince

Το «Purple Rain» ήταν το πρώτο από τα τέσσερα Νο. 1 άλμπουμ του Billboard 200. Ακόμα 12 LPs του άγγιξαν την κορυφή στα top 10 κατά την διάρκεια τεσσάρων δεκαετιών. Το πρώτο σινγκλ από το ομότιτλο LP του, «I Wanna Be Your Love», έφτασε στην κορυφή του Billboard R&B, ενώ είχε 19 κομμάτια του στις πρώτες δέκα θέσεις του Hot 100, συμπεριλαμβανομένων των «When Doves Cry», « Let's Go Crazy», «Kiss», «Batdance» και «Cream».

Ο Prince έχει συγκριθεί με τον καλλιτέχνη της τζαζ Μάιλς Ντέιβις όσον αφορά τις καλλιτεχνικές αλλαγές καθ' όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Ο Ντέιβις είχε δηλώσει ότι θεωρούσε τον Prince ως ένα μείγμα των Τζέιμς Μπράουν, Τζίμι Χέντριξ, Μάρβιν Γκέι, Λιτλ Ρίτσαρντ και Τσάρλι Τσάπλιν.

Ο ίδιος ο Prince είχε δηλώσει κατά καιρούς ότι οι επιρροές και η έμπνευση του προέρχεται από καλλιτέχνες όπως: James Brown, Joni Mitchell, Jimi Hendrix, Beatles, Chuck Berry, David Bowie, Mick Jagger, Jerry Lee Lewis, Little Richard, Elvis Presley, Carlos Santana και Stevie Wonder, μεταξύ άλλων.

Το στούντιο Paisley Park
Το στούντιο Paisley Park © Wikimedia Commons/Bobak Ha'Eri

Ο Prince άλλαξε το όνομά του σε ένα σύμβολο

Το 1993, κατά τη διάρκεια διαπραγματεύσεων σχετικά με την κυκλοφορία του «The Gold Experience», ακολούθησε μια δικαστική μάχη μεταξύ της Warner Bros. και του Prince για τον καλλιτεχνικό και οικονομικό έλεγχο της μουσικής του. Κατά τη διάρκεια της αγωγής, ο Prince εμφανίστηκε δημόσια με τη λέξη «σκλάβος» γραμμένη στο μάγουλό του.

OPrince επί σκηνής παίζοντας κιθάρα και έχοντας τη λέξη slave γραμμένη στο μάγουλό του
© Instagram / prince

Εξήγησε ότι είχε αλλάξει το όνομά του σε ένα σύμβολο που δεν προφέρεται για να απελευθερωθεί από το συμβόλαιό του με τη Warner Bros. και ότι το έκανε από απογοήτευση επειδή ένιωθε ότι το όνομά του ανήκει πλέον στην εταιρεία.

Prince: Χορτοφάγος, Μάρτυρας του Ιεχωβά και ακτιβιστής

Ο Prince ήταν ένας θρησκευόμενος άνθρωπος από την παιδική του ηλικία και σε όλη του τη ζωή. Η αγάπη του για τον Θεό ήταν επαναλαμβανόμενο θέμα στα τραγούδια του, συχνά συνυφασμένο με τον ρομαντισμό, τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό σε τραγούδια όπως το «I Would Die 4 U» και άλμπουμ όπως το «Lovesexy». Τον Μάρτιο του 2016, ενώ συζητούσε για τα παιδικά του χρόνια σε μια παράσταση στο Όκλαντ, είπε στο κοινό:

«Ήθελα να γίνω σαν τον πατέρα μου και λάτρεψα όλα όσα αγαπούσε - τη μητέρα μου, τη Βίβλο και τη μουσική».

Ο Prince έγινε Μάρτυρας του Ιεχωβά το 2001 ως αποτέλεσμα της φιλίας του με τον μπασίστα των Sly and the Family Stone, Larry Graham. Δεν το θεώρησε κάποιου είδους «μεταστροφή» αλλά «πραγμάτωση», συγκρίνοντας τη σχέση του με τον Graham σαν αυτή του Μορφέα με τον Νίο στην ταινία «The Matrix». Η νέα του πίστη επηρέασε επίσης σε μεγάλο βαθμό το άλμπουμ του 2001 «The Rainbow Children».

Ο Prince με κόκκινα ρούχα κρατώντας κίτρινη κιθάρα
© Instagram / prince

Ο Prince ήταν ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων και ακολουθούσε μια vegan διατροφή για μεγάλο μέρος της ζωής του, αλλά αργότερα περιέγραψε τον εαυτό του ως χορτοφάγο. Είχε προηγουμένως ακολουθήσει μια δίαιτα pescetarian (όπου απαγορεύεται να καταναλώσεις κρέας εκτός από ψάρι) στη δεκαετία του 2000.

Στο στούντιο του στο Paisley Park, ο Prince ζητούσε από τους επισκέπτες και το προσωπικό να διατηρήσουν μια χορτοφαγική διατροφή ή μια δίαιτα pescetarian όσο ήταν παρόντες, προκειμένου να διατηρήσουν το περιβάλλον χωρίς κρέας.

Για τις πολιτικές του απόψεις, είχε αποκαλύψει σε μια συνέντευξή του ότι δεν είχε ψηφίσει τον Ομπάμα, αλλά και ότι δεν είχε ποτέ ψηφίσει στη ζωή του, ενώ τα τελευταία χρόνια ήταν υποστηρικτής του κινήματος «Black Lives Matter».

Ο Prince όρθιος κρατώντας κιθάρα επί σκηνής με γκρι κοστούμι
© Instagram / prince

Η κληρονομιά του Prince ως καλλιτέχνης

Από τον Σεπτέμβριο του 2014, κυκλοφόρησε τέσσερις νέους δίσκους με το τελευταίο του συγκρότημα, τους 3rd Eye Girl, πειραματιζόμενος συνεχώς με τη ψυχεδελική ροκ και τη διαγαλαξιακή φανκ.

Τα χρόνια πριν από το θάνατό του, ο Prince έπαιρνε συνταγογραφούμενα παυσίπονα για χρόνιους πόνους στο ισχίο. Πιστεύεται ότι πάλευε με τον εθισμό στα οπιοειδή. Εξακολουθούσε ωστόσο να ηχογραφεί και να εμφανίζεται σε συναυλίες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το τελευταίο του άλμπουμ, «HITnRUN Phase Two», κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2015.

Η κληρονομιά του Prince ως μουσικός, τραγουδιστής και fashion idol είναι σχεδόν απαράμιλλη και η επιρροή του εκτείνεται από την ποπ και την R&B έως τη φανκ και τη χιπ-χοπ και οτιδήποτε άλλο ενδιάμεσα.

Ο Prince με μαύρο ριγέ κοστούμι σε διπλή φώτο
© Instagram / prince

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ