Μουσικη

Brian Eno: Νέο τραγούδι από τον θρύλο της ηλεκτρονικής μουσικής

Το «All I Remember» βρίσκει τον καλλιτέχνη σε ιδιαίτερα νοσταλγική διάθεση

Brian Eno: Κυκλοφόρησε το νέο τραγούδι του «All I Remember»
© Gary Hustwit

Brian Eno: Ακούστε το νέο τραγούδι του «All I Remember» από το soundtrack του βιογραφικού ντοκιμαντέρ «Eno»

Μέσα από ένα πολύ καλαίσθητο βίντεο, με αναφορές στην παιδική του ηλικία αλλά και στο ξεκίνημα της σπουδαίας καριέρας του, ο Brian Eno επανέρχεται στο προσκήνιο με το τραγούδι “All I Remember”. Οι στίχοι είναι εξόχως συγκινητικοί, ο Eno κάνει κατάθεση ψυχής αναπολώντας καλλιτέχνες οι οποίοι τον επηρέασαν στα πρώτα του βήματα, όπως η Ketty Lester και ο Bobby Vee, ενώ χαρακτηρίζει πολύ εύστοχα τις αναμνήσεις του ως «πυροτεχνήματα πάνω από μια απέραντη θάλασσα». Το τραγούδι κυκλοφορεί στο πλαίσιο του επίσημου soundtrack της ταινίας “Eno”, το οποίο αποτελεί το βιογραφικό ντοκιμαντέρ του καλλιτέχνη.

Brian Eno - All I Remember

Η λέξη «πρωτοπόρος» χρησιμοποιείται πολύ συχνά για να περιγράψει κάποιον καλλιτέχνη, ωστόσο είναι απόλυτα ταιριαστή στην περίπτωση του Brian Eno. Γεννημένος το 1948 στο Suffolk της Αγγλίας, θα αναπτύξει γρήγορα τις μουσικές του δεξιότητες και τη δεκαετία του 1960 θα πειραματιστεί με τον ηλεκτρονικό ήχο. Θα γίνει γνωστός στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και στο πλευρό του Bryan Ferry, αναλαμβάνοντας τα synthesisers στα δύο πρώτα albums των θρύλων του glam rock, Roxy Music. Η συνέχεια ανήκει στη σπουδαία solo καριέρα του, με μια σειρά από albums να τον καθιστούν εκ των ηγετών της ηλεκτρονικής μουσικής της εποχής. Ξεχωρίζει δε ιδιαίτερα ο δίσκος “Discreet Music” του 1975, ο οποίος και θεωρείται ορόσημο για την ανάπτυξη της ambient μουσικής σκηνής, με τον Eno να θεωρείται ως αυτός που την έφερε στο προσκήνιο.

Ο Brian Eno αναφέρεται συχνά ως ένας από τους πιο επιδραστικούς μουσικούς όλων των εποχών, επηρεάζοντας από το punk rock μέχρι και την techno, καταφέρνοντας επίσης να κάνει όνομα και ως μουσικός παραγωγός. Από τις σπουδαιότερες συνεργασίες του είναι σίγουρα αυτή με τον David Bowie (στην «Τριλογία του Βερολίνου»), με τον Robert Fripp των King Crimson, καθώς επίσης και αυτή με τους David Byrne και Talking Heads. Το ελληνικό συγκρότημα «Μωρά στη Φωτιά» πήρε το όνομα του από το τραγούδι του “Baby's on Fire”, ενώ τέλος ο Eno είναι ο συνθέτης του εισαγωγικού ήχου των Windows 95, όταν και το εν λόγω λειτουργικό σύστημα ξεκινούσε την μακρά πορεία του.

Το soundtrack του ντοκιμαντέρ “Eno” θα κυκλοφορήσει στις 19 Απριλίου, μία ημέρα πριν από την επίσημη προβολή της ταινίας στις αίθουσες. Η σκηνοθεσία ανήκει στον σπουδαίο εικαστικό και σκηνοθέτη Gary Hustwit, του οποίου έργα έχουν φιλοξενηθεί στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, καθώς και στο Design Museum του Λονδίνου. Ο Hustwit είναι πλέον CEO της πλατφόρμα “Anamorph”, η οποία έχει συμβάλλει τα μέγιστα τόσο στο ντοκιμαντέρ, όσο και στο βίντεο του “All I Remember”. Το ντοκιμαντέρ “Eno” έκανε πρεμιέρα στο φημισμένο Sundance Film Festival που έλαβε χώρα τον Ιανουάριο, ενώ η επίσημη προβολή του θα γίνει στο Barbican Centre του Λονδίνου, στις 20 Απριλίου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ