Μουσικη

Σαν σήμερα: Ποιος ήταν πραγματικά ο Lou Reed

25 facts για τη ζωή του τραγουδιστή των The Velvet Underground

62222-137653.jpg
A.V. Team
35’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Ποιος ήταν πραγματικά ο Lou Reed  25 facts για τη ζωή του τραγουδιστή των The Velvet Underground
O Lou Reed γεννήθηκε σαν σήμερα το 1942 στη Νέα Υόρκη © Getty Images/Michael Ochs Archives

Σαν σήμερα στις 2 Μαρτίου 1942 γεννήθηκε ο Lou Reed. Διαβάστε 25 facts για τη ζωή του τραγουδιστή των The Velvet Underground

Σαν σήμερα στις 2 Μαρτίου 1942 γεννήθηκε ο Lewis Allan Reed στη Νέα Υόρκη, πιο γνωστός ως Lou Reed. Κιθαρίστας, τραγουδιστής, στιχουργός, συνθέτης και φωτογράφος, ο Lou Reed έμεινε γνωστός ως μέλος των θρυλικών The Velvet Underground, ενώ η σόλο καριέρα του διήρκησε πάνω από 30 χρόνια.

Σαν σήμερα: Ποιος ήταν πραγματικά ο Lou Reed
O Lou Reed στο Hop Farm Festival στο Κεντ της Αγγλίας στις 2 Ιούλιου 2011 © Wikimedia Commons/Man Alive!

Αν και δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένοι στα τέλη της δεκαετίας του 1960, οι Velvet Underground θεωρούνται σήμερα ως ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα στην ιστορία της underground και της εναλλακτικής ροκ μουσικής.

Παρακάτω ακολουθούν 25 facts για τη ζωή του Lou Reed μέχρι τον θάνατό του στις 27 Οκτωβρίου 2013 σε ηλικία 71 ετών:

  1. Οι γονείς του Lou Reed προσπάθησαν να «θεραπεύσουν» τις ομοφυλοφιλικές του τάσεις με θεραπεία ηλεκτροσόκ τρεις φορές την εβδομάδα. Αυτό αναφέρεται στο τραγούδι του «Kill Your Sons»: All your two-bit psychiatrists / Are giving you electroshock / They said they’d let you live at home with mom and dad / Instead of mental hospitals / But every time you tried to read a book / You couldn’t get to page seventeen / Cos you forgot where you were / So you couldn’t even read.
    Lou Reed - Kill Your Sons - 9/25/1984 - Capitol Theatre (Official)
  2. Ενοχλημένοι που έπρεπε να δουλέψουν την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Velvet Underground αποφάσισαν να απολυθούν μόλις δύο μέρες αφότου τους είδε για πρώτη φορά ο Andy Warhol. Ο διευθυντής του Café Bizarre (ένα κλαμπ στο Greenwich Villageόπου το συγκρότημα έπαιζε τακτικά) τους ξεκαθάρισε ότι αν έπαιζαν το «The Black Angel's Death Song» άλλη μια φορά, θα τους απέλυε. Οπότε, το έπαιξαν.
    The Black Angel's Death Song
  3. Αφού παραιτήθηκε από τους The Velvet Underground, ο Lou Reed έπιασε δουλειά στη λογιστική εταιρεία του πατέρα του. Κέρδιζε 40 δολάρια την εβδομάδα δουλεύοντας ως δακτυλογράφος για περίπου ένα χρόνο πριν υπογράψει με την RCA και κυκλοφορήσει το πρώτο του σόλο άλμπουμ.
  4. Οι στίχοι: But she never lost her head / Even when she was give head από το «Walk On The Wild Side» του 1972 δεν απαγορεύτηκαν από το BBC επειδή οι λογοκριτές δεν ήξεραν τι σημαίνει η έκφραση «give head».
    Lou Reed - Walk on the Wild Side (audio)
  5. Αν ο Lou Reed δεν ήθελε να δώσει κάποια συνέντευξη, ήταν γνωστό ότι έστελνε ένα roadie που του έμοιαζε στη θέση του. Οι περισσότεροι δεν καταλάβαιναν τη διαφορά.
  6. Αφού είχε κάνει κάποια αντισημιτικά σχόλια, ο Lou Reed ρωτήθηκε αν ήταν Εβραίος. Η απάντησή του ήταν: Φυσικά και είμαι. Δεν είναι όλοι οι επιτυχημένοι άνθρωποι Εβραίοι; Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε από τον δημοσιογράφο Lester Bangs για το πώς συνδέονται τα τραγούδια του με το γεγονός ότι είναι Εβραίος, ο Reed απάντησε ότι δεν γνώριζε κανέναν Εβραίο.
  7. Το 1979 ξέσπασε ένας καυγάς σε ένα δείπνο μεταξύ του Lou Reed και του David Bowie. Ο Reed όρμησε στον Bowie αφού ο Bowie τον συμβούλεψε να «καθαρίσει από τα ναρκωτικά» φωνάζοντας: «Μη μου το ξαναπείς ποτέ αυτό».
  8. Ο Lou Reed αποκάλυψε κάποτε ότι ο λόγος που φορούσε γυαλιά ηλίου στη σκηνή ήταν επειδή δεν άντεχε τη θέα του κοινού.
  9. Το 2001 πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί των ΗΠΑ ανέφεραν εσφαλμένα τον θάνατο του Lou Reed αφού έλαβαν ένα email το οποίο ήταν φάρσα από κάποιον που υποτίθεται ότι δούλευε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Η ανακοίνωση ισχυριζόταν ότι ο Reed βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του μετά από υπερβολική δόση του παυσίπονου Demerol.
  10. Τον Μάιο του 2013, ο Lou Reed έκανε εγχείρηση μεταμόσχευσης ήπατος.
  11. Στις 22 Νοεμβρίου 1974, ο Lou Reed ερμήνευσε το τραγούδι «Heroin» στο Winterland του Σαν Φραντσίσκο. Στη μέση του τραγουδιού, ο Reed έβγαλε μια υποδερμική βελόνα, ένα κουτάλι, ένα σπίρτο, ένα λάστιχο και έκανε ένεση στο μπράτσο του, αν και είναι άγνωστο αν ήταν ηρωίνη ή κάτι άλλο.
    The Velvet Underground-Heroin
  12. Αν και συχνά υποτιμούσε τη μουσική των Beatles, κάποτε αναφέρθηκε στο τραγούδι «Mother» του John Lennon ως ένα από τα καλύτερα που είχε ακούσει ποτέ.
  13. «Κάνω ναρκωτικά επειδή στον 20ο αιώνα, στην τεχνολογική εποχή που ζούμε στις πόλεις, υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες που πρέπει να λαμβάνεις για να μπορείς να συνεχίσεις τη ζωή σου σαν ένας απλός άνθρωπος των σπηλαίων», είχε δηλώσει ο Lou Reed σε συνέντευξη που είχε δώσει στον Lester Bangs.
  14. Ο Reed εισήχθη στο Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Velvet Underground το 1996 και ως σόλο καλλιτέχνης το 2015.
    The Velvet Underground - "Last Night I Said Goodbye to My Friend" | 1996 Induction
  15. Στο άλμπουμ «Lulu» συνεργάστηκε με τους Metallica και κυκλοφόρησε στις 31 Οκτωβρίου 2011. Είναι το τελευταίο ολοκληρωμένο έργο στο οποίο συμμετείχε ο Reed πριν από το θάνατό του τον Οκτώβριο του 2013. Παρά τις κακές κριτικές που έλαβε, ο ντράμερ των Metallica, Lars Ulrich, είπε για το άλμπουμ μετά το θάνατο του Reed το 2013: «Ήμασταν και οι δύο outsiders. Και οι δύο δεν αισθανθήκαμε ποτέ άνετα να ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο με τους άλλους. Ο Lou Reed είναι ο νονός του να είσαι outsider, να είσαι αυτόνομος, να βαδίζεις με το δικό σου ρυθμό, να κάνεις κάθε έργο διαφορετικό από το προηγούμενο και να μην αισθάνεσαι ποτέ ότι έχεις ευθύνη σε κανέναν άλλο εκτός από τον εαυτό σου».
    Lou Reed & Metallica: The View (Official Music Video)
  16. Ο Lou Reed διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και είχε αρκετά μανιοκαταθλιπτικά επεισόδια σε όλη του τη ζωή.
  17. Παρά το γεγονός ότι δήλωνε δημόσια ομοφυλόφιλος τη δεκαετία του 1970, ο Lou Reed παντρεύεται τρεις γυναίκες. Πάλεψε με τη σεξουαλικότητά του για όλη του τη ζωή και ήταν ικανός για μία άκρως αντιφατική συμπεριφορά. Ο πρώτος γάμος του Reed ήταν με την Bettye Kronstad το 1973. Ο δεύτερος γάμος του έγινε το 1980 με τη Βρετανίδα σχεδιάστρια Sylvia Morales και ο τρίτος ήταν με τη τραγουδίστρια Laurie Anderson το 2008. Ο Lou Reed είχε επίσης έναν ψεύτικο γάμο με την τρανς σύντροφό του, Rachel, το 1977.
  18. Το επιτυχημένο σινγκλ «Walk on the Wild Side» ήταν αφιερωμένο στους cross-dressers που έρχονται στη Νέα Υόρκη και γίνονται ιερόδουλες. Συχνά χρησιμοποιούσαν την έκφραση: «Take a walk on the wild side» σε υποψήφιους πελάτες. Κάθε στίχος μιλάει για ένα υπαρκτό πρόσωπο και όλοι ήταν πραγματικοί drag queens που εμφανίστηκαν στην ταινία του Warhol το 1972 «Women In Revolt».
    Andy Warhol's Women In Revolt (1971) Trailer
  19. Ο Lou Reed ανέφερε συχνά τον ποιητή Delmore Schwartz και συγκεκριμένα το διήγηά του «In Dreams Begin Responsibilities» ως σημαντική επιρροή για τους στίχου του. Όπως εξήγησε: «Απλή γλώσσα, πέντε σελίδες, ό,τι πιο εκπληκτικό έχω διαβάσει μέχρι σήμερα. Είναι απλά απίστευτο. Φανταστείτε να μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο με την απλή γλώσσα που είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε. Είναι συγκλονιστικό. Τώρα φανταστείτε να το βάλετε σε ένα τραγούδι. Είναι τόσο απλό που καταντάει γελοίο».
  20. Ο μουσικός παραγωγός Brian Eno μίλησε για την επιρροή του Lou Reed και των Velvet Underground λέγοντας: «Το πρώτο άλμπουμ των Velvet πούλησε μόνο 10.000 αντίτυπα, αλλά όλοι όσοι το αγόρασαν φτιάξανε και από ένα συγκρότημα».
  21. Σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Lou Reed είχε τη φήμη ότι ήταν «ζόρικος» με τους δημοσιογράφους. Όταν τον έπειθαν να δώσει συνεντεύξεις, συχνά αρνιόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις ή αγνοούσε τελείως τον συνεντευκτή. Μέτα τη δεκαετία του '90, οι δημοσιογράφοι που τον έτρεμαν άρχισαν να νοιώθουν πιο άνετα με έναν πιο ευγενικό Lou. Ο ίδιος επέμεινε ότι η «σκληρή» συμπεριφορά του είχε γιγαντωθεί από τον Τύπο και δεν ίσχυε στην πραγματικότητα. Είπε στον Guardian το 1996: «Όλα αυτά που ακούγονται ότι δεν μου αρέσουν οι δημοσιογράφοι δεν αληθεύουν. Απλώς δεν μου αρέσει να μιλάω για τον εαυτό μου. Γιατί να το κάνω; Θέλω να πω, αυτό είναι πραγματικά δουλειά. Δεν ακούω τα δικά μου κομμάτια. Γιατί να το κάνω; Τα ξέρω ήδη. Θα προτιμούσα να ακούσω κάτι καινούργιο».
    Are You Happy Being A Schmuck? Lou Reed, Sydney 1975
  22. Για να γλυτώσει από τη στρατιωτική θητεία, ο Lou Reed απείλησε με ένα όπλο έναν αξιωματικό στρατολόγησης στο Syracuse University. Το όπλο δεν ήταν οπλισμένο αλλά η δουλειά έγινε. Πήρε απαλλαγή στράτευσης και ταυτόχρονα κατάφερε να αποφοιτήσει το 1964.
  23. Ο Lou Reed θεωρούσε τον εαυτό του «υπεράνω κριτικής». Αυτό που εννοούσε είναι ότι δεν είχε να μάθει τίποτα από τους κριτικούς. «Ξέρω ποια είναι τα μειονεκτήματά μου», είχε πει στον δημοσιογράφο Bruce Pollock. «Αυτό που έχω να μάθω το μαθαίνω από το κοινό. Έχω μάθει πολλά πράγματα από το κοινό. Μερικές φορές παίζω κάποια τραγούδια στην σκηνή για περισσότερη ώρα. Και σου το λένε. Και πολύ συχνά έχουν δίκιο».
  24. Πες τον ξεπουλημένο αν θέλεις, αλλά ο Lou Reed δεν κατάλαβε για ποιο λόγο έγινε ντόρος για τη διαφήμιση Honda στην οποία πρωταγωνίστησε (στους περισσότερους θαυμαστές άρεσε πάντως). Είπε στο GQ το 1986: «Αν το σκεφτείς πραγματικά, τι σημαίνει ξεπούλημα; Αν θεωρείς το ροκ εν ρολ ως αντικαθεστωτικό και επαναστατικό, δεν θα έβγαζες ποτέ δίσκο. Δες ποιοι σε ηχογραφούν - οι ίδιοι άνθρωποι που φτιάχνουν πυραύλους».
    Lou Reed Honda Scooters Commercial
  25. Ο Lou Reed έπασχε από ηπατίτιδα και διαβήτη για πολλά χρόνια. Λάμβανε θεραπεία με ιντερφερόνες αλλά ανέπτυξε καρκίνο του ήπατος. Τον Μάιο του 2013, υποβλήθηκε σε μεταμόσχευση ήπατος στην κλινική του Κλίβελαντ. Στις 27 Οκτωβρίου 2013 πέθανε από ηπατική νόσο στο σπίτι του στο East Hampton της Νέας Υόρκης, σε ηλικία 71 ετών. Αποτεφρώθηκε και η στάχτη παραδόθηκε στην οικογένειά του.
    Lou Reed Last Interview

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ