Μουσικη

14+1 τραγούδια για τις 14+1 Φεβρουαρίου

Μια λίστα για την επόμενη από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 904
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
15 διαφορετικά ερωτικά τραγούδια: Ο Γιώργος Φλωράκης φτιάχνει μια ξεχωριστή λίστα για την επόμενη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
© Pexels / cottonbro studio

15 διαφορετικά ερωτικά τραγούδια: Ο Γιώργος Φλωράκης φτιάχνει μια ξεχωριστή λίστα για την επόμενη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Μια λίστα για την επόμενη από την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Τότε που οι μισοί έρωτες της προηγούμενης, μπορεί και να έχουν αρχίσει να σβήνουν.

Ημέρα των ερωτευμένων. Δύσκολη πίστα. Ό,τι και να κάνεις, το πιθανότερο είναι ότι θα χρησιμοποιηθεί εναντίον σου. Συνηθισμένος να αποφεύγεις τις κακοτοπιές, παίζεις μπάλα μια μέρα αργότερα. Κι όπως το 667 δεν είναι το «number» αλλά το «neighbour of the beast», έτσι και η λίστα σου δεν είναι ο «Valentine» αλλά ο «neighbour of the Valentine». Ούτε γάτα, ούτε ζημιά!

Λοιπόν, φτιάχνεις μια λίστα με 14+1 ερωτικά τραγούδια από την οποία λείπουν όλα τα προφανή. Και βάζεις κάτι περίεργα, κάτι απρόσμενα, κάτι άσχετα. Μα έτσι είναι πάνω κάτω οι έρωτες: απρόσμενοι, περίεργοι, σχεδόν άσχετοι, προσωπικοί. Αλλιώς δεν είναι έρωτες, είναι προξενιά. Άντε να δούμε…

  1. John Denver: «Annie’s Song». Τι άλλο να της πει δηλαδή: «Εκπληρώνεις τις αισθήσεις μου σαν νύχτα στο δάσος, σαν τα βουνά την άνοιξη, σαν μια βόλτα στη βροχή». (Θα προτιμούσα τη μετάφραση ως «Με εκπληρώνεις» κατά το «Με εκριζώνεις» της Μάτσης Χατζηλαζάρου.
  2. Bryan Ferry: «Shall I Compare Thee To A Summer’s Day». Ιδανικός συνδυασμός. Το 18ο Σονέτο του William Shakespeare με τη μουσική του Bryan Ferry κι εκείνη την απόλυτα εκφραστική φωνή του.
  3. Richie Valens: «We Belong Together». Ένα από τα μικρότερα σε διάρκεια ερωτικά τραγούδια. Ο Valens προσθέτει μια δόση μελαγχολίας που δεν την περιμένεις. Σε γονατίζει.
  4. Richard Lockwood: «When I Met You». Τον γνωρίζουν ελάχιστοι, έφυγε νωρίς και ήταν μέλος των Tully, ενός από τα πολύ καλά ψυχεδελικά συγκροτήματα της Αυστραλίας. Μεγάλο τραγούδι!
  5. Chet Baker: «It’s Always You». Η τρομπέτα του Chet Baker κι επιπλέον η φωνή του: «Κάθε φορά που ερωτεύομαι, είσαι πάντα εσύ».
  6. Tom Waits: «I Want You». Τον έχεις για λίγο πιο μπλαζέ, το είχε φροντίσει κιόλας προσπαθώντας να λέει τα πράγματα ανάποδα απ’ ό,τι τα ένιωθε. Κάτι σαν «ελπίζω να μη σ’ ερωτευτώ» δηλαδή. Εδώ είναι απόλυτα ευθύς: «Να σου δώσω τ’ αστέρια» της λέει, «τον ήλιο σε μια φωτεινή μέρα».
  7. Φοίβος Δεληβοριάς: «Το καλοκαίρι θα ’ρθει». Δεν έχω καλύτερο ελληνικό στίχο για τον έρωτα μα και για το καλοκαίρι: «Το καλοκαίρι θα ’ρθει και στη θάλασσα θα επιστραφείς / Μες στον βυθό θα προσέχουν οι ιππόκαμποι να μη χαθείς / Κι όταν θα βγάζεις για λίγο σε μια σου βουτιά το μαγιό / Θα ’σαι στον κόσμο η μόνη / Θα ’σαι στον κόσμο η μόνη».
  8. Bright Eyes: «First Day Of My Life». «Αυτή είναι η πρώτη μέρα της ζωής μου. Σου ορκίζομαι ότι γεννήθηκα μπροστά στην πόρτα σου». Τοποθετείς την κάμερα μπροστά σε μερικούς ανθρώπους, ζευγάρια ή όχι και καταγράφεις τις αντιδράσεις τους. Φανταστική ιδέα, απίστευτο video clip, πολύ τρυφερό τραγούδι.
  9. Shawn Philips: «She Was Waiting For Her Mother At The Station In Torino And You Know I Love You Baby But It’s Getting Too Heavy To Laugh». Η χαρά του ραδιοφωνικού παραγωγού: να βγεις στον αέρα για να πεις αυτόν τον τίτλο. Και να σκάσουν το ένα μετά το άλλο τα χρώματα της φωνής του Shawn Philips. Εκείνου που τραγούδησε για πρώτη φορά ως «Martlet’s Tale» και τη «Μπαλάντα των αισθήσεων και των παραισθήσεων» του Χατζιδάκι.
  10. Cat Stevens: «How Can I Tell You». Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, δεν έχεις ιδέα πώς να το πεις. Κι αν o Cat Stevens βρήκε σε πολλά τραγούδια του τον τρόπο, εδώ είναι αφοπλιστικός.
  11. Pan Pan: «Ανισόπεδη Ντίσκο». «Και σκεφτόμουν ότι θέλω να σου γράψω ένα τραγούδι να ακούς όταν πηγαίνεις στη δουλειά το πρωί». Πρωινή Αθήνα, την ώρα που ξημερώνει…
  12. Ryan Gosling - Emma Stone: «City Of Stars». Πιάνο, φωνή, μερικά φάλτσα, γέλια ανάμεσα, αυτό είναι ν’ αγαπάς: να είσαι εκτός τόνου, να γελάς συνέχεια.
  13. Nick Cave & The Bad Seeds: «Waiting For You». Εδώ είναι η φάση που περιμένεις τον άλλο, η φάση η δύσκολη. Μα όλα θα πάνε καλά, αλήθεια…
  14. John Coltrane with Johnny Hartman: «My One And Only Love». Είναι ο Coltrane που φυσάει το τενόρο και δίπλα του ένας υπέροχος βαρύτονος Hartman. Χωρίς σχόλιο!
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς
Έργο μεικτής τεχνικής του Γιώργου Φλωράκη για τη στήλη του Σημειώσεις Ενός Μονομανούς

14 (+1). Van Morrison: «Beside You». «Στα λευκώματα είμαστε μαζί, κολλημένοι ο ένας δίπλα στον άλλον». Τίποτε άλλο δεν είναι αναγκαίο…

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ