Μουσικη

Ακούει κανείς;

Αυτό κι αν είναι σουρεαλιστικό… Όταν οι Sex Pistols υπέγραφαν συνεργασία με τη Live Nation Merchandise υπολόγιζαν

max.jpg
Μάκης Μηλάτος
ΤΕΥΧΟΣ 314
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
8351-19121.jpg

Αυτό κι αν είναι σουρεαλιστικό… Όταν οι Sex Pistols υπέγραφαν συνεργασία με τη Live Nation Merchandise υπολόγιζαν να πουλάνε κάνα t-shirt και κάνα καπελάκι με τ’ όνομά τους σε νοσταλγούς 50άρηδες που μεγάλωσαν με το punk και σε παραμυθιασμένους πιτσιρικάδες. Όταν όμως μπλέκεις με μεγάλες εταιρείες, που δεν έχουν ιερό και όσιο, τα πράγματα μπορεί να πάρουν δραματική τροπή. Η ισοπεδωτική Live Nation κάνει πλάκα με το punk attitude κι εκχωρεί τα δικαιώματα χρήσης του ονόματος αλλά και της γραφιστικής αισθητικής των Sex Pistols σε μια γαλλική εταιρεία αρωμάτων και καλλυντικών. Ένα άρωμα βασισμένο στη μορφή που είχε το σιγκλάκι “God Save the Queen” κυκλοφορεί ήδη, ενώ θα ακολουθήσει κι ένα σαπούνι βασισμένο στο “Never Mind the Bollocks”. Επιτέλους… Μετά από 40 χρόνια το punk είναι καθαρό και περιποιημένο, έτοιμο να καταναλωθεί.


It’s Οnly Rock’n’Roll…
Μετά από 50 χρόνια η σκιά του παραμένει βαριά κι όποιος κοιμηθεί από κάτω δεν συνέρχεται. Αλλόκοτες φιγούρες, λαμέ σακάκια, γρήγορες κιθάρες, καταραμένες ζωές, ψυχεδελικά χρώματα κι ένα 12μετρο boogie που δεν πεθαίνει ποτέ. It’s Only Rock’n’Roll But I Like It, όπως μας επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο ο Jim Jones (ex- Thee Hypnotics) αλλά και ο Tav Falco, που χρόνια τώρα καλύπτει υπογείως το χώρο μεταξύ Willy de Ville και Tom Waits.Oι The Jim Jones Revue με το άλμπουμ “Burning Your House Down(****), σε παραγωγή του Jim Sclavunos, φέρνουν το «βρόμικο» rock’n’roll του Little Richard και του Chuck Berry στον 21ο αιώνα, ενώ οι Tav Falco & the Unapproachable Panther Burns με το “Conjurations: Séance for Deranged Lovers(****) κρύβουν το δικό τους rock’n’roll σε ένα σκοτεινό καμπαρέ και το μπερδεύουν με tango, κυρίες από τη Σανγκάη, βαλκανικές πρωτεύουσες, μυστικά ραντεβού, σκληρές κιθάρες και pink Cadillac.


Soundtrack φθινοπώρου
Στον πρώτο δίσκο της Dalot Loop Over Latitudes” (****) «βρέχει συνέχεια» και 8 μουσικά γλυπτά ατμοσφαιρικής electronica, στολισμένα με ήχους από φωνές, κιθάρες και tablas, δίνουν εικόνα στην εσωτερικότητα. Με διαδρομή απ’ την Κρήτη στο Brighton (όπου γεννήθηκε και το ΕΡ “Flight sessions”) κι από κει στη Νέα Υόρκη, η Μαρία Παπαδομανωλάκη ταξιδεύει, φτιάχνοντας ήχους που μας ταξιδεύουν μαζί της. (Το άλμπουμ κυκλοφορεί από την καλιφορνέζικη εταιρεία n5MD.)

Φύλλα χαλκού, επιχαλκωμένες βίδες και μέσα ένα CD-r και ειδικό χαρτί με τις πληροφορίες… Όλα φτιαγμένα στο χέρι και μόνο σε 30 αντίτυπα. Ο Matteus ταξιδεύει μεταξύ Αθήνας και Ισλανδίας ηχογραφώντας το “Uggly Doll’s Stories(***), μια βουτιά στα σκοτεινά μέρη του μυαλού και σε απόκοσμες τοποθεσίες, με φωνές που φέρνει ο άνεμος και ηλεκτρονικούς ήχους που γεννάει ο ρομαντισμός.

makismilatos@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ