Μουσικη

Soundcloud: Φημολογείται η πώληση της πλατφόρμας μέσα στο 2024

Η δεύτερη ευκαιρία της γνωστής πλατφόρμας αρχείων ήχου το 2017, τα προβλήματα και το επικείμενο deal

Μπάμπης Καλογιάννης
Μπάμπης Καλογιάννης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Soundcloud: Φημολογείται η πώληση της πλατφόρμας μέσα στο 2024
© Rachit Tank

Soundcloud: Οι ιδιοκτήτες της πλατφόρμας ελπίζουν στην πώλησή της έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σύμφωνα με δημοσίευμα του Sky News 

Μέσα στο 2023, η εταιρεία απέλυσε το 8% του προσωπικού της, περίπου 40 άτομα. Σε email που έστειλε στους εργαζόμενους, ο CEO Eliah Seton χαρακτήρισε αυτή την εξέλιξη ως «μία προκλητική αλλά ουσιαστική απόφαση ώστε να διασφαλιστεί η υγεία της επιχείρησης και να έρθει κερδοφορία». Το Soundcloud μπαίνει πλέον στο 17ο έτος λειτουργίας του και σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Sky News, η ιδιοκτησία ελπίζει μέσα στη χρονιά να πετύχει την πώληση του, εξασφαλίζοντας 1 δισεκατομμύριο δολάρια, μέσω οποιασδήποτε συμφωνίας τελικά προκύψει. Μέχρι στιγμής, κανένα στέλεχος της εταιρείας δεν έχει προβεί στο παραμικρό σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Soundcloud: Χρονιά κερδοφορίας το 2023 - Φήμες για πώληση της πλατφόρμας το 2024

Βασικοί μέτοχοι του Soundcloud αυτή τη στιγμή είναι ο Όμιλος Raine, επενδυτική τράπεζα με portfolio σχετικό με τεχνολογία, ΜΜΕ και τηλεπικοινωνίες, καθώς και η Temasek Holdings, fund που ανήκει διά νόμου στο υπουργείο Οικονομικών της Σιγκαπούρης. Πρόκειται για δύο σχήματα τα οποία το 2017 επένδυσαν από κοινού 170 εκατομμύρια δολάρια στην εταιρεία, σε μια περίοδο κατά την οποία το Soundcloud κινδύνευε με ««λουκέτο». Η SiriusXM, μία από τις πλέον κορυφαίες εταιρείες ήχου της Βόρειας Αμερικής με τις πλατφόρμες της να προσεγγίζουν 150 εκατομμύρια ακροατές, απέκτησε μειοψηφικό πακέτο μετοχών το 2020, αξίας 75 εκατομμυρίων δολαρίων. Το δε 2023 ήταν μια χρονιά κερδοφορίας για την εταιρεία, με τα έσοδα να εκτιμώνται περίπου στα 310 εκατομμύρια δολάρια. Η ανάκαμψη αυτή θεωρείται αποτέλεσμα της δουλειάς του Eliah Seton, ο οποίος ανέλαβε πέρυσι τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου.

Από την ίδρυση του Soundcloud μέχρι σήμερα, πάρα πολλοί καλλιτέχνες, ραδιοφωνικοί παραγωγοί κ.α. χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα ως το μέσο για να δημοσιεύσουν τη δουλειά τους. Εικάζεται ότι όλα αυτά τα χρόνια, η πλατφόρμα συνολικά έχει φιλοξενήσει περισσότερα από 320 εκατομμύρια αρχεία ήχου. Εκτός των άλλων, το Soundcloud είναι γνωστό και για τα “fan-based royalties”, ή αλλιώς τα δικαιώματα που προέρχονται αποκλειστικά από τους θαυμαστές των καλλιτεχνών. Πρόκειται για μία μέθοδο που βοηθά ιδιαιτέρως τους νεαρούς και ανεξάρτητους μουσικούς, καθώς πληρώνονται ανάλογα με τον πραγματικό χρόνο που ακούγεται η μουσική τους. Η διαφορά με το παλιό μοντέλο έγκειται στο ότι τότε τα χρήματα των fans έμπαιναν σε μία μεγάλη «δεξαμενή», με τις αμοιβές να δίνονται στους καλλιτέχνες ανάλογα με το μερίδιο τους στη συνολική ροή. Κάτι που εμφανώς ευνοούσε τα «μεγάλα» ονόματα.

Το 2017 η εταιρεία βρέθηκε σε δεινή θέση, λόγω ενός αποτυχημένου επιχειρηματικού μοντέλου που δεν απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη, σε ένα ιδιαίτερα ευμετάβλητο τοπίο στη βιομηχανία του ήχου. Με τη φημολογούμενη πώληση να τοποθετείται προς τα τέλη του 2024, το Soundcloud δείχνει να μην έχει «πει την τελευταία του λέξη», οπότε και αναμένουμε να δούμε το καινούριο του πρόσωπο στο ολοένα και πιο ανταγωνιστικό πεδίο των digital platforms. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ