Μουσικη

Eurovision 2024: Φινλανδοί καλλιτέχνες θέλουν το Ισραήλ εκτός διαγωνισμού λόγω Γάζας

Ισλανδοί μουσικοί υπέβαλαν παρόμοια αιτήματα τον περασμένο μήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Eurovision: Φιλανδοί καλλιτέχνες θέλουν το Ισραήλ εκτός διαγωνισμού λόγω Γάζας
Η Noa Kirel εκπροσώπησε το Ισραήλ στη Eurovision 2023 με το τραγούδι «Unicorn» © ΕΡΑ / ADAM VAUGHAN

Eurovision 2024: Φινλανδοί καλλιτέχνες θέλουν το Ισραήλ εκτός διαγωνισμού λόγω Γάζας

Περισσότεροι από 1.400 Φινλανδοί μουσικοί και άλλοι επαγγελματίες της μουσικής βιομηχανίας ζητούν την απαγόρευση του Ισραήλ από τη Eurovision 2024 για υποτιθέμενα «εγκλήματα πολέμου» στη Γάζα, σύμφωνα με το BBC.

Will Israel Be BANNED from Eurovision 2024?

Εάν το Ισραήλ δεν αποκλειστεί από τη Eurovision, ζήτησαν από τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα Yle να αποσύρει τη συμμετοχή της Φινλανδίας από τον διαγωνισμό. Ο Yle με τη σειρά λέει ότι παρακολουθεί τη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ραδιοφωνίας (EBU), της διοργανώτριας του διαγωνισμού. Τον περασμένο μήνα, Ισλανδοί μουσικοί υπέβαλαν παρόμοια αιτήματα στον τηλεοπτικό σταθμό Rúv.

Ο Lukas Korpelainen, ένας από τους Φιλανδούς μουσικούς, είπε στην εφημερίδα Hufvudstadsbladet ότι δεν ήταν αποδεκτό για το Ισραήλ να «συμμετάσχει στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision για να καλυτερεύσει την εικόνα του».

«Η Γάζα δεν είναι σαν την Ουκρανία»

Σε αυτούς που ζητάνε το μποϋκοτάζ του Ισραήλ περιλαμβάνονται οι Φινλανδοί καλλιτέχνες Olavi Uusivirta, Paleface και Axel Ehnström, οι οποίοι εκπροσώπησαν τη χώρα στο διαγωνισμό το 2011.

Κατηγορούν την Yle για δύο μέτρα και δύο σταθμά, λέγοντας ότι ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ήταν από τους πρώτους που ζήτησε την απαγόρευση της Ρωσίας από τον διαγωνισμό του 2022, «και περιμένουμε την ίδια ενεργή υπεράσπιση των αξιών από την Yle και τώρα».

Μια ημέρα αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, ο εκπρόσωπος της Yle, Ville Vilén είπε ότι η επίθεση της Μόσχας ήταν «σε αντίθεση με όλες τις αξίες που εκπροσωπούν η Yle και άλλοι ευρωπαϊκοί ραδιοτηλεοπτικοί φορείς». Η EBU αμέσως μετά απαγόρευσε τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Russia Banned From Participating In Eurovision Song Contest 2022 Edition

Ο κ. Vilén είπε ότι η κατάσταση στο Ισραήλ και τη Γάζα «δεν είναι η ίδια». «Όσο φρικτό κι αν είναι, δεν είναι ένας πόλεμος διακρατικής επιθετικότητας όπως μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας», είπε στη φινλανδική ταμπλόιντ Ilta-Sanomat τον περασμένο μήνα.

Ο επικεφαλής επικοινωνίας της Yle, Jere Nurminen, είπε στη Hufvudstadsbladet ότι η εταιρεία παρακολουθεί την κατάσταση και συνομιλεί με την EBU και άλλους δημόσιους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς.

Τον Δεκέμβριο η EBU δημοσίευσε μια δήλωση λέγοντας ότι η Eurovision ήταν «για τους ραδιοτηλεοπτικούς φορείς - όχι για τις κυβερνήσεις» και το Ισραήλ είχε λάβει μέρος εδώ και 50 χρόνια.

Ανέφερε ότι οι οργανώσεις-μέλη συμφώνησαν ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan του Ισραήλ «συμμορφώνεται με όλους τους κανόνες ανταγωνισμού» και επέμεινε ότι ο διαγωνισμός ήταν ένα «μη πολιτικό γεγονός».

Η φετινή Eurovision θα πραγματοποιηθεί στη σουηδική πόλη Malmö, με την Ελλάδα να εκπροσωπέιται από τη Μαρίνα Σάττι.

Marina Satti for Greece 🇬🇷 | Eurovision 2024

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ