Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Ιανουαρίου 2024

51% των ψήφων κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία της Αιόβα

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 900
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 11 - 17 Ιανουαρίου 2024
© EPA/JIM LO SCALZO

Τα νέα της εβδομάδας 11 - 17 Ιανουαρίου 2024. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

30% των θαλάσσιων μεταφορών περνάει από τη Διώρυγα του Σουέζ. Οι αντάρτες Χούθι βρίσκονται σε επίκαιρο σημείο και επιχειρούν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο με τις επιθέσεις τους σε πλοία.

30 χρόνια παρουσίας στην περιοχή έχουν οι Χούθι, γνωστοί και ως «Υποστηρικτές του Θεού». Πρότυπό τους είναι η Χεζμπολάχ. Αμφότερες οι οργανώσεις χρηματοδοτούνται και στηρίζονται από το Ιράν.

9 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που οι Χούθι εισέβαλαν στο Προεδρικό Μέγαρο της Υεμένης και ουσιαστικά κατέλαβαν επισήμως πραξικοπηματικά την εξουσία.


389.700 άνθρωποι ήταν ο πληθυσμός της λωρίδας της Γάζας το 1967, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ιστότοπου Research Gate.

1.816.379 άνθρωποι ήταν ο πληθυσμός της Γάζας το 2014, σύμφωνα με τη Wikipedia.

2.106.745 ήταν ο πληθυσμός της Γάζας το 2021, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της παλαιστινιακής αρχής. Παρ’ όλ’ αυτά τα δεδομένα στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης εξετάζεται το ενδεχόμενο το Ισραήλ να διαπράττει γενοκτονία στην περιοχή.

800.000 Εβραίοι ζούσαν στον «αραβικό κόσμο» το 1948, πριν δηλαδή από την ίδρυση του Ισραήλ.

900.000 Εβραίοι έχουν εξοριστεί από τις μουσουλμανικές χώρες κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, σύμφωνα με τη Wikipedia.

26.000 Εβραίοι είχαν απομείνει το 2009 στις αραβικές χώρες και το Ιράν καθώς και 26.000 στην Τουρκία. Ουδείς μιλάει για γενοκτονία φυσικά. Ούτε καν για διώξεις. Η δύση αυτομαστιγώνεται και οι μουσουλμάνοι συνεχίζουν την προπαγάνδα.

2 Εβραίοι ποδοσφαιριστές συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες στην Τουρκία επειδή υποστήριξαν την πατρίδα τους.


62% των ερωτηθέντων, σε έρευνα της εταιρείας Alco, εξέφρασαν αρνητική γνώμη για τον Στέφανο Κασσελάκη. Μόλις 18% ήταν οι θετικές γνώμες. Ποσοστό μεγαλύτερο από αυτό που συγκεντρώνει το κόμμα του στην πρόθεση ψήφου πάντως. Να τα λέμε κι αυτά.

40% είναι οι θετικές γνώμες για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσες ακριβώς και για τον Δημήτρη Κουτσουμπά.

29% οι θετικές γνώμες για τον Νίκο Ανδρουλάκη και μόλις 16% οι θετικές γνώμες για τον Αλέξη Χαρίτση.

41% των ερωτηθέντων, στην ίδια έρευνα, δεν είναι καθόλου ικανοποιημένοι από την κυβέρνηση, αλλά το ποσοστό παρουσιάζει εντυπωσιακή βελτίωση καθώς οι «καθόλου» ικανοποιημένοι ήταν 52% μόλις δύο μήνες νωρίτερα.

45% των ερωτηθέντων θεωρούν δίκαιη τη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ 35% είναι το ποσοστό όσων τη θεωρούν άδικη.

42% των ερωτηθέντων θεωρούν τον Κυριάκο Μητσοτάκη καταλληλότερο για πρωθυπουργό, σε σχετική έρευνα της Opinion Poll.

7,8% μόνο θεωρούν καταλληλότερο τον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ τα μαύρα μαντάτα για τον Νίκο Ανδρουλάκη συνεχίζονται καθώς συγκεντρώνει ακόμη χαμηλότερο ποσοστό, ήτοι 7,1%.

52,9% των ερωτηθέντων σε έρευνα της Marc συμφωνούν και με την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Διαφωνεί το 40,6%.

74,4% των ερωτηθέντων απαντούν ότι θα πρέπει τα παιδιά που έχουν ήδη αποκτηθεί από ομόφυλα ζευγάρια να αναγνωριστούν και από τον δεύτερο γονέα, ενώ πιστεύουν ότι πρέπει να  έχουν ίδια νομικά δικαιώματα με τα υπόλοιπα παιδιά.


79,2% όσων έκλεψαν κάποιο αντικείμενο από το 5στερο ή 4στερο ξενοδοχείο στο οποίο διέμεναν κατά το 2023, προτίμησαν τις πετσέτες, σύμφωνα με έρευνα του ιστότοπου αξιολόγησης πολυτελών ξενοδοχείων Wellness Heaven.

66,4% έκλεψαν μπουρνούζια, ενώ σχεδόν οι μισοί έκλεψαν κρεμάστρες (49,8%). Άβυσσος η ψυχή του bon vivant.


8.000 βιβλία έκλεψαν κάποιοι υπάνθρωποι από το Βιβλιοπωλείο των Αστέγων στην Αθήνα. Από τους άστεγους! Έλεος.


523 ήταν ο αριθμός του δρομολογίου του ΟΑΣΑ, το οποίο κινούνταν στη διαδρομή «Σταθμός Κηφισιάς - Αδάμες». Δεν θα άξιζε περαιτέρω μνείας αν ο οδηγός δεν έλυνε σταυρόλεξο εν κινήσει (!!!) και ήλεγχε το τιμόνι του λεωφορείου με τους αγκώνες του. Το σύστημα διοίκησης των δημοσίων οργανισμών είναι τόσο σαθρό που προβλέπει την παραπομπή του οδηγού στο πειθαρχικό, για να απολογηθεί, παρά το γεγονός ότι υπάρχει οπτικό ντοκουμέντο. Ίσως τον απαλλάξουν από τις ασήμαντες κατηγορίες εάν διαπιστώσουν ότι τον ταλαιπωρούσε το 2 καθέτως.


6.201 αυτοκίνητα πούλησε η BMW Group στην Ελλάδα το 2023, όπως προκύπτει από στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων.

4.120 αυτοκίνητα πούλησε η Mercedes.

27,7% άνοδο κατέγραψε συνολικά η αγορά αυτοκινήτου στην Ελλάδα το 2023.

2,9% πτώση σε σχέση με το 2022 κατέγραψαν τα αυτοκίνητα με κινητήρες βενζίνης το 2023.


5.241.300 άτομα (ήτοι ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας) κατοικεί στο 4,3% της επικράτειας, σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε το Εργαστήριο Δημογραφικών και Κοινωνικών Αναλύσεων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το αντίστοιχο ποσοστό πριν από 72 χρόνια ήταν 13,4% της επικράτειας.

80% των Ελλήνων κατοικεί στο 25,2% της επικράτειας. Το 1951 το 80% των Ελλήνων κατοικούσε στο 55,5% της επικράτειας.


51% των ψήφων κέρδισε ο Ντόναλντ Τραμπ στις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των ρεπουμπλικάνων στην Πολιτεία της Αιόβα. 21% των ψήφων έλαβε ο Ντε Σάντις και 19% η Νίκι Χέιλι. Δεδομένης της κατάστασης, ο υπόδικος πρώην πρόεδρος οδεύει ολοταχώς προς τον Λευκό Οίκο.


Verba volant

Λάκης Λαζόπουλος

«Πάντα ήμουν εκτός συστήματος. Απλώς το σύστημα απολάμβανε το γεγονός πως, κάποια στιγμή, βόλευα τα συμφέροντά του».
Όλοι οι αναρχικοί καλλιτέχνες κατά καιρούς μπήκαν στο στόχαστρο του συστήματος. Κάποιοι ενέδωσαν στην τρυφηλότητα, στα κότερα και στο πολύ χρήμα. Ο Λάκης όχι.   

Νίκος Δένδιας

«Επιλέξαμε μία προσέγγιση συνολικής αλλαγής των Αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, γιατί θεωρούμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να περάσουν σε μια νέα εποχή. Την προσέγγιση αυτή την ονομάζουμε “Ένοπλες Δυνάμεις του 2030”».
Ο υπουργός Άμυνας επιχειρεί να πει κάτι για την καινοτομία στο στράτευμα αλλά καταλήγει με μια μομφή κατά του απερχόμενου ΑΓΕΕΘΑ Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου. Κατά τα λεγόμενα Δένδια, ο στρατηγός Φλώρος αντιπροσώπευε μια «παλαιά εποχή». Άουτς.

Δώρα Αυγέρη

«Ο κ. Κασσελάκης δεν είπε ότι θα θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας».
Δεδομένης της ξεκάθαρης τοποθέτησης του ίδιου του Κασσελάκη περί «κομματικής πειθαρχίας» σε συνέντευξή του στη Μάρα Ζαχαρέα, τα λόγια της εκπροσώπου έχουν μια μεταφυσική χροιά και χρειάζονται μετάφραση: «Θα είναι σαν κομματική πειθαρχία, αλλά δεν θα είναι κομματική πειθαρχία». Τελικά ο ίδιος ο κος Κασσελάκης διευκρίνισε ότι μιλάει για κομματική πειθαρχία και «θέρισε» την εκπρόσωπό του.   

Χάρης Ακριτίδης

«Η γυναίκα μου με κάνει μπάνιο, μου φοράει τα εσώρουχα, δεν κάνω τίποτα μόνος μου».
Κανένα πρόβλημα με όσα υποστήριξε ο τραγουδιστής, αν δεν έχει αντίρρηση και η ίδια. Αρκεί να της κολλάει ένσημα ή να της πληρώνει το εργόσημο.

Ζαφείρης Μελάς

«Εγώ πάντως συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο Νταλάρα ότι είναι λάθος το να κάνουν τέτοιες διαφημίσεις. Μια σοβαρή διαφήμιση, ναι, συμφωνώ απόλυτα. Αλλά τώρα το να πεις για λουκάνικα και μπριζόλες δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό».
Η στήλη καταδικάζει την κρυφο-βίγκαν τοποθέτηση του τραγουδιστή και θέτει το ερώτημα: Στερούνται σοβαρότητας οι μπριζόλες και τα λουκάνικα; Πρέπει να είναι δάκτυλος των μπέργκερς από φακή και των λουκάνικων από κινόα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ