Μουσικη

Το skateboarding και ο Tommy Guerrero που έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα

Ένα από τα ιδρυτικά μέλη της περίφημης ομάδας Bones Brigade

giorgos-florakis.jpg
Γιώργος Φλωράκης
ΤΕΥΧΟΣ 899
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το skateboarding και ο Tommy Guerrero που έρχεται τον Απρίλιο στην Αθήνα

Tommy Guerrero: Ποιος είναι ο σπουδαίος μουσικός και θρυλικός skater που έρχεται για μία συναυλία στην Αθήνα, στις 6 Απριλίου 2024

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες μουσικούς της σύγχρονης παγκόσμιας σκηνής και ταυτόχρονα ένας σπουδαίος skater, δημιουργεί με την επερχόμενη συναυλία πολλούς συνειρμούς.

To skateboarding είναι ένα άθλημα, ένα action sport πιο σωστά, που γεννήθηκε λόγω μιας έλλειψης: τη δεκαετία του 1940 και του 1950 οι surfers της California είχαν ανάγκη να βρίσκονται σε κίνηση τις εποχές που τα κύματα του Ειρηνικού δεν ευνοούσαν τις θαλάσσιες δραστηριότητές τους. Έτσι, πήραν την ιστιοσανίδα, την μίκρυναν δραστικά, της φόρεσαν τέσσερις μικρές ρόδες και την έβγαλαν στους δρόμους. Στο πέρασμα του χρόνου, το skateboarding μπήκε στη ζωή μας με δεκάδες τρόπους. Το άθλημα του δρόμου έφτασε να συμπεριλαμβάνεται ακόμη και στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας με την αρχή να γίνεται στο Τόκιο το 2021.

Σε πρώτο επίπεδο η κουλτούρα του surf, πέρα από τη σύνδεση που μπορεί να έχει για κάποιους από εμάς με τα τραγούδια των Beach Boys, μοιάζει κάπως μακρινή από τα δικά μας πράγματα. Έτσι, όπως δεν είμαι active στα κάθε είδους σπορ, ήρθα σε επαφή μ’ αυτόν τον πολύ ιδιαίτερο κόσμο μέσα από τη δουλειά ενός από τους πιο σημαντικούς γραφίστες-σχεδιαστές του 20ού αιώνα, ενός ανθρώπου που συνάντησα αρχικά λόγω των σπουδών και των δυο μας πάνω στην… Κοινωνιολογία, του David Carson. Ο Carson ήταν ένας μανιώδης surfer, αλλά και ο άνθρωπος που σχεδίαζε, τη δεκαετία του 1990, το εξαιρετικό μουσικό περιοδικό Raygun, του οποίου κάθε εξώφυλλο, αλλά και κάθε σελίδα, ήταν ένα μοναδικό έργο τέχνης. Η δική του αγάπη για το surf αλλά και το skateboarding –καθώς σχεδίαζε για πολλά χρόνια και το περιοδικό Transworld Skateboarding– μ’ έκανε να αρχίσω να εξερευνώ εκείνα τα μονοπάτια.

Καθώς το skateboarding γίνεται στο πέρασμα του χρόνου μια subculture με στοιχεία εξέγερσης, έρχεται σε πρώτη φάση να συνδεθεί μουσικά με τη reggae και με ονόματα όπως ο Jef Hartsel, που δεν έγινε ιδιαίτερα γνωστός πέραν των ορίων του skating. Στη συνέχεια ήρθαν οι Specials και το hardcore punk με σχήματα όπως οι Black Flag, οι Descendents και οι Faction, οι οποίοι ήταν και οι ίδιοι skaters. Το hip hop έφερε τους Nas, Gang Starr και Mobb Deep, όμως το μελωδικό punk της επόμενης γενιάς ήταν αυτό που συνδέθηκε στενότερα με το skateboard. Με επιρροές από τους Buzzcocks και τους Adolescents σχήματα όπως οι NOFX, Pennywise, και οι πολύ μεγάλοι Green Day και Offspring ήρθαν να σχετιστούν στενότατα με το skateboarding.

Ο Tommy Guerrero που θα εμφανιστεί ζωντανά στο Gazarte στις 6 Απριλίου, αν και κυκλοφορεί δίσκους από το 1997 είναι γνωστότερος ως skater παρά ως μουσικός. Γεννημένος στο κέντρο των εξελίξεων, το San Francisco, μπήκε από το 1984 στην ομάδα των Powell Peralta και στη συνέχεια ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της περίφημης ομάδας Bones Brigade, που στάθηκε η σημαντικότερη ομάδα στην ιστορία του skateboarding, για την οποία μάλιστα υπάρχει και δίωρη ταινία ντοκιμαντέρ, στην οποία συμμετέχει κι εκείνος.

Όπως ο ίδιος λέει, η μουσική του δεν είναι ούτε το μελωδικό punk ούτε το hip hop. Τα αγαπάει, αλλά μεγάλωσε με τη soul, τη jazz και το κλασικό rock και αυτά αναπαράγει παίζοντας κιθάρα, προσθέτοντας έναν αέρα ειρηνικής ελευθεριακής εξεγερσιακής διάθεσης και μιας αποφασιστικής δόσης off the wall αίσθησης – όπως θα το έθετε και η εμβληματική εταιρεία του skateboarding, Vans.

Σήμερα που η μουσική του skateboarding δεν υπακούει σε κανέναν στιλιστικό κανόνα, ο Tommy Guerrero μοιάζει να ανήκει σ’ ένα ιδίωμα που χρωστάει πολλά στην ποικιλομορφία των ήχων που δημιούργησε ο Gabor Szabo και περιλαμβάνει πέρα από τον ίδιο τον Guerrero, σχήματα όπως οι Khruangbin, οι Hermanos Gutierrez και οι El Michels Affair, οι παλαιότεροι Budos Band, οι κάπως αλλιώτικοι Sven Wunder και Huw Marc Bennett, οι αρκετά πιο άγνωστοι Offthewally από την Αυστραλία και Ikebe Shakedown, για να αναφέρουμε μερικά από τα ονόματα μόνο. Ένα ιδίωμα που δεν αποτελεί σκηνή με τη στενή έννοια –καθώς οι ίδιοι οι μουσικοί δεν γνωρίζονται και κατά πάσα πιθανότητα δεν νιώθουν κάτι τέτοιο– που έχει όμως κάποιες κοινές αφετηρίες, αλλά και κοινές απολήξεις ήχων αλλά και διαθέσεων.

Είμαι σίγουρος ότι ο Tommy Guerrero θα δώσει ρεσιτάλ φρεσκάδας στις 6 Απριλίου στο Gazarte.

Υ.Γ.: Καλή και δημιουργική χρονιά! Υγεία, αγάπη και μουσική

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ